Početna
Četvrtak, 19.Srpnja 2018 (22:55:18) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Abba real tribute band u Poreču

Preminula Patrizia Vascotto

Kultura, 14.04.2018. (07:33)
(Izvor:Glas Istre)Link

U noći na četvrtak, 12. travnja, preminula je Patrizia Vascotto dugogodišnja suorganizatorica Foruma Tomizza (Umag-Kopar-Trst). Patrizia Vascotto, rođena u Trstu 1955. godine, bila je književnica, prevoditeljica i aktivistkinja talijanskog i istarskog porijekla. U Trstu je predavala povijest i talijanski jezik u srednjoj školi. Neko vrijeme bila je lektorica talijanskog jezika na Sveučilištu u Ljubljani. Pisala je prozu i poeziju. Govorila je nekoliko stranih jezika i prevodila sa slovenskog, španjolskog i francuskog jezika. Surađivala je sa slovenskim i talijanskim medijskim kućama. Bila je aktivna članica Tršćanskog PEN-a.

Gotovo 20 godina bila je predsjednica udruge Gruppo 85 - Skupina 85, dvojezičnog talijansko-slovenskog kulturnog društva koje već više od 30 godina djeluje u Trstu. Društvo godinama sudjeluje u organizaciji Međunarodnih pograničnih susreta Forum Tomizza, koji se svake godine odvijaju u Umagu, Kopru i Trstu; Patrizia Vascotto bila je upravo ključna osoba za organizaciju i opstojnost tršćanskog programa.

Zajedno sa Stellom Rasman objavila je dvije knjige posvećene Tomizzinim itinerarima, koje je osobno godinama vodila po Trstu: "Itinerari Tomizziani a Trieste / Tomizzove poti po Trstu" (2009.) i "La Trieste di Tomizza / Tomizza's Trieste" (2013.). Uredila je i talijansko-slovensko-hrvatski zbornik predavanja "Forum Tomizza: Trieste 2005-2007", koji je 2008. godine objavljen u Trstu.

Odlaskom Patrizie Vascotto, Trst, a i cijela Istra, gube dragocjenu kulturnu sponu između slavenskog i talijanskog svijeta. (S. B.)Mobilna verzija članka

Oglasi

Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium