Početna
Četvrtak, 19.Srpnja 2018 (22:42:38) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Wine Dinners Hotel Parentium Poreč

Buzećanima i dalje dostupni internist i oftalmolog

Istra, 11.01.2018. (07:53)
(Izvor:Glas Istre)Link
Specijalisti dolaze u buzetski Dom zdravlja (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Specijalisti dolaze u buzetski Dom zdravlja (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Proračunsko financiranje višeg standarda u zdravstvu dugogodišnja je praksa Grada Buzeta koji je u ovoj godini za te namjene predvidio oko 240.000 kuna. Zahvaljujući takvim izdvajanjima pojedine su specijalističke usluge Buzećanima dostupne gotovo na kućnom pragu čime se s obzirom da se na ovakve preglede u Rijeci dugo čeka, korisnicima ovih zdravstvenih usluga, a najčešće su to osobe starije životne dobi, želi pojednostaviti i ubrzati pristup do specijalista.

U području zdravstvene zaštite zdravlja i promocije zdravlja građana, temeljem potreba koje je utvrdio Koordinacijski odbor programa Buz@vita, planira se nastaviti sufinancirati buzetska Ispostava županijskog Zavoda za hitnu medicinu za koju je osigurano 74.020 kuna. Za sufinanciranje dolaska liječnika specijalista internista u buzetsku Ispostavu Istarskih domova zdravlja predviđeno je 46.200 kuna, a dolaska oftalmologa 20.000 kuna. Kako bi se djecu predškolskog uzrasta koja imaju teškoća u razvoju govora, što ranije uključilo u logopedski tretman, s 59.000 kuna nastavit će se sufinancirati dolazak logopeda dva puta tjedno u Dječji vrtić "Grdelin". Kao i prethodnih godina nastavlja se sufinanciranje privatne prakse fizikalne terapije i rehabilitacije, kao i privatne prakse zdravstvene njege sa ukupno 38.000 kuna s obzirom na velik teren koji pokrivaju ovi zdravstveni djelatnici i samim tim velike troškove.

Oftalmolog dolazi jednom mjesečno

Dolazak internista ugovara se preko Istarskih domova zdravlja i pregled je za pacijente besplatan. Iz gradskog proračuna u potpunosti se pokriva trošak dolaska internista dva puta mjesečno, osim u siječnju, srpnju, kolovozu i prosincu kada je planiran po jedan dolazak mjesečno. Oftalmolog dolazi jednom mjesečno u Buzet i ovaj pregled nije besplatan za pacijente. Grad Buzet svaki pregled sufinancira s 80 kuna, a prije nekoliko godina nabavio je i oftalmološki aparat tako da se pregled u cijelosti može obaviti u buzetskom Domu zdravlja.

- U ovoj godini proširena je i usluga logopeda koji će sada, uz djecu predškolske dobi, obuhvatiti i korisnike ostalih kategorija, s naglaskom na osobe starije životne dobi, a koji kao posljedice raznih bolesti imaju potrebu za logopedskim tretmanom. Kroz aktivnosti programa Buz@vita, planirano je i izdavanje prigodne brošure koja će obuhvatiti sve informacije o uslugama, programima i aktivnostima u zdravstvu i prevenciji bolesti koje provode ustanove i udruge na buzetskom području. Cilj nam je na jednom mjestu sistematizirati i predstaviti sve usluge koje su dostupne našim sugrađanima te informacije kako ih najjednostavnije ostvariti, izjavila je dogradonačelnica Ana Pernić.

Kreditna obveza za Opću bolnicu Pula

Osim što izdvaja za bolji zdravstveni standard u Hitnoj, te za specijalističke usluge, Buzet će iz gradskog proračuna u ovoj godini za izgradnju i opremanje nove Opće bolnice u Puli osigurati Istarskoj županiji kapitalnu potporu za otplatu kredita u iznosu od 55.264 kuna. Buzetski vijećnici jednoglasno su na svom prošlogodišnjem zasjedanju donijeli odluku o prihvaćanju sporazuma o preuzimanju dijela kreditne obveze za izgradnju i opremanje Opće bolnice Pula pa će tako Grad od 2018. do 2036. godine njenu izgradnju sufinancirati iznosom od 1,8 milijuna kuna. Za realizaciju ovog projekta Istarska županija je sukladno sporazumu s Vladom preuzela dio kredita, s time da bi jednu trećinu županijskog dijela kredita, trebala preuzeti 41 jedinica lokalne samouprave. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Tequila beach bar Poreč
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6