Početna
Subota, 23.Lipnja 2018 (20:05:21) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Lanterna Summer Nights

Istarski djelatnici u kulturi: Kultura živi i izvan Zagreba?!

Kultura, 10.01.2018. (08:08)
(Izvor:Glas Istre)Link

Kakva su očekivanja istarskih kulturnjaka za ovu godinu te kakvom ocjenjuju prošlu godinu, odnosno koji bi događaj izdvojili, upitali smo nekolicinu istarskih uglednik djelatnika u kulturi. Mnogi od upitanih, nisu htjeli odgovoriti, ističući da se tako i tako izdvaja premalo sredstva za kulturu i da, premda nisu niti malo zadovoljni, ne žele o tome tematizirati, jer misle da ne bi bilo nikakvih pozitivnih pomaka.

Boris Domagoj Biletić (Neven LAZAREVIĆ)
Boris Domagoj Biletić (Neven LAZAREVIĆ)

Dr. sc. Boris Domagoj Biletić, književnik: - "Kultura živi i izvan Zagreba"!?! Ovaj notorni naslov, bez dodatnih uskličnika i upitnika, nedavno se pojavio na stranicama Matičina Vijenca. Osim što je notoran, naslov je zapanjujuće glup, ali istovremeno točan, slikovit, ilustrativan, jer lijepo zrcali medijske i druge (ne)prilike, ne samo na polju kulturnom, u nas – do te mjere da su i umovi "metropolskih" novinara i urednika (mnogih rodom "provincijalaca") čini se posve centralizirani, usmjereni do ni korak dalje od Save i Prisavlja. Iz ovakve svijesti logičan je slijed onoga što imamo naročito na televiziji: površne i jadne zagrebocentrične priloge, osim ljeti kada se tamošnji kulturnjaci, sve genij do genija, sjate na Jadran i ovdje ureduju po festivalima, otočjima i sličnim mjestima delicija za sva osjetila. Takva svijest proizvodi i kriterije kojima Ministarstvo kulture ove države, a ne samo glavnoga nam grada, određuje što će, komu, kako i koliko financirati. Lako je provjeriti na njihovim internetskim stranicama ovih dana objavljene rezultate natječaja, odobrene programe ili uskrate. Ovo je tema o kojoj treba zvoniti na sva zvona u 2018., to je ono što nas sve u kulturi, u nakladništvu osobito, jako bolno tišti i što uništava volju za radom, proizvodnjom novih naslova, promicanjem ljepote, istine i duha usred planetarnog novobarbarstva čijim smo dionicima htjeli to ili ne. Makar nasilu!

Što je pak bilo dobro ili jako dobro u 2017., o tomu ne bih, jer propao je u Zagrebu i Istri pokušaj pokretanja jedinoga časopisa za književnu kritiku "Stav". A loše je bilo to što je knjiga i dalje u zapećku, i na županijskoj i na gradskim razinama, to što se gradovi u nas ponašaju kao feudi pa se za sredstva možeš natjecati samo u svome feudu, i mnogo toga još, što ne stane na zadanu mi jednu karticu. Da ne ponavljam to kako jedini istarski književno-kulturni časopis Novu Istru, osim Pule i Rovinja te županije, ne sufinancira nijedan istarski feud. U tekstu "Kultura živi i izvan Zagreba" autorica navodi šire zagrebačke i inozemne programe na pulskom (ovom je gradu navodno tri tisuće godina, a Zagrebu nekih 923) Sajmu knjiga, odlično se tako uklapajući u politikantska natezanja "državnih centralista" s jedne i "regionalnih anticentralista" s druge strane. U međuprostoru su jednih i drugih, tih čistih profitera demokracije, stvaraoci, umjetnici, poglavito oni koji se ne daju u njihove priče, sve ako i svjesni da nema više tzv. alternative ni tzv. nezavisnih ni u čemu. Uz ispriku jako mladima, jer ne bih želio remetiti išta, a najmanje njihove iluzije, svima neka je sretno!

Boris Domagoj Biletić (Neven LAZAREVIĆ)
Vedran Vojnić

Vedran Vojnić, glazbenik i predsjednik pulske podružnice Hrvatsog društva glazbenih umjetnika: - Najvažniji događaj u glazbenom miljeu za nas je svakako Classical Music Festival koji se tijekom ljeta održavao u Puli. U ovoj se godini svakako treba fokusirati na objedinjavanje u organizaciji kulturnih događanja kako u gradu Puli, tako i općenito u Istri. To zahtijeva puno zajedničkih sastanaka i razmjenu mišljenja. Iskreno, to će biti vrlo teško postići, obzirom na dosadašnju politiku gdje imamo masu organizacija i udruga koje se bave kulturom, ali ne žele sjesti za zajednički stol, nego im je lakše raditi po dosadašnjem sistemu.

Boris Domagoj Biletić (Neven LAZAREVIĆ)
Emil Jurcan

Emil Jurcan, predsjednik Društva arhitekata Istre i predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata događajem protekle godine smatra izbor pulskog arhitekta Bruna Juričića za hrvatskog predstavnika na predstojećem Venecijanskom arhitektonskom bijenalu 2018. godine. Jurcan smatra da bi se u ovoj godini na dnevnom redu trebala naći cjelokupna restauracija zgrade glavne pulske pošte na Danteovom trgu, arhitektonskog remek-djela Angiola Mazzonija, građeno od 1932. do 1935. godine.

Boris Domagoj Biletić (Neven LAZAREVIĆ)
Alen Floričić

Alen Floričić, pulsko-labinski vizualni umjetnik, profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, jedan od predstavnika Hrvatske na 51. Biennalu u Veneciji 2005. godine kaže da u 2017. godini nije nedostajalo kvalitetnih izložbenih projekata u raznim istarskim galerijskim prostorima, pa smatra da je na ovom mjestu nezahvalno izdvajati samo neke od njih.

- Ukoliko bih, pak, trebao izdvojiti neke trendove, istaknuo bih nastavak trenda otvaranja manjih, agilnih galerijskih prostora koje vode sami umjetnici. Svakako bih spomenuo i važnost odabira pulske kustosice Branke Benčić za izbornicu hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu 2017. godine. Ipak, govoreći općenito o vizualnoj umjetnosti, vidljiv je i nastavak trenda društvenog degradiranja struke i izostanka ozbiljnije komunikacije o svim njenim aspektima, kako između samih umjetnika te kustosa, tako i u medijima, unutar institucija itd.

O očekivanjima u 2018. godini, Alen Floričić izražava nadu da će se gore spomenuti trend izmijeniti, preokrenuti, a sve u cilju, kako naglašava, stvaranja otvorenije scene, s puno više razgovora, komunikacije, eventualnih panel-diskusija. (Zoran ANGELESKI, Vanesa BEGIĆ)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Tequila beach bar Poreč
Mirtex International d.o.o.
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6