Mob:
Početna
Ponedjeljak, 19.Veljače 2018 (16:58:51) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Promohotel - 33. međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam
Valamar zapošljava - suradnik u rezervacijskom centru (m/ž)

Počela sezona grijanja: jučer u Istri dva požara dimnjaka

Istra, 06.12.2017. (16:19)

Tijekom jučerašnjeg dana na području Policijske uprave istarske evidentirana su dva požara dimnjaka. Oko 17.15 sati, u mjestu Juricani kod Umaga, došlo je do zapaljenja čađi u dimnjaku u ugostiteljskom objektu u vlasništvu 61-godišnjaka, pri čemu nije nastala nikakva materijalna šteta. Vlasnik će policiji dostaviti potvrdu o čišćenju dimnjaka.

Drugi požar dogodio se oko 20 sati, u mjestu Sveti Martin na području Buzeta. Uslijed neodržavanja dimovodnog kanala došlo je do zapaljenja nakupljene čađi i smole u dimnjaku u kući u vlasništvu 77-godišnjaka, pri čemu nije bilo materijalne štete. Protiv vlasnika radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara slijedi obavijest nadležnom inspektoratu.

Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom. Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera, jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Također iz policije savjetuju građanima da ne pale krute energente u kućištima za gorivo, zatim da prilikom korištenja peći ili kamina vode računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari). Očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, te stoga se ne smije bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta. Valja provjeriti i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem, tople peći na ulje ne uključivati ponovno dok se potpuno ne ohlade. Plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristiti u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali. Ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris, odmah treba isključite plin.

Obavezno treba pozvati dimnjačara ako dimnjak dobro „ne vuče“. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Mirtex International d.o.o.
Generali osiguranje Poreč - O.Keršovani 2
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Sabina travel - Poreč
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata