Početna
Četvrtak, 13.Prosinca 2018 (03:48:48) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Advent u Poreču 2018.
Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč

Dan porečkog sporta: najbolji u 2017. Laura Božić, Nenad Tadić, kuglačice i rukometaši

Sport, 13.03.2018. (07:44)
NAJBOLJI - Nenad Tadić, Laura Božić i Ružica Močibob (Foto: M. Mijošek/Glas Istre)
NAJBOLJI - Nenad Tadić, Laura Božić i Ružica Močibob (Foto: M. Mijošek/Glas Istre)

Kao i svake godine, sinoć su na svečanosti u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Poreč uz prigodni program proglašene najbolji sportski pojedinci i klubovi u okviru Sportske zajednice Grada Poreča. Osim redovnih nagrada, Izvršni odbor SZGP dodijelio je i posebne nagrade veteranima koji su u 2017. godini postigli značajne uspjehe. Među posebne nagrade uvrštena je i ona za životno djelo.

Sportašice i sportaši nominirani su za nagrade temeljem postignutih rezultata na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima, Olimpijskim igrama, Mediteranskim igrama, u svjetskim, europskim i međunarodnim ligama, na međunarodnim utrkama, mitinzima, regatama i turnirima te domaćim ligaškim, ekipnim i pojedinačnim natjecanjima.

Ocjenjivački sud čine gradonačelnik, pročelnica gradskog upravnog odjela nadležnog za područje sporta, zamjenici gradonačelnika, tajnica, članovi Izvršnog odbora i predsjednik Nadzornog odbora Sportske zajednice Grada Poreča te predstavnici elektroničkih i pisanih medija koji djeluju na području Poreča. Glasanje je tajno.

Za najperspektivniju sportašicu izabrana je Mare Milić (JK Horizont) koja je osvojila 23. mjesto na kadetskom Europskom prvenstvu u klasi laser 4.7 u španjolskoj Murciji, zlatnu medalju na kadetskom prvenstvu Hrvatske u klasi laser 4.7 te treće mjesto u poretku jedriličarki na kriterijskoj ljestvici Hrvatskog jedriličarskog saveza za klasu laser 4.7 na kraju 2017. godine. Malu plaketu dobili su ostali kandidati: golfer Diego Žužić, hrvač Luka Rosso, karatistica Flaviga Paliaga, kickbokserica Eva Leona Komšić, ritmičarka Petra Belavić, plivačica Lana Punek i plivač Edi Hadžić, mačevaoci Zoe Marie Baldo i Petar Cukrov, rukometašica Lucija Kos, sportski ribolovac Gregori Udovičić, tenisač Alen Bill te rukometaši Ivan Filipović i Gianfranco Pribetić.

Nagradu za životno djelo na području sporta ove je godine primio Franko Buda, čiji bogati sportski životopis možete pročitati na kraju ovog teksta.

Najboljim veteranom proglašen je Nikola Matić iz Judo kluba Istra, veteranski prvak Hrvatske u Judu, dok je najbolja veteranska momčad u 2017. bila ona Karate kluba Finida kao momčadski veteranski prvak države.

Za najboljeg sportskog djelatnika za 2017. godinu izabran je trener Atletskog kluba Maximvs Miroslav Vranić, dok su najaktivnija sportska udruga bili nogometaši NK Jadrana.

NAJBOLJI - Nenad Tadić, Laura Božić i Ružica Močibob (Foto: M. Mijošek/Glas Istre)
Svi nagrađeni (Foto: M. Mijošek/Glas Istre)

Najbolja ekipa u 2017. godini bila je Ženski kuglački klub Istra, a nominirani su bili Odbojkaški klub Poreč i Klub za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju Poreč. Članice ekipe ŽKK Istre su kapetanica Marijana Liović te Nataša Ravnić Gašparini, Snježana Kramar, Marija Liović, Vjera Mušković, Katja Oplanić, Nikolina Pavlaković, Valentina Pavlaković, Maja Nanić, Sindy Jelenić, Barbara Buretić i njihova trenerica Ružica Močibob. Zajedno su prošle godine osvojile drugo mjesto na NBC kupu u Münchenu, bile finalistice Kupa Hrvatske, treće u najvišem domaćem rangu prošle godine i druge nakon jesenskog dijela ove sezone.

Za najbolju momčad bili su nominirani Boćarski klub Istra Poreč, Rukometni klub Poreč i Klub za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju Poreč, a najboljima su proglašeni rukometaši: Matija Rađaković, Matej Medved, Gabriel Mofardin, Mirko Petrov, Vedran Mataija, Ivan Filipović, Tim Thoss, Filip Perić, Moreno Car, Lorenzo Ventin, Leonardo Žagar, Filip Gavranović, Gianfranco Pribetić, Adrian Miličević, Damian Štifanić, Lean Plovanić, Filip Popović, Alan Muranović i trener Dinko Đanković.

Rukometni klub Poreč već je dugi niz sezona uspješan član Premijer lige, najvišeg ranga natjecanja u Hrvatskoj. U tekućoj je sezoni nakon prvog dijela zauzimao visoko 2. mjesto na prvenstvenoj ljestvici te se nakon dvije godine izbivanja ponovno plasirao u Ligu za prvaka.

NAJBOLJI - Nenad Tadić, Laura Božić i Ružica Močibob (Foto: M. Mijošek/Glas Istre)

Za najboljeg sportaša bili su nominirani Nenad Tadić (Boćarski Klub Istra Poreč), Amel Dizdarević (Kickboxing Klub King) i Filip Husnjak (Klub za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju Poreč), a titulu je odnio Nenad Tadić, koji je lani osvojio zlatnu medalju u parovima te dvije brončane medalje u disciplinama pojedinačno klasično i precizno izbijanje na prvenstvima Hrvatske, dok je s klubom stigao do polufinala nacionalnog kupa.

NAJBOLJI - Nenad Tadić, Laura Božić i Ružica Močibob (Foto: M. Mijošek/Glas Istre)
Loris Peršurić i Gregori Udovičić (Foto: M. Mijošek/Glas Istre)

Titulu najbolje sportašice protekle godine odnijela je ritmičarka Laura Božić, a osvojila ju je u jakoj konkurenciji tenisačice Tereze Mrdeže i kuglačice Istre Nataše Ravnić Gašparini. Laura je lani bila ukupno 78. na Svjetskom prvenstvu u talijanskom Pesaru (72. s loptom, 77. s trakom, 80. s čunjevima i 81. s obručem), 54. ukupno na Europskom prvenstvu u Budimpešti (46. s loptom, 54. s čunjevima, 55. s trakom i 58. s obručem), 42. na turniru Svjetskog kupa u ruskom Kazanu, a na prvenstvima Hrvatske osvojila je tri zlatne medalje u višeboju i vježbama s trakom i loptom te dvije srebrne medalje u vježbama s čunjevima i obručem.

Kuglačica Ružica Močibob dobila je najviše glasova kao najbolja trenerica, a uz nju su još bili nominirani Leonardo Komšić (Kickboxing klub King) i Jana Oplanić (Klub ritmičko sportske gimnastike Poreč).

Močibob je trenerica u klubu osvajaču drugog mjesta na NBC kupu u Njemačkoj, trećeg mjesta na kraju sezone 2016/17. i drugog mjesta na kraju jesenskog dijela sezone 2017/18. u 1. HKL, a njene su cure igrale i finale Kupa Hrvatske. Među njima su i Nataša Ravnić – Gašparini i Marijana Liović, seniorske reprezentativke Hrvatske sa osvojenim ekipnim srebrom na SP u Njemačkoj i bronce na prvenstvu Hrvatske u parovima.

Životopis Franka Bude, dobitnika nagrade za životno djelo

NAJBOLJI - Nenad Tadić, Laura Božić i Ružica Močibob (Foto: M. Mijošek/Glas Istre)
Franko Buda u društvu Gordane Šušljik (Foto: M. Mijošek/Glas Istre)

Franko Buda rođen je 6. prosinca 1949. godine u Vižinadi. Po završetku osnovne škole nastavlja srednje obrazovanje u gimnaziji Pazin, a potom studira u Zagrebu na Fakultetu političkih znanosti i Višoj upravnoj školi, gdje je diplomirao 1971. godine. Od školskih je dana svoje životno usmjerenje našao u sportu, najprije kao nogometaš i sportski djelatnik u Sportskom društvu Vižinada.

Dolaskom u Poreč aktivno se kao sportski djelatnik uključuje u sportski život Poreča i Poreštine. Obnaša visoke dužnosti tajnika i predsjednika Međuopćinskog nogometnog saveza Pazin – Poreč - Rovinj. Od 1986. godine aktivno se uključuje u boćarski sport, prvo u funkciji tajnika, a kasnije i predsjednika Boćarskog saveza Općine Poreč. Jedan je od osnivača Istarskog boćarskog saveza 1993. godine i na Osnivačkoj skupštini u Pazinu izabran je u prvi Nadzorni odbor. Kasnije u razdoblju od 1994. - 1996. godine izabran je na dužnost tajnika, a u razdoblju od 1996. - 1999. godine obnašao je funkciju predsjednika Istarskog boćarskog saveza. Ovu dužnost od 2016. godine obnaša i danas. Član je saziva Skupštine Hrvatskog boćarskog saveza i Sportske zajednice Istarske županije.

1997. godine izabran je na funkciju tajnika Boćarskog kluba “Istra Poreč” i zvanično je tu funkciju obavljao do 2010. godine kada je izabran na profesionalnu funkciju tajnika Sportske zajednice Grada Poreča. Koncem 2014. godine odlazi u mirovinu, ali ne i iz sporta, u kojem je još uvijek aktivan, ali sa smanjenim intenzitetom - u boćarskom klubu Istra Poreč i Istarskom boćarskom savezu.

Sa svojim suradnicima u klubu organizirao je mnoga prestižna boćarska natjecanja, od kojih je svakako najznačajnije finale Kupa prvaka Europe u Poreču 2009. godine, u boćarskoj dvorani Veli Jože.

Bio je nogometni i boćarski sudac, instruktor boćanja I. stupnja i delegat na utakmicama III. Hrvatske nogometne lige. Autor je i urednik više sportskih publikacija, među kojima treba istaknuti monografiju “Boćarski klub Istra Poreč - 60. godina” i “Boćanje u Istri - tko i što”, a za mjesec dana biti će objavljena i nova, posvećena 25-oj obljetnici osnivanja i djelovanja Istarskog boćarskog saveza.

Za svoje višegodišnje sportsko djelovanje nagrađivan je brojnim priznanjima, pa i plaketom Hrvatskog boćarskog saveza za izniman doprinos razvoju hrvatskog boćanja i priznanjem Grada Poreča - Povelje “30. April” za izuzetan doprinos razvoju sporta Poreča i Poreštine. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina