Mob:
Početna
Nedjelja, 18.Ožujka 2018 (07:08:44) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju!

Nakon dugo vremena - mali znaci oporavka PC tržišta

Zanimljivosti, 13.01.2018. (12:14)
(Izvor:Bug Online)Link

U novom izvješću IDC nakon više kvartala konačno je vidljiv lagani oporavak PC tržišta. Riječ je o četvrtom kvartalu prošle godine u kojem je prodano 70,6 milijuna uređaja, što je rast PC tržišta od 0,7% na godišnjoj razini.

Kraj negativnog niza ipak ne znači da su problemi sektora riješeni; tijekom 2017. godine ukupno je prodano 260 milijuna računala što je pad prodaje u odnosu na broj prodanih računala tijekom 2016. godine, a ističe se i problem nestašice pojedinih komponenti (kao što su SSD-ovi).

Kao predvodnici cijelog PC tržišta ističu se azijske zemlje u razvoju i Južna Amerika, dok Europa bilježi rezultate u skladu s prethodnim kvartalima (uz vrlo dobre rezultate za prijenosna računala). Američko tržište s druge strane tijekom četvrtog kvartala bilježi pad prodaje desktop i prijenosnih računala.

Vodeći proizvođač na tržištu PC računala je HP Inc. s tržišnim udjelom od 23,5% i prodanih 16 milijuna računala (što je rast od 8,3% na godišnjoj razini i najbolji prodajni rezultat još od 2011. godine). Na drugom mjestu nalazi se tvrtka Lenovo s tržišnim udjelom od 22,2% koji je u skladu s prošlogodišnjim rezultatima.

Treća pozicija pripada Dellu koji ima tržišni udio od 15,7% (rast od 0,7% na godišnjoj razini), slijedi Apple s tržišnim udjelom od 8,2% (godišnji rast od 7,3%), a nakon njega tvrtke Asus i Acer s identičnim tržišnim udjelom od 6,4%.

IDC navodi i godišnje rezultate za svakog od navedenih proizvođača, tako je HP Inc. tijekom čitave 2017. godine zabilježio rast tržišnog udjela od 8,2%, udio tvrtke Lenovo je pao za 1,2%, Dell je zabilježio rast udjela od 2,7%, Apple rast udjela od 5,9%, Acer i Asus pad udjela od 0,5 odnosno 10,6%.

 


Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata