Početna
Subota, 23.Lipnja 2018 (10:04:45) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Lanterna Summer Nights

Porečki srednjoškolci proučavaju povijest promjena nazivlja ulica

SŠ Mate Balote Poreč, 07.12.2017. (11:07)

Projekt zavičajne nastave "Od Nazaria Saura do Josipa Broza Tita", koji obrađuje povijest promjena nazivlja porečkih ulica, napreduje iz dana u dan i to sve zahvaljujući radu učenika Srednje škole Mate Balote Poreč koji marljivo prikupljaju i obrađuju podatke.

Osim aktivnog rada u knjižnici gdje analiziraju literaturu, učenici su se uputili i na teren i to podijeljeni u dvije skupine. Jedna je provjeravala nazivlja malenih uličica koje nisu upisane na kartama i kartirala na licu mjesta, a druga je skupina posjetila Zavičajni muzej Poreštine koji je pripremio dodatne materijale za obradu. Proslijedili su im knjižicu iz 1909. godine pod nazivom „Denominazione delle Vie e Piazze della citta' di Parenzo“, u kojoj su predstavljene izmjene porečkih ulica i trgova.

Učenice su odmah krenule na daljnje istraživanje i prijevod s talijanskog na hrvatski jezik. Za sljedeći tjedan već imaju dogovoreno predavanje s povjesničarom Bojanom Horvatom na ulicama Poreča i vesele se daljnjem učenju i druženju! (dp)

FotografijeMobilna verzija članka
23.06.2018. 10:00:00

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Mirtex International d.o.o.
Tequila beach bar Poreč