Početna
Srijeda, 16.Siječnja 2019 (09:56:39) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Iskoristi priliku za dobar posao u Valamaru
Veliko zimsko sniženje - Max City Pula

Grupna izložba „Stranac“ u pulskom Rojcu

Istra, 13.02.2018. (14:18)

U petak, 16. veljače, s početkom u 20 sati u Dnevnom boravku pulskog Rojca otvara se izložba „Stranac“ koja kroz različite aspekte tematizira i problematizira pojam identiteta i alijenacije kroz prizmu 12 autora koji se izražavaju u različitim medijima. Koncept i koncepciju izložbe osmisli su Marko Vojnić i Marko Krnjaić, a radove izlažu Alberto Becherini, Aleks Đakovski, Anna Gaspotić, Helga Goran, Danilo Ilić, Edna Jurcan, Marko Krnjajić, Lovro Lapuh, Miron Milić, Marko Vojnić, Ivana Vojnić Vratarić i Sergej Vutuc.

Migracija preko granica nacija-država povezana je uvijek s potpunom promjenom socijalnog sistema relacija pojedinca. Migranti napuštaju poznati sistem odnosa i odlaze u strani sistem. Proces uključenja u nove sisteme veza nije nimalo jednostavan, nije vremenski ograničen i pregledan proces koji završava fizičkim prijelazom iz jednog sistema u drugi, već kompliciran dugotrajan i težak proces koji u brojnim slučajevima traje cijeli život.

„Identitet je nešto što se dovršava čitavog života, a u slučaju nekih ljudi i stotinama godina nakon njihove smrti“, rekao je Miljenko Jergović. Jesu li samo stranci u potrazi za identitetom? Pati li svaki stranac od useljeničkog sindroma, osjećaja razdvojenosti i manjka bliskosti? Fenomen stranca star je koliko su stari čovjek, društvo, kultura i civilizacija. Sa strancima se susrećemo u svim povijesnim epohama. Položaj stranca tijekom povijesti može se iščitati iz političke i kulturne povijesti, dok se slike o strancu vide u filozofiji, antropologiji i političkim ideologijama. I mi se možemo kao domaći osjećati strancima u vlastitim kulturnim okruženjima ako ne prihvaćamo moderne ili tradicionalne kulturne obrasce. Novi mediji istodobno približavaju i udaljuju ili otuđuju ljude, čineći od njih strance. Virtualni prostor namijenjen je prezentaciji novih identiteta a u naše doba globalnog informacijskog društva i kibernetičke kulture, stranci mogu prebivati i u takozvanom kibernetičkom prostoru što je sasvim nova pojava.

Organizatori izložbe su Savez udruga Rojca i udruge Bukanoise i Inkubator. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i Zaklade Kultura nova. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Mirtex International d.o.o.
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
HAK Auto-klub Poreč
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...