Početna
Četvrtak, 15.Studenog 2018 (16:37:34) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda Poreč - Vaidya dr. Adwait Tripathi 12--17.11.2018.
Crofish 2018.

Učenicima u Istri stiglo dvije tisuće mikro računala

Istra, 07.12.2017. (09:30)
(Izvor:Glas Istre)Link
Djeca su se počela upoznavati s ovim čudom tehnologije
Djeca su se počela upoznavati s ovim čudom tehnologije

Podjela mikro računala za učenike šestih razreda osnovnih škola zainteresirane za nastavu računalstva i programiranja nastavljena je nabavkom novih uređaja za brojne škole u cijeloj zemlji. Prema podacima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), u Istarskoj županiji je podijeljeno 2.180 micro:bitova za učenike, a u akciju je uključeno 37 osnovnih škola. Educirano je oko 130 učitelja u Istri, te je svaki od njih dobio po jedan dodatni micro:bit za vlastito korištenje, poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Hrvatska među prvima

O čemu se točno radi, pojasnila nam je učiteljica Informatike u Osnovnoj školi Veli Vrh Aleksandra Žufić koja je upravo jučer sa svojim kolegom podijelila učenicima šestih razreda njihove micro:bitove, te su se djeca na satu informatike počela upoznavati s ovim čudom tehnologije.

- Riječ je o PROMikro projektu koji je pokrenuo Carnet, a podržavaju ga IRIM i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te mu je cilj javna nabava 45 tisuća mikroračunala za škole koje pokažu inicijativu i prijave se u program. IRIM je udruga koju su pokrenuli supružnici Rujana i Nenad Bakić koji su u posljednje vrijeme, kao uspješni poslovni ljudi u Hrvatskoj, odlučili svoje bogatstvo ne uložiti u neke bijesne aute, treću vilu ili jahtu, već u to da financiraju razne projekte po školama. Jedan od najpoznatijih projekata koji imaju je Croatian Makers kroz koji IRIM donira opremu, konkretno mBote, male robote, zainteresiranim školama, te time potiče i razvija robotiku i automatiku u osnovnim školama i udrugama za rad s mladima, pritom se fokusirajući na osnovnoškolski uzrast, a jednog takvog imamo i mi. Trenutno je u taj projekt uključeno oko 500 ustanova u Hrvatskoj, a samo ove godine ih se uključilo još 150. Fascinantno je to što oni, primjerice, odluče uključiti još 50 ustanova, a prijavi ih se trostruko više, i oni sve bez problema prihvate. Zatim su vidjeli da u nekim državama Europe kreće nabavka micro:bitova za cijele generacije učenika, te su se odlučili odmah priključiti toj struji, tako da je Hrvatska sad uhvatila korak i među prvim zemljama Europe uvela micro:bitove u redovnu nastavu informatike za učenike šestih razreda, mada ih se koristi i u drugim ustanovama, rekla je Žufić.

Spomenuti micro:bit učitelji nazivaju mikro računalom, što je prosječnom laiku teško shvatljivo, jer to zapravo izgleda kao obična mala pločica s čipovima i senzorima. Međutim, Žufić objašnjava da je to, zapravo, jako uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. Radi se o tehnologiji izrazito malih ulaznih barijera za koju je već razvijen bogat edukacijski sadržaj. Iako je ta tanka pločica veličine dlana, na nju se priključuju jednako mali ekran, tipkovnica, drugi priključci, a ima i senzore za temperaturu, kompas, akcelerometar, bluetooth i uza sve to ima funkciju mikro kontrolera, odnosno, može upravljati drugim uređajima. Naravno, njen ekran nije velik, ima tek 5x5 piksela i na njemu su samo crvene lampice, ali može vam napisati poruku, prikazati neku malu sličicu, postoje već i igrice za njega, i može biti jako zabavan. Tipkovnica također ima samo dvije tipke, ali s njihovim kombinacijama možete mu davati različite inpute. (Patricija SOFTIĆ, snimio Saša BESTULIĆ)

Opširnije u tiskanom izdanju Glasa Istre

Fotografije

Iako ne izgleda impresivno, ovo malo računalo dovoljno je moćno
Učenici šestih razreda zadužit će mikro računala za cijelu školsku godinu


Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium