Mob:
Početna
Ponedjeljak, 19.Veljače 2018 (17:08:53) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Promohotel - 33. međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam
Plava Laguna Polumaraton

Na pregled kod jedinog dermatologa čeka se 500 dana

Istra, 12.02.2018. (15:01)
(Izvor:Glas Istre)Link
(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Naručuje se starija gospođa ispred mene na centralnom šalteru za naručivanje u Mornaričkoj bolnici i ne čuje dobro kada je dobila termin za pregled kod dermatologa. "Kažete u svibnju? U koliko sati?", pita. Sestra ponavlja da je riječ o svibnju 2019. godine. Sat ni ne spominje, tko bi pamtio tako daleku budućnost. Malo radi slabijeg sluha, malo radi nevjerojatne informacije, žena me pogledom pita što to sestra govori. Okreće uho prema meni, sluša, treba vremena da se to poveže - na pregled će sredinom 2019. a tek smo zakoračili u 2018. Nije lako to isprocesuirati. Kad vidi golem upitnik nad glavom pacijentice, sestra veli: "Da, jedna je dermatologinja za cijelu Istru".

S Odjela za dermatovenerologiju u pulskoj Općoj bolnici u zadnje tri godine otišlo je čak troje specijalista, svi su prešli u privatnike, i već neko vrijeme radi samo jedna specijalistica. Kako jedna doktorica ne može zamijeniti tolike "gubitke", na termin za pregled čeka se, dakle, godinu i pol dana!? A tako će, izgleda, biti još najmanje toliko dugo jer se tek za godinu i pol očekuje povratak prve od triju specijalizantica koje su trenutno na usavršavanju na klinikama u Zagrebu i Rijeci. Druge dvije vraćaju se najranije za tri i pol godine, a u Hrvatskoj više nema nezaposlenih "gotovih" dermatovenerologa ili barem nisu zainteresirani za rad u Puli. Na dva objavljena natječaja za zapošljavanje na adresu pulske Opće bolnice nije stigla nijedna prijava.

Nema ni liječnika stranaca

- Da, možemo zapošljavati i strance ako se jave, iskažu interes na javnom natječaju nakon čega bolnica šalje zahtjev za izdavanjem radne dozvole. Odjel ne mislimo zatvarati jer nam treba, ako ništa drugo, treba nam za bolničke pacijente, ali liječnika nema na tržištu. Kada je prva doktorica s Odjela otvorila svoju privatnu ordinaciju, uspjeli smo dobiti gotovu specijalisticu s Korčule, ali je sada i ona otišla u privatnike, kaže ravnateljica pulske bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić. (D. PALIBRK)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč
Generali osiguranje Poreč - O.Keršovani 2
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda