Početna
Nedjelja, 24.Ožujka 2019 (10:57:09) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju

Šahovski klub Pula pobjednik Kupa Istarske županije

Sport, 12.03.2018. (10:03)

U Puli je proteklog vikenda održan Kup Istarske županije u šahu za 2018. godinu, čiji je pobjednik Šahovski klub Pula koji je izborio nastup na finalu Kupa Hrvatske koji će se igrati na Malom Lošinju od 10. do 15. svibnja.

Nastupilo je osam ekipa koje su odigrale švicarac od pet kola na četiri ploče, s tempom igre od 60 minuta po igraču, plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Kup je nastavio tradiciju od prethodne godine, a glavna obilježja su mu nastavak dobrog odaziva, velike izjednačenosti ekipa i borbenosti igrača, pa su partije nerijetko završavale i u četvrtom satu igre. Najviše uspjeha imala je ekipa pulskog ŠK (GM Nenad Ferčec 5/5, IM Miroslav Žufić 4/5, FM Nikola Ciganović 4/5, FM Daniel Novak 1/1 i MK Boško Vasić 4/4) s devet meč bodova (18 pojedinačnih bodova), koja je i slovila za glavnog favorita prije početka natjecanja.

Glavna prepreka tokom cijelog natjecanja bila im je ekipa ŠK „Batana“ iz Rovinja, koja je po prosjeku rejtinga najbolje četiri ploče slovila za tek petog nositelja. Neizvjesnost o pobjedniku protegnula se kroz cijelo natjecanje. Na kraju, kad je bilo vidljivo da će presuditi drugi dodatni kriterij, pojedinačni bodovi iz igre, Rovinjci su miroljubivo remizirali s „uljanikovcima “ i s osam meč bodova zauzeli 2. mjesto. Nastupili su u sljedećem sastavu (FM Diego Cherin 3½/5, MK Roberto Jurman 4½/5, Pjerino Jurman 3/4, Zdravko Crnković ½/2 i MK Igor Fattorich 3/4). Treći su prošlogodišnji pobjednici, ekipa ŠK „Buje“ (FM Josip Bulić 3/5, MK Aleksandar Barcal 3/5, Matija Kovačević 3½/5 i Zvonko Juras 3/5 ), koja je skupila šest meč bodova (12½ pojedinačnih bodova). Četvrta je ekipa ŠK „Vladimir Gortan“ iz Poreča, također sa šest meč bodova, ali i 1½ pojedinačnim bodom manje. Peti je Šahovski klub „Uljanik“ Pula s pet meč boda (10½ pojedinačnih bodova). Za svaku pohvalu je činjenica da „uljanikovci“ treću godinu za redom nastupaju s dvije ekipe na kupu. Šesta je njihova druga ekipa s tri meč boda (sedam pojedinačnih bodova), koliko ima i prva ekipa Čitaonice Kluba umirovljenika iz Pule (šest pojedinačnih bodova) na sedmom mjestu.

Posljednja je druga ekipa Čitaonice Kluba umirovljenika bez osvojenih meč bodova. Za slabije upućene Čitaonica Kluba umirovljenika okuplja uglavnom umirovljenike u svojim prostorijama gdje se šah svakodnevno igra uz ostale društvene igre. Prostorije čitaonice nalaze se na mjestu nekadašnje Gradske Knjižnice u centru grada, a glavna osoba za kontakt je Zlatko Cesar. Članovi redovito nastupaju na šahovskim natjecanjima koja se organiziraju u županiji.

Prve tri ekipe nagrađene su peharima i medaljama organizatora. Organizator je bio Šahovski savez Istarske županije, a tehničku potporu Kupu dao je ŠK „Pula“. Sudački dio posla odradili su IA Kristian Valković i NA Valter Valković. (dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Potpuno nova obitelj hibrida Toyota Corolla
HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji