Početna
Četvrtak, 13.Prosinca 2018 (03:54:11) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Advent u Poreču 2018.
Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč

SDP tvrdi da Institut treba pomoć lokalne zajednice, gradonačelnik i ravnatelj misle drugačije

Poreština, 12.03.2018. (22:29)
Goran Gašparac (SDP)
Goran Gašparac (SDP)

Navodni odljev kadrova i pad znanstvenoistraživačkih aktivnosti u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam tema su vijećničkog pitanja koje je SDP-ovac Goran Gašparac uputio porečkom gradonačelniku Lorisu Peršuriću, proslijedivši ga usput i novinarima.

I dok su neki portali požurili „kopipejstati” SDP-ovo pitanje, mi smo očitovanje zatražili od vodstva Instituta i gradonačelnika Lorisa Peršurića kojeg je Gašparac javno upitao što kani učiniti „da se zaustavi pad znanstveno-istraživačkih aktivnosti u području turizma u Institutu za poljoprivredu i turizam, što je rezultiralo masovnim odlaskom mladih istraživača (doktora znanosti), te je ozbiljna prijetnja potpunom gašenju dijela djelatnosti unutar ustanove”.

U SDP-u nadalje tvrde kako je „zbog masovnog odlaska mladih istraživača (doktora znanosti), u posljednje vrijeme zapažen ozbiljan pad aktivnosti Instituta na području turizma". -Samo je u posljednjih nekoliko mjeseci Zavod za turizam izgubio 50 % svojih djelatnika, kažu porečki SDP-ovci i tvrde da su dvije mlade djelatnice, koje su doktorirale u području turizma, sporazumno raskinule radni odnos da bi umjesto njih u Zavod na razdoblje trajanja projekta bile preraspodijeljene dvije djelatnice bez radnog iskustva. Spominje se nadalje u otvorenom vijećničkom pitanju da je još jedan djelatnik iz drugog zavoda, također s doktoratom iz područja turizma, napustio Institut, čime se stručni tim sveo na najnižu razinu ikad. -Zapravo, trenutno su u Zavodu za turizam zaposlena dva znanstvenika, a do prije godinu i pol bilo ih je sedam, kaže Gašparac izrazivši zabrinutost zbog mogućeg gašenja turizma kao područja djelatnosti Instituta. Zbog toga bi se, kaže, lokalna zajednica trebala aktivno uključiti u sagledavanje razloga za takvo stanje i ponuditi Institutu svu potrebnu pomoć”.

Preuzimanje: Javno postavljeno vijećničko pitanje (Goran Gašparac, SDP)

Peršurić: projekti vrijedni 800 tisuća eura, više nego ikad

Goran Gašparac (SDP)
Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča

Zamoljen da prokomentira brigu SDP-a zbog loše situacije u Institutu, gradonačelnik Loris Peršurić izjavio je za Parentium kako se radi o neovisnoj znanstvenoj državnoj instituciji koja u našem gradu postoji već 143 godine. -Poput svake druge znanstvene institucije, ona teži fluktuaciji znanstvenika. Novi ljudi donose nove ideje, a promjena sredine znanstvenicima otvara prostor za napredak i to treba poticati, kaže Peršurić, demantirajući navode SDP-a podatkom kako Odjel za turizam Instituta trenutno provodi EU projekte vrijedne oko 800 tisuća eura, što u njegovoj povijesti nikad nije bio slučaj.

-Uloga Grada jest da Institutu dozvoli samostalan razvoj. Kao instituciji od vitalnog značaja za Poreč, Istru i Hrvatsku, treba mu pružiti maksimalnu podršku. Drago mi je da njegujemo dobre odnose i trudit ćemo se i dalje biti pouzdan partner, zaključio je Peršurić svoj osvrt na naše pitanje.

