Početna
Nedjelja, 24.Ožujka 2019 (10:59:28) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju

Porečki umjetnik Eugen Varzić 17. travnja u Lošinju otvara izložbu portreta

Kultura, 13.04.2018. (11:59)
“Closer” 150x10 cm, ulje na platnu, 2018. (Eugen Varzić)
“Closer” 150x10 cm, ulje na platnu, 2018. (Eugen Varzić)

U Lošinjskom muzeju, u palači Fritzi, 17. travnja u 19 sati otvara se samostalna izložba realističnih portreta porečkog slikara Eugena Varzića. Novim pristupom staroj temi autor izlaže recentne radove iz ciklusa „Prizivanje“ na kojima bilježi spektar individua uspostavljajući nove emotivne razine s modelom i promatračem.

Zagonetka privida i zbilje igra se facijalnim ekspresijama u interpretaciji jednog od najčešćih povijesno umjetničkih motiva – (auto)portretu. U središtu interesa ljudski je lik na velikim uljima na platnu gdje je proces stvaranja jednako uzbudljiv koliko i rezultat. Naturalistički oslikana lica vizualne su ekstenzije bliskog, obiteljskog ili prijateljskog odnosa umjetnika i modela. Autorova fascinacija slikom nije skup aluzivnih fizionomija u krupnom planu, pred nama se nižu osobnosti i uloge. Razumijevanje i međuovisnost sebe i Drugoga u ovim je djelima okidač priča, stanja i vjerovanja. Galerija različitosti i sličnosti u isto vrijeme.

“Closer” 150x10 cm, ulje na platnu, 2018. (Eugen Varzić)
“Slavonia” 150x100 cm, ulje na platnu, 2018. (Eugen Varzić)

Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na dvadesetak samostalnih i na više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Bio je voditelj i suradnik na mnogim domaćim i međunarodnim likovno - umjetničkim projektima (Italija, Slovačka, Austrija, Mađarska, Rusija i Slovenija). Njegovi likovni radovi Eugena nalaze se u javnim i privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, kao i u sakralnim prostorima. Varzić se likovno usavršavao u Madridu, u radionici Eloya Moralesa. Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Hrvatske 2008. godine njegov rad pod nazivom Eva (ciklus Enfer et Paradis) uvršten je u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte. Povremeno se bavi mozaikom, dizajnom, ilustracijom, vođenjem likovnih radionica i likovnih poduka budućih studenata visokih umjetničkih škola. Kao slobodan umjetnik živi i stvara u Kukcima, kod Poreča u Istri.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 9. svibnja. Radno vrijeme galerije Fritzi je od utorka do petka od 10 do 13 te od 18 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore