Početna
Utorak, 16.Listopada 2018 (15:21:19) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda Poreč - Vaidya dr. Adwait Tripathi 12--17.11.2018.
Poreč DOX 8 - 22. - 27.10.2018

70. obljetnica potpisivanja Pariških mirovnih ugovora

Kultura, 13.11.2017. (17:32)

Ove se godine obilježava 70. obljetnica potpisivanja Pariških mirovnih ugovora, kojima je, među ostalime, određena i nova granica između Italije i tadašnje Jugoslavije. Na tu će temu 22. studenog sa početkom u 19 sati u foajeu porečkog kazališta i Maloj galeriji POUP-a biti predstavljena izložba i održano predavanje  povjesničara Igora Jovanovića i Igora Šaponje. Izložba će biti otvorena do 2. prosinca, radno vrijeme Male galerije je od 10 do 12 i od 17 do 20 sati.

Po okončanju Drugoga svjetskog rata postavljeno jem naime, pitanje pravednijega razgraničenja između tih dviju država, koje bi više bilo u skladu s etničkim granicama. Sporni je teritorij Julijske krajine 1945. privremeno podijeljen na Zonu A pod anglo-američkom i Zonu B pod jugoslavenskom vojnom upravom. Istarsko se stanovništvo podijelilo na one koji su željeli da njihov kraj pripadne Jugoslaviji i one koji su željeli da ostane u Italiji. Područje je obišla i Međusaveznička komisija koja je trebala utvrditi stanje na terenu i raspoloženje stanovništva.

Konačno je odlučeno da veći dio Istre pripadne Jugoslaviji, a od preostaloga je dijela s Trstom osnovana nova država, Slobodni Teritorij Trsta. Odluka sila pobjednica kod dijela je istarskoga stanovništva izazvala nezadovoljstvo i želju za odlaskom, što je rezultiralo iseljavanjem velikoga broja talijanskoga stanovništva. Fotoizložba prikazuje stanje i događaje u tom dvogodišnjem razdoblju neizvjesnosti i nastojanja obiju strana da se izbore za što povoljniju odluku Mirovne konferencije u Parizu. (dp)Mobilna verzija članka

(503)

Oglasi

Mirtex International d.o.o.
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore