Početna
Srijeda, 16.Siječnja 2019 (09:56:51) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Iskoristi priliku za dobar posao u Valamaru
Veliko zimsko sniženje - Max City Pula

Novi "napad" betonskim gljivama kod bivšeg Vindijinog skladišta

Poreština, 12.02.2018. (13:03) Piše: D. Požarić
Betonske gljive - privremeno rješenje od stoljeća sedmog
Betonske gljive - privremeno rješenje od stoljeća sedmog

Znalci gljive mogu raspoznati i s deset metara udaljenosti, ali to, nažalost, često nije slučaj s ružnim, oblim betonskim primjercima "zasađenim" na području Poreča. Iako su prije više od desetljeća uvedene kao privremeno rješenje nekih prometnih problema, zapravo građanima uglavnom stvaraju nove.

Posljednji je primjer nečija ideja da ulazak na parkiralište kod hotela Zagreb (bivša Vindija) onemogući baš tim betonskim čudima, teško uočljivima i za vedrog dana, a kamo li navečer, u loše osvijetljenom kvartu.

Pisali smo o gljivama bezbroj puta, a bile su počesto i predmet diskusije na sjednicama Gradskog vijeća Grada Poreča. Crtali su građani na njima još 2006. godine lica s različitim izrazima, ignorirali su ih stanari nekih naselja da bi parkirali bliže svom dnevnom boravku. Upozoravali smo na njih 2012. godine, a bilo je i tragikomičnih situacija poput ove.

Nastavili smo na problem upozoravati i 2013. godine, dok smo 2015. zabilježili i slučaj kad su zapravo bile korisne i relativno bezopasne (pločnik uz Poreznu upravu u Poreču). Iste su nam godine u gradskoj upravi još jednom rekli kako su gljive privremeno rješenje

Dosjetili su se naši gradski oci i elegantnijeg rješenja – metalnih stupića. No, opet ih nisu adekvatno pobojali, pa se događa ovo.

Ako mislite da smo se mi s Parentiuma ohladili od upornog ukazivanja na problem, varate se. Osim kritike, nadležnima smo lani još jednom uputili prijedlog (polu)rješenja kakvo je implementirao Grad Pazin - bojenje gljiva u šarene boje. Pogađate, vijećnik koji je to pitanje postavio na sjednici Gradskog vijeća dobio je odgovor kako se radi o privremenom rješenju. Jer je valjda sasvim normalno da sve mora biti u skladu s prostornim planovima i odlukama o odabiru komunalne opreme. Za što je u Poreču, očigledno, potrebno barem 50 godina. Ili više. 

Da budemo do kraja precizni, moramo spomenuti kako su neke od gljiva bile obojene. Ali je boja s njih otpala, jer je očigledno posao bio povjeren nekome tko se u boje dobro razumije. Kao i naši komunalci u sigurnost prometa, očigledno. Da ne spominjemo Maru i krive objekte. 

Usput, na pitanje postoji li propis koji dozvoljava ili zabranjuje postavljanje betonskih prepreka na kolnik i nogostupe nikad nismo dobili odgovor, pa smo upit danas poslali direktno Policijskoj postaji Poreč. Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Mirtex International d.o.o.
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra