Početna
Četvrtak, 19.Srpnja 2018 (22:54:31) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Wine Dinners Hotel Parentium Poreč

Mladi neće u konobare i slastičare, dok turizam vapi za tim strukama

Gospodarstvo, 13.04.2018. (08:35)
(Izvor:Glas Istre)Link
(Snimio Silvano Ježina)
(Snimio Silvano Ježina)

U porečkoj Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića situacija je prije dva desetljeća bila dijametralno suprotna od današnje. Zanimanje konobara bilo je vrlo privlačno. Škola je tada imala čak 60 učenika u dva odjeljenja za konobare te 35 kuhara u jednom razredu. Kuhari su u međuvremenu popularizirani, ponajviše zbog brojnih kulinarskih TV emisija u kojima je to zanimanje dobilo zvjezdani status.

Konobari danas to nisu - smatra se da u taj smjer idu oni koji se ne mogu nigdje upisati. Nema smisla učiti za konobare kada taj posao može raditi bilo tko, a što najčešće i jest u praksi. Interes u cijeloj zemlji za tim zanimanjima opada, a slučaj je to i u Poreču gdje TUŠ lani drugu godinu za redom nije upisao niti jednog konobara, a prvi put nikoga ni za slastičara. Ne bude li i ovu, treću godinu za redom bilo interesa djece za smjer konobara, prijeti mu gašenje. Nonsens je to u turistički najrazvijenijoj hrvatskoj regiji, u kojoj zadnjih godina istovremeno rastu investicije hotelijera i potražnja za radnom snagom, koje ima sve manje, dok s druge strane mladi ne žele u školama učiti turistička strukovna zanimanja.

Manje djece

Ravnateljica porečke srednje škole Vesna Baranašić kaže da razloga za to ima više.

-Općenito je mali broj djece koja završavaju osnovne škole u Istri, pa ne postoji bodovni prag za upis. Mladi se mahom upisuju u četverogodišnje programe, jer im to
omogućuje nastavak školovanja. Istarska županija nam je odobrila za ovu godinu izmijenjenu strukturu. Tražili smo jedan razred više za smjer turističko-hotelijerskog komercijalista (THK), što je četverogodišnji program za kojim vlada velik interes, ali to još mora odobriti resorno ministarstvo. Taj smjer nudi široki obrazovni profil koji
osim općih nudi i stručna znanja za konobara, kuhara i slastičara. To djeci ostavlja mogućnost da kasnije, ako žele, upišu fakultet, kaže Baranašić.

Željeli bi zadržati sve programe koje imaju, ali najveći interes postoji za hotelijersko-turističkim tehničarem (HTT). ?Mogli bismo upisati dva razreda, ali jedan je sasvim dovoljan. Generalni je trend u Hrvatskoj da je konobar neatraktivno zanimanje,? veli ravnateljica i dodaje da je to velika šteta, jer bez educiranog kadra kvaliteta usluge pada.

-Tijekom zadnjih mjeseci radili smo više aktivnosti na promociji tih zanimanja a uskoro nam slijedi i Dan otvorenih vrata za osnovce.

Stipendije

Hotelijerske tvrtke u suradnji s Ministarstvom turizma daju stipendije za strukovna zanimanja.

Valamar Riviera osigurala je stipendije, konkretno deset mjeseci po tisuću kuna mjesečno, ali za to interesa ima malo. Zadnje dvije godine stipendije je prihvatilo manje od deset učenika po godini. Većina njih ne želi stipendije jer se ne žele vezati
kako bi mogli na fakultet. Hotelijer traži da se kod njega odradi onoliko vremena koliko su primali stipendije. Plava laguna je također krenula sa stipendijama, ali sve to nije dovoljno da bi se mlade motiviralo na strukovna zanimanja, veli ravnateljica. (Tanja KOCIJANČIĆ)

Opširnije u tiskanom i online izdanju Glasa Istre.Mobilna verzija članka

Oglasi

Mirtex International d.o.o.
HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Pogrebne usluge Silentium