Početna
Četvrtak, 19.Srpnja 2018 (22:48:29) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Lanterna Summer Nights

Čak dva milijuna putnika lani prešlo granicu na istarskom sjeveru

Istra, 16.04.2018. (07:07)
(Izvor:Glas Istre)Link
Međunarodni cestovni granični prijelaz Požane (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Međunarodni cestovni granični prijelaz Požane (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Na buzetskom području sigurnosno stanje je povoljno i zadovoljavajuće, ocijenila je načelnica Policijske postaje Buzet Betina Zgrablić govoreći o prošlogodišnjem sigurnosnom stanju u svom prvom obraćanju vijećnicima Gradskog vijeća otkako je u listopadu prošle godine stupila na tu dužnost. Nova načelnica prva je žena na čelu buzetske policije nadležne za tristotinjak četvornih kilometara pograničnog područja sjevernog dijela istarskog poluotoka koje obuhvaća Grad Buzet i Općinu Lanišće.

Na međunarodnim cestovnim graničnim prijelazima Požane i Jelovice, međunarodnom željezničkom graničnom prijelazu Buzet i pograničnom prijelazu Slum u oba je smjera, ulaz i izlaz, lani prešlo 2,02 milijuna putnika što je za 23,1 posto više nego godinu dana ranije kada je na prijelazima zabilježeno 1,6 milijuna putnika.

U nezakonitom prijelazu spriječene 152 osobe

Lani je na graničnim prijelazima sjevera Istre pronađeno 25 osoba za kojima se tragalo, evidentirano pet kaznenih djela i 254 prekršaja. U zaštiti državne granice u 40 slučajeva spriječene su 152 osobe u nezakonitom prijelazu, u 16 navrata slovenska policija vratila je 44 osobe. Ukupno se poduzelo 485 mjera prema strancima što je povećanje za 18 posto. Razlozi su u većini slučajeva novčana kazna, rješenje o protjerivanju, prisilno udaljenje.  

Kada je o poslovima državljanstva i statusnim pitanjima stranaca riječ, u prošloj godini podneseno je pet zahtjeva za primitak u hrvatsko državljanstvo, riješena su dva zahtjeva za njegovo stjecanje dok se u postupku nalazi šest zahtjeva iz prethodnih godina. Zaprimljeno je i 77 zahtjeva za izdavanje privremenog boravka, dozvole za boravak i rad i stalnog boravka, tek jedan zahtjev više nego 2016. godine.

U oblasti kriminaliteta, lani je na buzetskom području zabilježeno 28 kaznenih djela što je za 25 posto manje nego godinu dana ranije, od toga jedno kazneno djelo iz oblasti zlouporabe droga. Osim toga podneseno je 47 prekršajnih naloga iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga protiv osoba zatečenih u posjedovanju droga, uglavnom se to odnosi na granične prijelaze.

Držanja životinja bez nadzora

Za razliku od kriminaliteta, drugdje se bilježi porast. Brojčano to izgleda ovako, četrnaest je prekršaja protiv javnog reda i mira, 14 posto više nego lani, najviše zbog držanja životinja bez nadzora, a jedan prekršaj odnosi se na vrijeđanja moralnih osjećaja građana. Zabilježeno je deset prekršaja iz članka 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, što je četiri više nego godinu dana ranije, 13 počinitelja su odrasle osobe odnosno supružnici, bivši ili izvanbračni supružnici, zet, sin i majka, a oštećenih je bilo devet odraslih osoba.

Lani je evidentirano 35 prometnih nesreća, za 17 posto više nego predlani, od čega 15 s 19 stradalih osoba pri čemu je jedna osoba smrtno stradala. Brojčano najviše prekršaja upravo je iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama s obzirom ih je lani na ovom tranzitnom i pograničnom području zabilježeno 1.914, od toga se čak 997 prekršaja odnosi na prekoračenje brzine, slijedi nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisno pretjecanje i obilaženje.

Kajin: Policijska represija ugasila noćni život

Uključujući se u raspravu o sigurnosnom stanju gradski vijećnik Damir Kajin ocijenio je da nema grada u Hrvatskoj u kojem policija ima manje posla nego u Buzetu što je jako dobro i za policiju i za građane.

- Nema grada u kojem je narod discipliniraniji. Da je Hrvatska u Schengenu, da nema vanjsku granicu, bilo bi dovoljno šest, sedam policajaca koliko ih je u Buzetu radilo početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Buzećan može popiti, glasnije govoriti, malo brže voziti, ne vezati se, ali to je uglavnom sve, istaknuo je Kajin te naglasio da je buzetska policija najbolje dolazila do izražaja kada je bila najmanje primjetna, a bilo je to u vrijeme načelnika Katalinića. - Bilo je to najbolje razdoblje sigurnosnog funkcioniranja Buzeta. No, počevši od 2003. godine jednom represijom nakon Katalinića ugasila je noćni život u Buzetu pa mladi odlaze u susjedne gradove. Mislim da policija korektno odrađuje svoj posao, ali ponekad ne treba ni policija biti pravovjernija od samoga pape, rekao je Kajin.

- Ne znam zašto se policija ne bi vidjela na cesti, zašto bi se nje bojali. Policija je svojevrsni servis građana, ne provodi samo represivne mjere, već pomaže ljudima kada zatreba, rekla je nova načelnica PP Buzet komentirajući Kajinovu tvrdnju da je policija dolazila do izražaja kada je bila najmanje primjetna. Nije se složila niti s tvrdnjom da je policija nakon 2003. godine ugasila noćni život, jer se, kako je istaknula, to događa i u drugim puno većim gradovima koji su imali noćni život, a danas ga nemaju. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Pogrebne usluge Silentium