Mob:
Početna
Ponedjeljak, 19.Veljače 2018 (17:13:11) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Promohotel - 33. međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam
Istarski supermarketi - aktualni akcijski katalog

Amerikanci žele privatizirati Međunarodnu svemirsku postaju

Tehnologija/znanost, 12.02.2018. (17:58)
(Izvor:Bug Online)Link

Privatizacija svemirske tehnologije i općenito industrije letova u svemir i lansiranja satelita sve više uzima maha, a prelaskom iz državnih u privatne ruke čini se da je i napredak vidljiviji. Samo u posljednja dva mjeseca svjedočili smo nekolicini uspješnih lansiranja u izvedbi kompanija SpaceX, Blue Origin i Rocket Lab, a sve je kulminiralo prošlotjednim lansiranjem Falcona Heavy.

Sada se iz izvora bliskih NASA-i doznaje da Trumpova administracija ima plan kojim bi se i Međunarodna svemirska postaja predala u privatne ruke. Naime, 2014. godine Obamina je vlada produljila razdoblje financiranja ISS-a do 2024. godine i za to osigurala sredstva u proračunu, a sadašnja vlast SAD-a nema afiniteta nakon tog roka financirati znanstvene projekte koji se tamo odvijaju.

Prema dokumentima iz NASA-e nakon 2024. godine Međunarodna svemirska postaja mogla bi ostati bez financijske potpore države i bila bi predana u privatne ruke. U svemirskoj agenciji stoga planiraju u narednih sedam godina osnovati niz međunarodnih partnerstava s privatnim kompanijama kako bi osigurali da ljudi i dalje ostanu u orbiti, kažu iz NASA-e.

Političari u kongresu s obje strane političkog spektra protive se ovoj ideji jer je "glupo napustiti projekt u koji je uloženo 100 milijardi dolara i koji još može koristiti u budućnosti". Rezanje troškova podržavaju, a spominje se i mogućnost javno-privatnog partnerstva oko ISS-a. Potpuna privatizacija nemoguća je jer i druge zemlje sudjeluju u radu postaje i povezanim znanstvenim projektima. Kako bilo, više detalja trebalo bi biti objavljeno u narednim danima kada krenu pregovori o dijelu federalnog proračuna koji uključuje i NASA-u.Mobilna verzija članka

Oglasi

Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč