Početna
Utorak, 16.Listopada 2018 (15:24:25) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda Poreč - Vaidya dr. Adwait Tripathi 12--17.11.2018.
Poreč DOX 8 - 22. - 27.10.2018

Europo, mi to možemo!

SŠ Mate Balote Poreč, 16.10.2017. (08:02)

Dana 10. listopada 2017. u Villi Polesini održana je završna svečana prezentacija projekta „Europe we can!“ iz programa „Erasmus+“, na temu uzgoja koza i agroturizma u službi ruralnog razvoja dviju regija, istarske u Hrvatskoj i Aveyrona u Francuskoj.

Svečanosti su prisustvovali sudionici projekta: projektni tim Srednje škole Mate Balote, ravnatelj, profesori i učenici, a uveličali su je uzvanici, tj. suradnici koji su omogućili ostvarenje ciljeva projekta.

Svečani program vodili su Paolo Agapito i Karla Legović, učenici 4. razreda agrotehničara, a pjesmu „Koza“ Mate Balote recitirao je Mateo Antolović, njihov razredni kolega. Rezultate i rad na projektu koji je trajao 2 godine (od 2015. do 2017. ) i u kojem je sudjelovalo 25 učenika agrotehničara Srednje škole „Mate Balota“ od 1. do 4. razreda, prezentirala je Emilija Maurović, učenica 3. razreda agrotehničara, a dovitljiv skeč „Put u Francusku iz učeničke perspektive“ pripremili su i izveli Goran Benazić, učenik 3. razreda i Mateo Antolović, učenik 4. razreda agrotehničara.

Prikazan je i kratki film o značenju koze za istarskog čovjeka u prošlosti „Koza je krepala“ s podnaslovima na engleskom jeziku. Film je djelo učenika Matea Antolovića u kojem glume njegovi kolege iz razreda – Emili Bulić, Karla Legović i Paolo Agapito.

Na projektu je bilo mnogo izazova, učenja, novih iskustava i osobnog rasta. Trebalo se upoznati s novom tehnologijom i načinima komunikacije, ali i istražiti nepoznata područja te su stoga provedene dvije razmjene učenika, prva u svibnju 2016. kada su učenici i profesori francuske škole Lycée institut Françoise Marty posjetili Istru na tjedan dana i imali priliku upoznati se s istarskom regijom, načinom uzgoja koza i radom agroturizama. Za to vrijeme odrađene su mnoge zajedničke aktivnosti, od terenskih nastava, školskih radionica do zajedničkih druženja. Sve je to bio početak priprema za izradu knjižice, završnog rezultata projekta.

Druga je razmjena bila u travnju 2017., kada su učenici Srednje škole Mate Balote posjetili Francusku s ciljem upoznavanje francuske regije Aveyron, načinom rada agroturizama i uzgojem koza. Upoznavanjem francuskih tradicionalnih vrijednosti, podsjetili su i na vlastite te uvidjeli da imaju mnoge sličnosti: šparoge, kažune, tartufe, koze, agroturizme i mlade ljude koji mogu savladati sve prepreke. Ako je jezik jedina prepreka pronađe se zajednički jezik, engleski, a po potrebi se otkriju i drugi načini komunikacije.

Osim razmjene učenika, u dvije godine bilo je mnogo istraživačkih aktivnosti projektnih timova obiju regija. Izrađene su internetske platforme na kojima se mogu vidjeti radovi i rezultati projekta, mnogobrojne učeničke prezentacije, izdanja kao što su letci, izvještaji, kuharica tradicionalnih istarskih jela agroturizama, karta istarskih kozara i drugi, na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku. Mentori i članovi projektnog tima bili su profesori struke Marina Čanić, Mirela Marković, Margita Žiković, Eligio Bernobić i profesori općih predmeta Iva Kranjčić i Marina Peršurić Antonić, a pomoć su pružili i drugi profesori škole.

Svi sakupljeni materijali s predavanja, terenskih nastava i radionica u školi i izvan nje spojeni su u knjižicu „Uzgoj koza i agoturizam u službi ruralnog razvoja“, predstavljene na svečanosti i podijeljene sudionicima i suradnicima kako bi im koristila u budućem radu.

Kao priznanje za rad na projektu, učenicima, sudionicima projekta i razmjene dodijeljen je Europass, službeni europski dokument koji služi kao dokaz sposobnosti i rada na projektu.

Okusi Istre pronašli su se na svečanom stolu za degustaciju, od ovčjih i kozjih sireva istarskih proizvođača, kao što su OPG „Bulić“, OPG „Miho Stokić“, OPG „Fabris“, Stancija Kumparička, Agrolaguna d.o.o., tradicionalnih slastica, donacija OPG-a „Ograde“ i učeničkih obitelji, pa do školskog maslinovog ulja, meda i vina.

Suradnja mnogih susretljivih ljudi diljem Istre, uzgajivača koza, vlasnika agroturizama, Instituta za poljoprivredu i turizam, Agencije za ruralni razvoj Istre, Hrvatske poljoprivredne agencije, Agrolagune d.o.o., omogućila je da se ostvare projektni ciljevi i dođe do vrijednih spoznaja. Samo neke od njih su otkriće vlastitih talenata, posjedovanje tradicionalnih vrijednosti, znanja i alata koji će nam koristiti u modernoj europskoj budućnosti, a najvrjednije otkriće je spoznaja i osjećaj zadovoljstva da „Europo, mi to možemo“. (mč)

FotografijeMobilna verzija članka

(660)

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore