Početna
Četvrtak, 19.Srpnja 2018 (23:00:37) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Wine Dinners Hotel Parentium Poreč

Muzej pršuta, kušaonica i multimedijski prašćak

Istra, 12.10.2017. (16:01)
(Izvor:Glas Istre)Link

Skidanjem starog krova i rušenjem pregradnih zidova na katu započelo je uređivanje budućeg Interpretacijskog centra - Kuće istarskog pršuta u Tinjanu. Svega nekoliko dana prije održavanja Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu se tako stjecajem okolnosti počeo ostvarivati projekt koji će ubuduće i ostalih dana u godini kada se ISAP ne održava, posjetiteljima pružiti mogućnost ne samo kušanja istarskog pršuta svih istarskih proizvođača, a i drugih tipičnih autohtonih proizvoda, već i cjelovitu interpretaciju povijesti, procesa proizvodnje i kulture konzumiranja istarskog pršuta, od njive do stola.

Na 200 kvadrata

Za buduću Kuću istarskog pršuta odabrana je jednokatnica u općinskom vlasništvu, u neposrednoj blizini općinske uprave i prostora gdje se svake godine sredinom listopada održava brojem posjetitelja sve masovniji ISAP. U sklopu prve faze njezina uređenja obavit će se građevinski i adaptacijski radovi vrijedni 500.000 kuna, što je u potpunosti pokriveno potporom Ministarstva turizma, ali kako cijeli projekt vrijedi 1,5 milijuna kuna, Općina Tinjan će na predstojećim natječajima potražiti preostalih milijun potrebnih kuna kako bi se Interpretacijski centar do kraja uredio i opremio.

Radove izvodi tvrtka Natura domus iz Novigrada, a do Nove godine Kuća pršuta trebala bi dobiti potpuno novi krov, međukatnu konstrukciju odnosno ploču, obnovljenu fasadu, obnovljene sanitarne čvorove i unutrašnje zidove. Unutrašnjost zgrade bila je dosta razvedena pa će se većina pregradnih zidova srušiti kako bi se na katu dobila jedna velika prostorija za budući muzej pršuta, a u prizemlju kušaonica sa suvenirnicom i prodavaonicom. Obnovit će se i unutrašnje stepenište koje povezuje prizemlje i kat te temeljito rekonstruirati instalacije. Ukupno bi se ovim preinakama trebalo dobiti oko 200 četvornih metara korisnog prostora, a dio izložbenog prostora uredit će se i u okućnici, uključujući i multimedijsku interpretaciju prašćaka, odnosno svinjca u malom dograđenom prostoru izvan glavne zgrade.

Izložbeni postav

Usporedno s radovima prve faze izrađuju se projekti muzejsko-izložbenog postava, odnosno interpretacije nastanka istarskog pršuta od žive svinje do gotovog proizvoda, što će činiti drugu fazu uređenja Kuće istarskog pršuta, kako bi dokumentacija što prije bila spremna za natječaje na kojima će se potražiti ostatak sredstava za ovaj zanimljivi projekt, informirao nas je tinjanski načelnik Goran Hrvatin. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Mirtex International d.o.o.
Tequila beach bar Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6