Početna
Četvrtak, 13.Prosinca 2018 (03:47:27) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Advent u Poreču 2018.
Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč

Genetski centar na Ćićariji ponovo ide na dražbu

Istra, 14.03.2018. (07:13)

Genetski centar, velebna farma u bespućima Ćićarije, pravi mali stočarski grad od 24 objekta u vlasništvu tvrtke Stjepana Fiolića, nekadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a, ponovo bi mogao završiti na dražbi, a da u njemu proizvodnja nikada nije ni pokrenuta. Rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu, u stečajnom je postupku određena prodaja imovine stečajnog dužnika Farme Vukovina Fiolić d.o.o. Zagreb, koja se sastoji od šest čestica livada, pašnjaka i oranica ukupne površine oko 78.000 četvornih metara, uključujući i objekte.

Stečajna upraviteljica tvrtke Farme Vukovina Fiolić, zagrebačka odvjetnica, Davorka Huljev, kaže da je stečajnom sucu predala prijedlog za prodaju nekretnina te da se donošenje zaključka o prodaji, kojim će se utvrditi vrijednost nekretnina, način i uvjeti prodaje, očekuje u narednih tridesetak dana.

Sukladno novom stečajnom zakonu, nekretnine se prodaju putem Fine. Na prvoj dražbi nekretnina se ne bi mogla prodati ispod tri četvrtine cijene koja će biti određena, na drugoj ispod jedne polovine, na trećoj ispod jedne četvrtine, a na četvrtoj kao cijena može proći i jedna kuna.

Mesnice Fiolić

Zagrebačka tvrtka vlasnikom nekretnina Genetskog centra postala je 2005. godine na javnoj dražbi u Općinskom sudu u Buzetu, kao jedini kupac s cijenom od 5,13 milijuna kuna. Sudskim je zaključkom tada utvrđeno da vrijednost kompleksa "Istra-Genetski centar koza i ovaca" iznosi 10,2 milijuna kuna, a na trećoj se dražbi nekretnine nisu mogle prodati ispod polovice utvrđene vrijednosti. Farma Vukovina Fiolić djelovala je u sklopu Mesnica Fiolić d.o.o. Stjepana Fiolića, javnosti poznatog kao osuđenika u aferi Planinska, u kojoj je osuđen i Ivo Sanader. U sastavu tvrtke tada su, uz maloprodajnu mrežu na području Zagreba, Velike Gorice i Karlovca, bile i svinjogojska farma Dubravica te farme za uzgoj goveda Vukovina i Jelas, pa su posve realna bila očekivanja da bi i Genetski centar u tom proizvodnom lancu mogao naći svoje mjesto.

Nadu je pobudio i sam Stjepan Fiolić, koji je u medijima tada najavljivao da će uz ulaganje od četiri milijuna eura Genetski centar ovaca i koza prenamijeniti u farmu za douzgoj teladi, uglavnom izvozne orijentacije. Projektnu dokumentaciju pripremala je jedna nizozemska tvrtka, koja je trebala ući u zajedničko ulaganje. Genetski centar, međutim, do danas nije profunkcionirao, a njegovi su objekti na Nugljanskom krasu devastirani. Nad Farmom Vukovina Fiolić od svibnja prošle godine otvoren je stečajni postupak, a sada je najavljena i prodaja njene imovine u Istri.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić ipak se nada nekom novom početku i kaže da ga je u posljednjih godinu dana kontaktiralo nekoliko talijanskih investitora koji su bili zainteresirani za otkup i pokretanje farme na tom području, doduše ne u prvotnoj namjeni kao farme ovaca i koza, već prvenstveno za uzgoj junadi, no nikakvih konkretnih daljnjih aktivnosti nije bilo. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda