Početna
Četvrtak, 13.Prosinca 2018 (03:53:50) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Advent u Poreču 2018.
Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč

Milijunska ulaganja u projekte vodoopskrbe Poreča i okolnih općina

Iz Grada Poreča, 12.03.2018. (15:17)
Veliki posao trebao bi biti dovršen do 1. lipnja
Veliki posao trebao bi biti dovršen do 1. lipnja

Investicije Istarskog vodovoda na području Grada Poreča u narednom razdoblju bile su tema današnje konferencije za novinare koju su porečki gradonačelnik Loris Peršurić i direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić održali u Maloj vijećnici gradske palače.

Nežić je novinarima predstavio neke dovršene projekte, investicije koje su u tijeku, ali i planove za ovu godinu, kojima će ta javna tvrtka nastojati zadovoljiti potrebe potrošača u tri smjera: opskrbiti vodom područja koja još nisu vezana na javnu vodoopskrbu, ulagati i dalje u postojeću imovinu te rekonstruirati i modernizirati postojeći sustav. -Neki su cjevovodi, naime, stari i po 85 godina te vape za rekonstrukcijom, rekao je Nežić, podsjetivši kako je Istarski vodovod u proteklih pet godina u sustav uložio gotovo 250 milijuna kuna, od uređaja za pročišćavanje do izgradnje nove mreže.

Četiri za Poreč najvažnije investicije predviđene rebalansom proračuna za 2017. godinu započete su prije nekoliko dana uvođenjem izvođača u posao. To su potez Šetalište A. Restovića – hotel Materada, naselje Materada, Stancija Vergotini i Stari Červar, ukupne vrijednosti veće od 7 milijuna kuna.

U planu za ovu godinu su još i stanica za podizanje pritiska vode u naselju Radići, gradska riva u Poreču, Jasenovica – Fuškulin, Ladrovići, priključni vod Kirmenjak – zapad, Stranići kod Nove Vasi, Stancija Vergotini – sjeveroistok, Žbandaj i Srednji Špadići – prva dionica, ukupne vrijednosti 8,4 milijuna kuna.

Na novinarsko pitanje o sigurnosti vodoopskrbe tijekom velike ljetne potrošnje, direktor vodovoda Nežić odgovorio je da su cjevovodi u većini slučajeva dovoljnog kapaciteta. No, zato su značajni napori potrebni da bi se osigurala kvalitetna vodoopskrba u unutrašnjosti Istre, kamo se povlače turizam i industrija. -Kad je Poreč u pitanju, najvažnije je bilo ulaganje u cjevovod Fazinka- Vežnaveri i rezervoar Vežnaveri, koji osiguravaju dovoljne količine i pritisak vode za poslovne zone Buići - Žbandaj i Fazinka, kao i buduću školu i dvoranu na Finidi koja se nalazi u najvišem dijelu grada, rekao je Nežić novinarima.

Veliki posao trebao bi biti dovršen do 1. lipnja
Loris Peršurić i Mladen Nežić na konferenciji za novinare

Veliko povezivanje sustava

Vodovod u posljednjih 5-6 godina radi na rasterećenju sustava Sv. Ivan, koji zbog starosti ne može zadovoljiti potrebe za vodom, a puno se ulaže i u povezivanje sustava na periferiji, kojim je vodu iz sustava Gradole, Butoniga i Sv. Ivan po potrebi moguće preusmjeravati u druge sustave. Značajna se sredstva ulažu i u povezivanje resursa u dolini Rijeke Mirne. Kako je izdašnost svih izvora direktno povezana s hidrološkim prilikama, akumulacija Butoniga je jamstvo sigurnosti vodoopskrbe za potrebe turističke sezone. Do sada učinjene pomake u tom smjeru Nežić je ocijenio velikima, a rješenju problema u cijelosti nada se u bliskoj budućnosti.

Značajne investicije i u okolnim općinama

Osim u Poreču, radovi na izgradnji vodovodne mreže planirani su i drugdje. U Funtani je izvođač već uveden u posao na investiciji vrijednoj 1.9 milijuna kuna. Po dovršetku natječaja za izgradnju državne ceste D75 kroz Funtanu znat će se i koliko će Istarski vodovod Buzet trebati investirati u posao koji će započeti nakon turističke sezone i potrajati do 2019. godine.

Investira se, rekao je Nežić, i u Taru, Višnjanu i Sv. Lovreču. Izvođači radova odabrani putem javnih natječaja su Šalić, Istrakop, Ekspert gradnja i Gradex Zabok.

Veliki posao trebao bi biti dovršen do 1. lipnja
Radovi u Špadićima teku punom parom

Radovi bi trebali biti zgotovljeni do 1. lipnja. Ukoliko bude kakvih problema, bit će nastavljeni tijekom jeseni, ali će u svakom slučaju biti izvedene tehnološke cjeline koje će spriječiti mogućnost da neki dio grada u sezoni ostane bez opskrbe vodom, zaključio je Nežić.

-Iako se u svim mjesnim odborima radi punom parom, radovi će tijekom uskršnjih praznika biti privremeno obustavljeni. Do ljetnih će mjeseci najveći dio radova biti dovršen, ali koristim ovu priliku da sugrađane zamolim za strpljenje i razumijevanje, rekao je gradonačelnik Peršurić, uz opasku da će nesavjesni izvođači radova, koji ne budu čistili javne površine, biti upozoravani i kažnjavani. (dp)

Veliki posao trebao bi biti dovršen do 1. lipnja
Peršurić: Nesavjesni izvođači bit će kažnjeni

Ostale gradske investicije

Gradonačelnik Loris Peršurić izvijestio je predstavnike medija o stanju ostalih gradskih investicija. Radovi na izgradnji osnovne škole na Finidi teku po dinamičkom planu i svi će rokovi, najavljuje se, biti poštivani, što znači da će škola s radom započeti 3. rujna ove godine.

U tijeku je rekonstrukcija plaže Materada - Srgulje 3 vrijedna gotovo 2 milijuna kuna. Plan je da radovi butu dovršeni do početka svibnja, kad će zajedno s Valamarovom ulaganjem u plažu pod svojim objektima cijela uvala biti uređena.

Raspisan je natječaj za izgradnju kružnog raskrižja na županijskoj cesti u Baderni. Radovi bi trebali započeti u svibnju uz rok za dovršenje od 90 dana. Njime će Baderjani dobiti veću razinu sigurnosti u prometu.

Raspisan je i natječaj za izgradnju ceste od trgovačkog centra Kaufland do nove škole na Finidi koja uskoro kreće, a radi se i na pripremi natječaja za izgradnju ceste Valkarin - Garbina, u stopostotnom iznosu financirane sredstvima EU fondova. Izgradnja treba započeti kroz mjesec i pol dana.

Za dva mjeseca bit će zgotovljeno i reciklažno dvorište na Košambri vrijedno 2,8 milijuna kuna, zaključio je Peršurić uz informaciju da su u tijeku i brojne sitne komunalne aktivnosti, poput krpanja sfalta na tridesetak mjesta u raznim mjesnim odborima.Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6