Mob:
Početna
Ponedjeljak, 19.Veljače 2018 (17:11:53) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Promohotel - 33. međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam
Istarski supermarketi - aktualni akcijski katalog

Predstavljen projekt "Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma"

Poreština, 12.02.2018. (14:59)
(Izvor:Glas Istre)Link
Arhiva
Arhiva

Pred prepunom dvoranom u staroj školi u Vrsaru, prof. dr. Robert Matijašić, dr. Katarina Gerometta i prof. Sara Popović, predstavili su projekt "Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar-Orsera" koji nosi akronim "ArchaeoCulTour".

Znanstvena valorizacija

Ovom projektu kojemu je svrha znanstvena valorizacija arheološke kulturne baštine na cjelokupnom području općine Vrsar-Orsera, a konačni cilj arheoloških nalaza u razvoj kulturnog turizma Vrsara, kao nove turističke ponude, odobren je maksimalni iznos od tri milijuna kuna od Hrvatske zaklade za znanost na natječaju Partnerstvo u istraživanjima. Polovicu tog iznosa, u tri sljedeće godine, osigurala je Hrvatska zaklada za znanost, dok će Općina Vrsar osigurati 750 tisuća, TZO Vrsar 540 tisuća, a Maistra d.d. 210 tisuća kuna. To je iznos kojim će se u naredne tri godine istražiti poznata i identificirati nova arheološka nalazišta najsuvremenijom metodom snimanja LIDAR, te obaviti terenska istraživanja čitavog područja općine.

Nositelj projekta je pulsko Sveučilište Jurja Dobrile, voditelj prof. dr. Robert Matijašić sa sveučilišnom ekipom u kojoj su eminentni znanstvenici: Katarina Gerometta, Sara Popović, Kristina Afrić Rakitovac, Davor Bulić, Klara Buršić-Matijašić, Nataša Urošević i Nikola Vojnović. Uz njih će na projektu u naredne tri godine surađivati i Giovanni Boscion (Universita' di Pisa), Marko Uhač (Konzervatorski odjel u Puli), Josip Višnjić (Hrvatski restauratorski zavod), Vlasta Gortan (Općina Vrsar), Sandra Bravar (Maistra d.d.), Robert Gergeta, Ivan Gerometta, Milorad Harašić, Mauricio Matukina i Anton Prekalj (Ronilački klub Ugor Vrsar), Tina Slamar (TZO Vrsar) te Antonio Ciceran i Petra Pifar (Speleološki klub Had Vrsar).

Glavne značajke projekta

Robert Matijašić govorio je o glavnim značajkama projekta, a Katarina Gerometta i Sara Popović na zanimljiv su način upoznale prisutne o mnogim njegovim detaljima, koji su izašli na vidjelo dana tijekom dosad obavljenih istraživanja. Upečatljiv dojam na prisutne ostavile su projekcije koje prikazuju snimanje iz zraka metodom LIDAR, koja poput rendgena prolazi kroz pošumljenu površinu i otkriva što se sve skriva ispod površine. Tako su prisutni mogli vidjeti obrise zidova kojim su bile opasane prethistorijske građevine počevši od kamenog doba (spilje u Limskom kanalu), brončanog doba, ranokršćanske lokalitete, rimske vile (kod starog Neona u vrsarskoj luci), ville rustice (Monte Rico). Sve što bude istraženo i pronađeno, kartirat će se, analizirati i odrediti lokalitete koji imaju potencijal za turističku prezentaciju, a toga, kako se moglo vidjeti iz snimaka, na području općine Vrsar-Orsera ima u velikom broju. Na kraju prezentacije uključila se i publika pitanjima na koja je odgovarao voditelj projekta prof. dr. Robert Matijašić. (Slaven BRAJKOVIĆ)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Generali osiguranje Poreč - O.Keršovani 2
Sabina travel - Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč