Početna
Utorak, 16.Listopada 2018 (15:24:04) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda Poreč - Vaidya dr. Adwait Tripathi 12--17.11.2018.
Poreč DOX 8 - 22. - 27.10.2018

Razred profesora Vladimira Torbice istražio povijesni krajolik Istre

SŠ Mate Balote Poreč, 12.11.2017. (14:22)

U subotu, 28. listopada, maturanti opće gimnazije, uz pratnju profesora Povijesti, ujedno i razrednika Vladimira Torbice, krenuli su na stručnu ekskurziju po Istri. Kao i svaki put, pojedini učenici dobili su zadatak izlagati na stranom jeziku ili na nekom od dijalekata.

Polazak je bio u jutarnjim satima, ali usprkos tomu atmosfera među učenicima je bila iznimno pozitivna. Prva destinacija koju smo posjetili je bio kaštel ispod kojeg se proteže rijeka Mirna, kaštel Pietrapelosa (što bi u doslovnom prijevodu značilo Dlakava utvrda). Na povratku s utvrde razrednik je pripremio iznenađenje muškom dijelu razreda koji se morao spustiti prečacem do autobusa. Put nas je dalje vodio prema gradu tartufa, Buzetu, gdje smo dobili zadatke izlagača pomoću kojih smo istraživali i puno toga naučili o ovom prekrasnom mjestu.

Nakon istraživanja, uslijedio je zasluženi odmor. Nastavili smo put prema Ćićariji te smo se zaustavili u mjestu Račja Vas gdje nam je organizacija pripremila igru sposobnosti i vještina, a cilj igre bio je po grupama napraviti najbolju masku u jesenskom duhu. Nakon toga je uslijedio put prema Roču, gdje je bila pripravljena prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskog dvora. Uz cestu od Roča do Huma proteže se najvažniji spomenik podignut glagoljaštvu, Aleja glagoljaša, kroz koju smo se provezli. Zadnja destinacija koju smo posjetili bio je najmanji grad na svijetu, Hum, gdje nas je svojim izlaganjem na norveškom jeziku ugodno iznenadila učenica Anabell. Na povratku prema Poreču, zaustavili smo se u Pazinu gdje smo večerali.

S obzirom da nam je ovo bila zadnja zajednička stručna ekskurzija, svi smo se potrudili da nam ostane u najljepšem sjećanju.

Luka Petković, 4.og

FotografijeMobilna verzija članka

(1785)

Oglasi

Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Mirtex International d.o.o.
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina