Početna
Utorak, 14.Kolovoza 2018 (12:57:09) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ljetno kino u Kašteliru - Ubojstvo u Orien Expressu

Počela sezona grijanja: jučer u Istri dva požara dimnjaka

Istra, 06.12.2017. (16:19)

Tijekom jučerašnjeg dana na području Policijske uprave istarske evidentirana su dva požara dimnjaka. Oko 17.15 sati, u mjestu Juricani kod Umaga, došlo je do zapaljenja čađi u dimnjaku u ugostiteljskom objektu u vlasništvu 61-godišnjaka, pri čemu nije nastala nikakva materijalna šteta. Vlasnik će policiji dostaviti potvrdu o čišćenju dimnjaka.

Drugi požar dogodio se oko 20 sati, u mjestu Sveti Martin na području Buzeta. Uslijed neodržavanja dimovodnog kanala došlo je do zapaljenja nakupljene čađi i smole u dimnjaku u kući u vlasništvu 77-godišnjaka, pri čemu nije bilo materijalne štete. Protiv vlasnika radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara slijedi obavijest nadležnom inspektoratu.

Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom. Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera, jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Također iz policije savjetuju građanima da ne pale krute energente u kućištima za gorivo, zatim da prilikom korištenja peći ili kamina vode računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari). Očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, te stoga se ne smije bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta. Valja provjeriti i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem, tople peći na ulje ne uključivati ponovno dok se potpuno ne ohlade. Plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristiti u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali. Ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris, odmah treba isključite plin.

Obavezno treba pozvati dimnjačara ako dimnjak dobro „ne vuče“. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Tequila beach bar Poreč
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
HAK Auto-klub Poreč