Početna
Srijeda, 16.Siječnja 2019 (09:59:35) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Iskoristi priliku za dobar posao u Valamaru
Susret generacija 2019 - Disco Bar Kukuriku

Chioggia i Poreč – dva jadranska grada s mnogo zajedničkih tema

Iz Grada Poreča, 13.02.2018. (09:43)
Robert Momić, Loris Peršurić,   Gracijano Prekalj i predstavnici istarskih ribara u Chioggi
Robert Momić, Loris Peršurić, Gracijano Prekalj i predstavnici istarskih ribara u Chioggi

Ribari iz talijanskog grada Chioggia proteklog su studenog u porečkoj luci pronašli zaklon od nevremena. U duhu dobrih domaćina, porečki su ribari, s predstavnicima Lučke ispostave i Lučke uprave Poreč i gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, tom prigodom na jednoj od deset talijanskih ribarica pripremili domjenak, a kao znak zahvalnosti gradske vlasti Chioggie ugostile su istarsku delegaciju svom gradu u petak, 9. veljače.

Porečkom gradonačelniku Peršuriću u Chioggi su se pridružili i Gracijano Prekalj, pomoćnik pročelnika za poljoprivredu Istarske županije zadužen za ribarstvo, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić, te predstavnici istarskih ribara.

-Velika nam je čast ugostiti vas u našem gradu jer ste doista pomogli našim ribarima kad je bilo potrebno, rekao je gradonačelnik Chioggie Alessandro Ferro. „Naši gradovi dijele mnoge sličnosti i afinitete – od ribolova do turizma, i to je odlična polazišna točka za buduću suradnju i razvijanje zajedničkih projekata“, zaključio je Ferro.

Ribolov i turizam bile su samo neke od tema o kojima su razgovarali gradonačelnici. Gradska pročelnica za ribarstvo Patrizia Trapella napomenula je kako se svijet ribolova mijenja iz dana u dan, uvođenjem novih pravila ali i restrikcija.

-Ovaj posjet suradnika s druge strane Jadrana važan je korak u ostvarivanju strateške suradnje dviju obala. Zajedničkim projektima možemo otkrivati i otvarati nova područja razvoja sektora ribarstva, rekla je Trapella i dodala kako je dobra prilika za to otvaranje novih natječaja iz programa Interreg Italija-Hrvatska europskih fondova.

Poreč i Chioggia na jadranskoj se obali nalaze točno nasuprot jedan drugome, što predstavlja odličan razlog za uspostavljanje brze trajektne veze između ova dva grada. O toj ideji govorio je pročelnik za europske programe grada Chioggie, Daniele Stecco, koji je predložio da obje strane razmotre taj prijedlog.

-Umjesto da smo spojeni samo cestom, bilo bi lijepo da se naši gradovi spoje i morskim putem, čime bismo razvili nove motive dolaska u naše destinacije, kazao je Stecco.

Gradonačelnik Peršurić zahvalio je na gostoprimstvu gradonačelniku i suradnicima, ali i hotelijerima i ribarima koji su taj susret i potencirali, napomenuvši da je Poreč u studenom sa zadovoljstvom pomogao ribarima iz Chioggie. „To je nešto što bi svatko u takvoj situaciji učinio, ali me veseli da je taj čin otvorio vrata nekim novim prijateljstvima“, istaknuo je Peršurić.

Istarska delegacija je, nakon susreta u gradskoj vijećnici, obišla Chioggiu i nadaleko poznate tržnice ribe, koje su prepoznatljivi simbol jednog od najvažnijih ribarskih centara na Jadranu, a i u Italiji.

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Mirtex International d.o.o.
HAK Auto-klub Poreč