Ravnatelj Instituta: Paušalne informacije i poluinformacije bez činjeničnog konteksta koče razvoj društva

Goran Gašparac (SDP)
Dr. sc. Dean Ban, ravnatelj IPTPO

Ravnatelj Instituta dr. sc. Dean Ban potvrdio je dobru suradnju s Gradom koji, kako kaže, svake godine sufinancira znanstvenoistraživačku aktivnost Instituta te niz drugih, manjih projekata koje Institut dobiva na natječajima koje raspiše Grad. Ban nadalje navodi kako je u Institutu u posljednjih nekoliko godina zabilježen znatan porast znanstveno istraživačke djelatnosti na području turizma, što je vidljivo iz broja međunarodnih projekata i njihove vrijednosti, broja objavljenih publikacija te broja suradnji sa zainteresiranim dionicima u turizmu. -Prvi put u svojoj povijesti Institut je na korak od dobivanja dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja za proširenje djelatnosti na područje društvenih znanosti, što predstavlja izuzetan kvalitativni iskorak za ovu djelatnost, izjavio je za Parentium.com ravnatelj porečkog Instituta.

-Ovim putem želimo naglasiti kako je Institut već 143 godina dio ove zajednice, ali predstavlja i grad Poreč, Istarsku županiju i Republiku Hrvatsku širom svijeta, jer znanost je globalna i trebala bi biti izuzeta od dnevnopolitičkih prepucavanja. Vrata Instituta otvorena su svima koje zanima njegov rad te nas osobito pogađaju neistine i insinuacije koje se neutemeljeno iznose prije bilo kakvog pokušaja uvida u činjenično stanje. Stojimo Vam na raspolaganju za dodatne informacije i dokumente te se nadamo kako će ovo potaknuti gradske vijećnike na posjet Institutu i upoznavanje s njegovim radom na licu mjesta kako bi zajednički doprinijeli razvoju grada Poreča, ali i cijele društvene zajednice. Donošenje paušalnih ocjena i širenje poluinformacija bez činjeničnog konteksta koči razvoj društva i ne doprinosi boljitku zajednice, zaključio je svoju izjavu za naš portal ravnatelj Instituta za poljoprivredu i Turizam dr. sc. Dean Ban.

Integralne odgovore ravnatelja na sva naša pitanja donosimo u nastavku.

Je li u Institutu doista zapažen ozbiljan pad aktivnosti na području turizma?

Kriteriji po kojima se procjenjuje znanstvenoistraživačka djelatnost javnih instituta poznati su i objavljeni te ih Institut svake godine mora ispuniti da bi iz proračuna Republike Hrvatske osigurao financiranje svoje djelatnosti. Među najvažnijim kriterijima je broj i vrijednost znanstvenoistraživačkih projekata, broj znanstvenih publikacija te suradnja s gospodarstvom i doprinos razvoju zajednice. U Institutu za poljoprivredu i turizam u posljednjih nekoliko godina zabilježen je značajan rast znanstvenoistraživačke djelatnosti po svim kriterijima, što možemo potkrijepiti činjenicama koje se nalaze u godišnjim izvještajima o radu Instituta i izvještajima Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Svake godine rastu sredstva za programsko financiranje Instituta, što je posljedica rasta znanstvenoistraživačkih aktivnosti. Trenutno se na Institut realiziraju tri međunarodna projekta iz područja održivog turizma na Mediteranu:

  • Coastal areas sustainable tourism water management in the Mediterranean (CASTWATER),
  • Models of Integrated Tourism in the MEDiterranean Plus (MITOMED+),
  • Održive turističke strategije za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine mediteranske obale i priobalja - INHERIT

Ukupno sufinanciranje ugovorenih projekata je 789.399,80 eura što dosad nikada nije zabilježeno od osnutka Zavoda za turizam. U narednom razdoblju očekujemo i financiranje još nekoliko velikih i važnih međunarodnih projekata koji su u fazi evaluacije, a financijski su još izdašniji.

Sljedeći čimbenik po kojemu se ocjenjuje znanstvenoistraživačka aktivnost neke ustanove je broj publikacija, a i tu posljednjih godina bilježimo značajan porast znanstvenih publikacija u međunarodno priznatim časopisima (WOS baza podataka). Naročito je porast primjetan iz područja društvenih znanosti.

Nadalje, značajno je unaprijeđena suradnja Instituta s Upravnim odjelom za turizam Istarske Županije i Turističkom zajednicom Istarske županije i to provođenjem vrlo specifičnih projekata u svrhu poboljšanja turističkog pozicioniranja i prepoznatljivosti Istarske županije.

Kao poseban iskorak u razvoju znanstvenoistraživačke djelatnosti u području turizma ističemo upravo usvojeni „Strateški program znanstvenih istraživanja u Institutu za poljoprivredu i turizam u području društvenih znanosti za razdoblje 2017. – 2022. godine“, (usvojen 19. prosinca 2017. na 18. sjednici Upravnog vijeća). Strateški program pozitivno je recenziran od strane neovisnog stručnjaka, a pripremljen je u svrhu akreditacije Instituta u području društvenih znanosti - polje ekonomije. Cilj je dobivanje dopusnice za proširenje znanstvene djelatnosti Instituta (trenutno imamo dopusnicu samo u podruju biotehničkih znanosti) na područje društvenih znanosti, čime će se dodatno unaprijediti razvoj u znanstvenoistraživačkom području turizma.

Zaključno, u Institutu je u posljednjih nekoliko godina zabilježen znatan porast znanstveno istraživačke djelatnosti na području turizma, a što je vidljivo iz broja međunarodnih projekata te njihove vrijednosti, broja objavljenih publikacija te broja suradnji sa zainteresiranim dionicima u turizmu. Prvi put u svojoj povijesti Institut je na korak od dobivanja dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja za proširenje djelatnosti na područje društvenih znanosti, a što predstavlja izuzetan kvalitativni iskorak za ovu djelatnost.

Odlaze li mladi doktori znanosti „masovno“, odnosno koliko ih je unatrag godinu dana eventualno otišlo, a koliko novih došlo?

Tijekom posljednje godine na Institutu je jednom poslijedoktorandu istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, dok su dva poslijedoktoranda podnijeli zahtjeve za sporazumni raskid radnog odnosa prije isteka ugovora o radu na određeno vrijeme. Naglašavamo kako su svi odlasci desili sporazumno na zahtjev poslijedoktoranada te kako Institut kao poslodavac uvijek podržava svoje djelatnike i potiče njihov profesionalni razvoj. Pretpostavljamo da su se odlasci desili zato što poslijedoktorandi nisu vidjeli realne mogućnosti za daljnje zaposlenje u Institutu nakon isteka njihovih ugovora o radu.

Institut za poljoprivredu i turizam je javni znanstveni institut čiji je osnivač Republika Hrvatska, a prava i dužnosti u ime osnivača obavlja Ministarstvo znanosti i obrazovanja te je po Zakonu o ustanovama dužan poštovati sve propise koji se odnose na javni sektor. Naime, sustav zapošljavanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja definiran je tako da teži kontinuiranoj fluktuaciji mlade znanstvene radne snage te je zapošljavanje mladih znanstvenika na stalna radna mjesta u sustavu znanosti postalo iznimka, a ne pravilo. Sukladno tome, Ministarstvo je donijelo upute kojih se instituti moraju pridržavati, pogotovo imajući pri tome u vidu da Ministarstvo daje suglasnosti za zapošljavanje na radna mjesta koja se financiraju iz državnog proračuna. Temeljem Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju („Narodne novine“ broj: 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 2/07 – Odluka USRH, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14 – Odluka, Rješenje USRH, 60/15 - Odluka USRH i 131/17) radna mjesta poslijedoktoranada su radna mjesta na određeno vrijeme. Istekom ugovora o radu na određeno vrijeme poslijedoktorandima ne postoji mogućnost produžavanja ugovora o radu temeljem tog Zakona, osim zapošljavanja na radnom mjestu znanstvenog suradnika, ako postoji slobodno radno mjesto. Odlukom Vlade RH propisana je već duže vrijeme zabrana zapošljavanja u javnom sektoru („“Narodne novine“ broj: 114/14, 70/16), a što se na žalost odnosi i na znanstvene ustanove. Sustav zapošljavanja u znanosti, koji propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, definiran je strukturom koeficijenata i kvota koji se ne smiju mijenjati bez suglasnosti osnivača (upute od 14. listopada 2015.,10. studenog 2015., 7. prosinca 2015. i 8. studenog 2017.). Mogućnost zapošljavanja na znanstvenim radnim mjestima u javnim institutima moguć je samo u slučajevima oslobađanja radnog mjesta odlaskom iz sustava znanosti znanstvenika zaposlenih na znanstvenim radnim mjestima (odlazak u mirovinu, otkaz ugovora o radu, sporazum o prestanku ugovora o radu i sl.) ili zapošljavanjem na određeno vrijeme na projektima iz kojih se osiguravaju sredstva za plaće.

Iz gore navedenog je vidljivo kako su ugovori o radu s poslijedoktorandima raskinuti sporazumno prije isteka, na njihov zahtjev te nije ni bilo prilike da se primijeni neki od navedenih izuzetaka.

Od 2018. godine za rad u znanstvenoistraživačkom području društvenih znanosti na Institutu su zaposlene: jedna osoba na radnom mjestu znanstveni suradnik, jedna osoba na radnom mjestu asistent, koja je upisala doktorski studij te tri osobe (stručni suradnik) za rad na projektima do kraja trajanja projekata. S obzirom na pojačanu znanstvenu i svaku drugu aktivnost na Zavodu za turizam u skoroj kraćoj budućnosti planirano je zapošljavanje novih doktoranada.

Je li točno da je Zavod za turizam ostao bez pola svojih djelatnika?

Točno je da je Zavod za turizam ostao bez pola svojih djelatnika, ali su zaposlene i nove mlade osobe (jedan doktorand i jedan stručni suradnik) i sada su u Zavodu zaposlene 4 osobe koliko ih je i bilo odlaskom poslijedoktoranada. Ovdje treba istaknuti da se turizmom bave i osobe iz drugih zavoda. Ukupno je direktno na problematici turizma angažirano 7 osoba koje su u području društvenih znanosti, kao i nekoliko osoba koje su u području biotehničkih znanosti. Sve to rezultira da nikada u povijesti Institut nije imao više ugovorenih projekata koji obrađuju teme u području turizma. Treba istaknuti da je turizam interdisciplinarna aktivnost te da Institut ima komparativne prednosti u realizaciji projekata iz područja turizma. Zavodi jesu organizacijske cjeline, ali ne odvojene od Instituta te više zavoda zajedno realiziraju različite projekte.

Također, ističemo da je Institut od 2015. godine član (Academic Member) međunarodnog udruženja NECSTouR - Network of European Regions for Competitive and Sustainable Tourism koja okuplja 30 jakih regija nadležnih za turizam, akademske organizacije koje se bave turizmom, kao i predstavnike poslovnih mreža koje se bave održivim i odgovornim turizmom iz 17 europskih zemalja. (http://www.necstour.eu/members). Time je otvorena mogućnost istraživačima Instituta, u području turizma, komunicirati i surađivati sa znanstvenicima iz cijele Europe.

Mislite li da bi se Grad Poreč trebao odnosno mogao miješati u djelovanje Instituta? Imate li Vi kakve prijedloge na tu temu?

Institut je javni znanstveni Institut i njegov interes je što bolje surađivati s jedinicama lokalne samouprave i doprinositi razvoju regije u kojoj radimo i živimo. Institut dobro surađuje s Gradom Porečom koji svake godine sufinancira znanstvenoistraživačku aktivnost Instituta, kao i niz manjih projekata koje Institut dobiva na natječajima koje raspiše Grad.

Ovim putem želimo naglasiti kako je Institut već 143 godina dio ove zajednice, ali predstavlja i grad Poreč, Istarsku županiju i Republiku Hrvatsku širom svijeta, jer znanost je globalna i trebala bi biti izuzeta od dnevno-političkih prepucavanja. Vrata Instituta su otvorena svima koje zanima rad Instituta te nas osobito pogađaju neistine i insinuacije koje se neutemeljeno iznose prije bilo kakvog pokušaja uvida u činjenično stanje. Stojimo Vam na raspolaganju za dodatne informacije i dokumente te se nadamo kako će ovo potaknuti gradske vijećnike na posjet Institutu te upoznavanje s njegovim radom na licu mjesta kako bi zajednički doprinijeli razvoju grada Poreča ali i cijele društvene zajednice. Donošenje paušalnih ocjena te širenje poluinformacija bez činjeničnog konteksta koči razvoj društva i ne doprinosi boljitku zajednice.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Mirtex International d.o.o.
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...