Mob:
Početna
Utorak, 16.Siječnja 2018 (18:19:30) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
EHF EURO Croatia 2018

Flego: Uklanjanje Brijuni Rivijere s liste strateških tvrtki loša je odluka

Istra, 10.01.2018. (08:06)
(Izvor:Glas Istre)Link
(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Odlukom hrvatske Vlade o promjenama statusa strateških tvrtki za Republiku Hrvatsku u Istarskoj županiji pogođene su dvije tvrtke. Riječ je o poduzeću Brijuni Rivijera, čiji je osnivač i suvlasnik i Istarska županija, te o privatnoj kompaniji Bina Istra koja vodi izgradnju i poslovanje Istarskog ipsilona, za što će iz državnog proračuna samo ove godine dobiti 310 milijuna kuna.

Poduzeće Brijuni Rivijera, prema riječima ministra državne imovine Gorana Marića, nalazi se među tvrtkama predodređenim za "restrukturiranje i privatiziranje". Osim tog istarskog poduzeća, ista sudbina zadesila je Luku Vukovar i Zračnu luku Mali Lošinj. Istarski župan Valter Flego odluku Vlade o uklanjanju Brijuni Rivijere s liste strateških poduzeća smatra pogrešnom odlukom.

- Uklanjanje poduzeća Brijuni Rivijera s liste strateških tvrtki Republike Hrvatske smatram lošom odlukom. Poduzeće je osnovano s ciljem iskorištavanja ogromnog potencijala koji leži u razvojnom projektu Brijunu Rivijera, ističe Valter Flego i dodaje: "Njegovom realizacijom stavili bi državnu imovinu u funkciju razvoja, generirali novi gospodarski razvoj, te otvorili nova radna mjesta. Na to sam u više navrata apelirao na većinskog vlasnika tvrtke, odnosno državu."

Župan Flego objašnjava kako "ukidanjem statusa strateškog poduzeća tvrtke Brijuni Rivijera, država ide u suprotnom smjeru - smjeru dodatne centralizacije, birokratizacije, usporavanja razvoja, a što će kompenzirati uvođenjem novih poreza i nameta."

U poduzeću Brijuni Rivijera nisu bili dostupni za dodatna pojašnjenja svog novog statusa.

Što se tiče tvrtke Bina Istra, u Vladi naglašavaju kako država nije njezin suvlasnik, te da "nema razloga da ju se drži na listi strateških tvrtki." (D. G.)Mobilna verzija članka

Oglasi

Generali osiguranje Poreč - O.Keršovani 2
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Sabina travel - Poreč
DiD Poreč - generalni zastupnik Allianz osiguranja i A-Z Fondovi
Mirtex International d.o.o.