Početna
Četvrtak, 19.Srpnja 2018 (22:56:27) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Lanterna Summer Nights

Tičan: 24. Messierov maraton odgođen za lipanj

Tehnologija/znanost, 16.04.2018. (09:08)

Iako je vrijeme na početku dana bilo lijepo, a u Višnjanu ekipe već nekoliko dana trenirale za astronomsko natjecanje Messierov maraton, sve je skupa zbog previše oblaka ipak odgođeno za lipanj.

Ispod prostora s teleskopom na Tičanu održana su predavanja na teme malih tijela Sunčeva sustava i astrofotografije, a vlasnici su svoje teleskope raširili po livadi sjeverno od zvjezdarnice. Kako se noć sa subote na nedjelju približavala, rastao je broj natjecatelja, asistenata, publike, ali i gustoća oblaka na nebu.

U iščekivanju poboljšanja meteoroloških uvjeta, početak maratona najprije je odgođen za 22 sata, pa za 23. No, na koncu je ovogodišnji glavni sudac (prošlogodišnji pobjednik) Uroš Todorović Mikšaj uvjete za održavanje natjecanja proglasio nepovoljnima i zakazao ponavljanje maratona na Tičanu za period 20. - 22. lipnja 2018. godine.

Bez obzira na sve, druženje i ćakule na zvjezdarnici trajali su do duboko u noć. Dogovarani su projekti, posudba opreme i edukacija mladih astronoma. Drugog dana druženje je nastavljeno uz zajednički ručak, fotografiranje i odlazak kući uz pozdrav do novog susreta za dva mjeseca. (dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
Tequila beach bar Poreč
HAK Auto-klub Poreč
Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234