Početna
Četvrtak, 19.Srpnja 2018 (06:15:35) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Vana i Bruno u Kašteliru

Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Poreč

Kultura, 11.10.2017. (17:04)

U Gradskoj knjižnici Poreč je u srijedu, 11. listopada 2017. godine održana konferencija za medije na kojoj je ravnateljica te ustanove Irides Zović najavila bogati kulturni program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, tradicionalne nacionalne kulturne manifestacije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a posvećena je hrvatskoj pisanoj riječi.

Manifestacija za cilj ima promicanje hrvatske knjige i čitanja, a okuplja knjižničare, književnike, nakladnike, kulturne djelatnike i brojne čitatelje diljem Hrvatske. U raznovrsne programe uključene su narodne knjižnice širom Hrvatske i brojne druge institucije.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Poreč bit će u znaku književnih gostovanja, predavanja i radionica za sve dobne skupine korisnika.

-Za naše najmlađe najavljujemo nastavak ciklusa edukativno-kreativnih radionica pod nazivom Petkom u pet, a nastavit će se i ciklus vrlo posjećenih radionica za mlade pod nazivom Kava u 2, dok su za odrasle pripremljena večernja gostovanja, najavila je Zović. Ni ovoga puta knjižnica nije zaboravila na stare i nemoćne iz porečkoga Doma u kojem se nastavlja ciklus Sretne priče.

Maurović u Poreču

Mjesec knjige u Poreču započet će u ponedjeljak, 16. listopada otvorenjem izložbe „Knjižne ilustracije Andrije Maurovića“, projekt knjižnice i antikvarijata „Mali neboder“ iz Rijeke. Na izložbi će biti predstavljene knjige koje je likovno opremio Andrija Maurović, hrvatski slikar i crtač stripova, često zvan ocem hrvatskog stripa.

-Svi znaju da je Andrija Maurović bio genijalan strip crtač, no, manje je poznato da je bio i vrstan ilustrator. Upravo taj aspekt njegova rada donosi izložba na kojoj će posjetitelji moći vidjeti uvećane skenirane naslovnice knjiga sa Maurovićevim ilustracijama, a bit će izloženi i primjerci knjiga u njihovom stvarnom izdanju, nastalih u razdoblju od 1925. do 1944. godine.

Budući nije poznato koliko je naslovnica napravio i knjiga ilustrirao, sakupljanje Maurovićevih ilustracija prava je avantura za antikvare iz Rijeke koji već deset godina kolekcionarski prikupljaju knjige ilustrirane Maurovićevom rukom, pojasnila je Zović.

Najkvalitetnije što je Maurović u svojem ogromnom opusu podario hrvatskoj kulturi je serija stripova. Stoga je i ova izložba uvod za dugo iščekivani događaj u organizaciji porečke knjižnice, jer će istoga dana na trećem katu Odjela za djecu i mlade biti otvorena stripoteka.

Zbirka "Strip na trećem" broji oko 800 naslova, što je bio dovoljno dobar razlog da se stvori još jedan novi kutak porečke knjižnice kojim će se obogatiti čitalački afiniteti svih zainteresiranih za ovaj medij.

Izložba "Andrija Maurović u Poreču" bit će otvorena 16. listopada 2017. godine u 13 sati u matičnom odjelu Gradske knjižnice Poreč na Trgu Marafor 3, a bit će otvorena do 15. studenog 2017., kad završava cjelokupni program Mjeseca hrvatske knjige.

Promocije i predstavljanja radionice i predstava

U četvrtak, 19. listopada, u 19 sati Gradska knjižnica Poreč poziva vas na predstavljanje knjige “Šest millimetera: ispovijest o boli i pobjedi” autorice Josipe Pavičić Berardini, tv voditeljice i ambasadorice Europa Donna Hrvatske.

Suočivši se s dijagnozom karcinoma dojke u 35. godini, osjetila je strah i tugu - zbog liječenja koje je čeka, zbog najbližih, zbog brige za djecu… te je zatim odlučila da će slušati svoje tijelo i voljeti sebe, a karcinom prihvatiti kao dar. Bio je to prvi od šest koraka prema izlječenju koje je iskreno, emotivno i s mnogo snage i hrabrosti opisala Josipa Pavičić Berardini u svojoj knjizi "Šest milimetara".

“Kako se osjeća žena nakon dijagnoze karcinoma, od čega se sve mora oprostiti i kako može ponovno osmisliti svoj život, ali i koje popratne pojave terapije može očekivati, kako prilagoditi prehranu, na sva ta pitanja Josipa Pavičić Berardini dat će nam odgovore na druženju u Mjesecu hrvatske knjige u matičnom odjelu Gradske knjižnice Poreč.”, rekla je ravnateljica Zović.

U Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Poreč 20. listopada u 17 sati spustit će se čarolija jesenske noći koju će u Poreč donijeti učenici OŠ Jože Šurana iz Vižinade. Mali glumci i pjevači pod vodstvom svoje učiteljice Tine Pajdaš, pripremili su predstavu prema dramskom tekstu Norme Šerment „Čarolija ljetne noći“, adaptiranu za izvedbu u Mjesecu hrvatske knjige u porečkoj knjižnici. Predstava je namijenjena djeci od šest do deset godina.

„Gradska knjižnica Poreč poziva buduće roditelje i roditelje beba, tek rođenih pa do 2 godine starosti na radionicu Znakovni jezik za bebe. Vodit će ju Tina Kodrnja, certificirani instruktor Baby Signs Programa koja će novopečene i buduće roditelje upoznati s jednostavnim i prirodnim načinom komuniciranja s djetetom i prije no što ono progovori. Znakovni jezik za bebe u svijetu se koristi više od 20 godina. Ovo umijeće komuniciranja jača dječje samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima, dok sami roditelji uživaju postajući svjesni mnoštva stvari koje se odvijaju u toj maloj glavici. Rezultat svega je napredna emocionalna inteligencija i iznadprosječne komunikacijske vještine“, objasnila je Zović. Radionica će se održati u petak, 27. veljače 2017. godine u 17 sati u Odjelu za djecu.

Sretne priče za seniore

Sretne priče, projekt Gradske knjižnice Poreč, kazivat će se i u Mjesecu hrvatske knjige, a poznati istarski književnici čitat će korisnicima Doma za starije i nemoćne iz Poreča.

Nastavljajući projekt Sretne priče koji je njegove stanovnike, premda slabije pokretne, otisnuo na još mnoga brojna putovanja i avanture, Gradska knjižnica Poreč pripremila je za njih dva književna druženja; 30. listopada u 11 sati gost porečkog doma bit će Daniel Načinović, a Drago Orlić 13. studenoga 2017. godine u 11 sati.

Daniel Načinović, književnik, novinar, prevoditelj, ilustrator, slikar i glazbenik, porečkim će korisnicima Doma u druženju donijeti radost kroz pjesmu i stihove, a susret s jednim od najistaknutijih istarskih književnika zasigurno će korisnike učiniti bogatijima.

Drago Orlić, istarski pjesnik, pisac, novinar, satiričar, umjetnik, nakladnik i gastronom, čest je gost porečkog Doma, a u Mjesecu hrvatske knjige korisnicima će približiti svoja brojna ispisana sjećanja na grad Poreč i njegove starogradske priče.

Ako ste Ivanu Plechinger jednom zavoljeli uz pjevačke hitove ili kao voditeljicu dječjih televizijskih emisija, ili je uživate slušati na radiju, dođite 6. studenog u 19 sati u Gradsku knjižnicu na predstavljanju knjige Ono što ostaje, uvijek ljubav je. Svojevrstan je to vodič prema boljem životu kojemu svi težimo, a autorica vlastitim primjerom otkriva kako unatoč teškim životnim trenucima i traumama, unatoč bolesti, tuzi i smrti biti otvoren prema ljudima i svijetu oko sebe, kako živjeti bez straha sada i ovdje.

Edukativno-kreativna radionica za djecu „Enciklopedija – knjiga koja se čita“ iz ciklusa „Petkom u pet“ održat će se 3. studenoga 2017. godine u 17 sati na prvom katu Odjela za djecu i mlade. Mjesec hrvatske knjige ove je godine posvećen upravo enciklopedijama, a radionica je prilika za najmlađe da se upoznaju sa vrstom knjiga koju obožavaju mali i veliki.

U srijedu, 8. studenoga u 13.00 sati, u sklopu ciklusa radionica Kava u 2, održat će se predstavljanje najnovije, XXI. PoZiCe - zbirke literarnih i likovnih radova učenika osnovih i srednjih škola gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice. Program će obogatiti učenici pohvaljeni na natječaju „Nagrada Laurus nobilis“ čiji su radovi, uz nagrađene Adriana Zbašnika, Robertu Radman i Benjamina Terzića, uvršteni u zbirku, a to su: Nina Klaić, Katarina Knežević, Antonio Jukić, Dora Hrelja i Kimberly Mirka Kolar. Nakladnik ovogodišnje zbirke je Grad Crikvenica.

Gradska knjižnica nastavlja i svoj projekt kojim nastoji doprijeti do šire zajednice te otvara novu malu knjižnicu na otvorenom na Poreštini.. Nastavak je to projekta Knjiga pri ruci u sklopu kojeg su otvoreni knjižnični stacionari u Červar Portu, Novoj Vasi, Varvarima i Baderni, što je pokrenulo širenje knjižnične mreže u lokalnoj zajednici. Nakon malih knjižnica, kućica za knjige u porečkom parku Olge Ban i u Vižinadi, jedna nova stigla je ovih dana u Funtanu, dok će u Vrsaru biti otvorena u petak, 10. studenog 2017. godine u 11 sati.

Mjesec hrvatske knjige u Poreču bit će zatvoren predstavljanjem najnovije knjige autorice Marine Vujčić "Pitanje anatomije" koje će se održati 15. studenog u 19 sati u Gradskoj knjižnici Poreč. Jedan će neobični oglas objavljen u Večernjim novostima spojiti dvije potpuno različite osobe; inženjera koji dobro živi od slučajnog izuma i bankarsku službenicu koja ima kredit u švicarcima, propali brak i oženjenog ljubavnika. Marina Vujčić i u svom šestom po redu romanu kao temu uzima usamljenike, čudake. Isprva se čini kao komedija karaktera i situacije, no autorica nam precizno, izbrušenim stilom, finom ironijom i velikom vještinom pisanja ubrzo razotkriva mnogo važnije pitanje – što se njezinim junacima krije ispod kože, sve ono što mislimo i osjećamo. I, naravno, skrivamo.

U Mjesecu hrvatske knjige započinje deveta po redu sezona projekta „Dam-daš: volonteri u akciji“ koji je ove godine okupio 20 voditelja radionica te je na taj način nanovo uspostavljena suradnja kulturne ustanove i građana u kreiranju programa razmjenjivanjem znanja i vještina. Cilj je ove suradnje neformalno obrazovanje usmjereno prema potrebama za kreativnim provođenjem slobodnog vremena.

Ravnateljica Zović pozvala je zainteresirane na upise u besplatne radionice, otvorene do subote, 28. listopada. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Tequila beach bar Poreč
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6