Mob:
Početna
Ponedjeljak, 19.Veljače 2018 (16:59:15) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Promohotel - 33. međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam
Istarski supermarketi - aktualni akcijski katalog

Čak 83 posto proizvođača i dobavljača na EU tržištu izloženo nepoštenoj trgovačkoj praksi

EU, 06.12.2017. (08:28)
(Izvor:Glas Istre)
Pojačan nadzor u lancu opskrbe hranom (Foto: D. Kovačević)
Pojačan nadzor u lancu opskrbe hranom (Foto: D. Kovačević)

Prema istraživanju Europske komisije, čak je 83 posto proizvođača i dobavljača na EU tržištu izloženo nepoštenoj trgovačkoj praksi, a 77 posto ih je zbog takve prakse imalo veće troškove i manje prihode, napominju u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), koja će stupanjem na snagu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom 7. prosinca preuzeti ulogu nadzora u tom lancu te novčano sankcionirati one koji se zakona ne budu pridržavali. Namjera zakona je zaštititi proizvođače, odnosno dobavljače - pogotovo male OPG-ove koji imaju neznatnu pregovaračku snagu - od samovolje prerađivača i trgovaca, no i proizvođači će moći biti sankcionirani ako s vlastitim dobavljačima, jednako kao i trgovci s njima, ne budu imali, primjerice, pisani ugovor, ako taj ugovor budu jednostrano raskidali bez osnove i slično.

Kako napominju u AZTN-u, svi na tržištu koje obuhvaća novi zakon, imaju obavezu do kraja ožujka iduće godine sa zakonom uskladiti svoje postojeće i nove ugovore, a ukoliko to ne učine, ugovori će S 1. travnja prestati važiti i Agencija im može izreći kazne. One će se kretati i do pet milijuna kuna u slučaju, primjerice, prodajne cijene manje od nabavne cijene plus PDV ili do 3,5 milijuna kuna u slučaju, na primjer, uvjetovanja sklapanja ugovora kompenzacijom roba i usluga, kod nepreuzimanja ugovorenih količina poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda, nadalje ako trgovac dobavljaču naplaćuje naknadu za zbrinjavanje neprodane robe, za smještaj na polici i slično. Agencija će djelovati po dojavama koje mogu biti i anonimne, kao i po službenoj dužnosti. Nakon prijave će trgovac ili bilo koja druga karika u lancu opskrbe, koja je nametala nepoštenu trgovačku praksu, imati rok od 40 dana za “popravni” bez izricanja sankcija. No, ako je trgovac, primjerice, u roku od 40 dana prodao robu ispod nabavne cijene i nema što popraviti, moći će mu se izreći novčana kazna.

Ispod nabavne cijene bit će dozvoljeno prodavati, međutim, robu pred istekom roka trajanja, onu koju se povlači iz asortimana ili ako trgovac ima totalnu rasprodaju zbog zatvaranja trgovine. U AZTN-u vjeruju da će se većina subjekata na tržištu već do 1. travnja novim ugovorima prilagoditi zakonu i prestati s nepoštenim trgovačkim praksama, koje se do sada nije kažnjavalo, osim u odnosima među trgovcima. (B. M. P)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
Generali osiguranje Poreč - O.Keršovani 2
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina