Po?etna
Četvrtak, 29.Srpnja 2021 (21:03:37) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Poreč  ti nas upotpunjuješ; smještaj; destinacije; otkrijte poreč; gastronomija
Valfresco

Pulski studenti o EU fondovima uče na primjeru Općine Vižinada

Poreština, 17.11.2017. (09:50)

Studenti Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli u sklopu terenske nastave pri kolegiju Programi i fondovi Europske unije posjetili su Općinu Vižinada s ciljem da upoznaju specifičnosti svakog pojedinog ESI (Europskog strukturnog i investicijskog fonda) i programa EU-a. Kolegij vodi prof. dr. sc. Ines Kersan Škabić koja je iskazala želju da se studenti na praktičan način upoznaju s postupkom financiranja projekta iz EU sredstava, pri čemu je Općina Vižinada izabrana, jer je u tomu prilično uspješna.

Predavanje je održano u prostorijama Zajednice Talijana Vižinada, a govorili su načelnik općine Marko Ferenac i Kristina Radolović iz tvrtke Key Consulting, s kojom općina surađuje na poslovima prijave i implementacije projekata. Prethodno je načelnik studente upoznao s karakteristikama i posebnostima općine, a potom im je prezentirao provedene projekte financirane bespovratnih sredstava iz EU. To su izgradnja kanalizacijskog sustava za naselje Vižinada, modernizacija i dogradnja javne rasvjete, uređenje kuće Maraston, izmjene i dopune prostornog plana te prekogranični projekt Rast Istre. Osobiti je naglasak dao na projektu „Kanalizacijski sustav Vižinada“ pri čemu je studente upoznao s poteškoćama u samoj provedbi i nemogućnosti bilo kakvih izmjena na projektu što je u konačnici dovelo do smanjenja odobrenih sredstava. Govorio je i o projektu uređenja kuće Maraston koja se financira iz više različitih izvora pa treba posebno pripaziti oko izvještavanja o provedenim radovima.

Projekt uređenja kuće Maraston, odnosno budućeg Centra za posjetitelje „Okusi prošlosti“, detaljnije je opisala Radolović. Posebno se osvrnula na postupak prijave EU projekata obrazlažući obrasce i sustav bodovanja na primjeru projekta „Umjetnost bez granica“ prijavljenog na Europski socijalni fond kroz program Umjetnost i kultura 54+. Predstavila je i projekte koje je općina prijavila na EU i druge natječaje, koji su trenutno u postupku obrade, a za koje se ukupno potražuje 9,1 milijun kuna. To su izgradnja dječjeg vrtića, rekonstrukcija nerazvrstane ceste Bajkini-Narduči-Vrbani-Klis, izrada strateškog plana razvoja turizma općine Vižinada, Umjetnost bez granica, izrada projektne dokumentacije za uređenje trga u Vižinadi i vodovodnog ogranaka Lašići-Vrh Lašići-Bukori-Baldaši-Ohnići.

Nakon predavanja studenti su razgledali kuću Maraston i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda naselja Vižinada, gdje im je Josipa Rubeša iz tvrtke Almes eko pokazala rad uređaja. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Histris - najveći Istrijan na roštilju!