Mob:
Početna
Nedjelja, 17.Prosinca 2017 (05:25:23) - Godina:15

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Advent u Poreču

O izazovima prezentacije i očuvanja demontiranih mozaika

Kultura, 10.10.2017. (15:34)
(Izvor:Glas Istre)Link

U pulskoj Županijskoj komori prošloga je tjedna održano višednevno četvrto međunarodno savjetovanje stručnjaka za zaštitu mozaičke baštine jugoistočne Europe u sklopu projekta Southeast Europe Mosaics.

Skup, uz sudjelovanje eminentnih stručnjaka, je održan uz financijsku potporu međunarodne organizacije Central European Initiative, a organizirao ga je Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, Županijskom komorom Pula i Centralnim institutom za konzervaciju u Beogradu.

Izazovi prezentacije

Ovogodišnja tema savjetovanja glasila je "Prezentacija demontiranih mozaika na pokretnim podlogama". Tijekom skupa se raspravljalo o problematici konzervatorsko-restauratorskih tehnika, o prošlim i sadašnjim rješenjima u radu s demontiranim mozaicima, kao i o izazovima prezentacije i očuvanja demontiranih mozaika na pokretnim podlogama.

Tehnologija i materijali, kao i pristup konzerviranju, s vremenom se mijenjaju pa takva razmjena iskustava donosi nove spoznaje u modernom pristupu zaštiti mozaika i napredak u postupku konzerviranja mozaika.

Savjetovanje se odvijalo uz stručna predavanja, izložbu postera i obilaske nalazišta s mozaicima u Puli i Eufrazijeve bazilike u Poreču. Osim stručnjaka iz Hrvatske, predavanjima i prezentacijama predstavili su se stručnjaci iz Austrije, Bugarske, Italije, Francuske, Grčke, SAD-a, Mađarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Đeni Gobić-Bravar, voditeljica konzervatorsko-restauratorskog odjela Arheološkog muzeja Istre u Puli, istaknula je da je ovo četvrti po redu skup posvećen konzervaciji i restauraciji mozaične baštine jugoistočne Europe, a osnovna zadaća skupa je "educirati o metodologijama restauracije mozaika, da se spoje stručnjaci kako bi usavršili svoja znanja i mogućnosti, prije svega mogućnost pokretnih podloga u slučajevima kada se mozaik mora ukloniti. Bilo je govora i o drugim tehničkim karakteristikama, kao i o prezentaciji baštine u različitim zemljama, od mozaika iz Makedonije, Crne Gore, te o specifičnim karakteristikama mozaika iz Slovenije, odnosno široko je obuhvaćena mozaična baština jugoistočne Europe".

Širenje mreže stručnjaka

Ovim savjetovanjem nastavlja se širenje mreže stručnjaka s područja konzerviranja-restauriranja mozaika, čime se unaprjeđuje međunarodna suradnja u edukaciji stručnjaka, kao i zaštiti te prezentaciji mozaičke baštine jugoistočne Europe. Na taj se način razvija početna ideja projekta Southeast Europe Mosaics. Kao regionalni projekt, inicirao ga je Centralni institut za konzervaciju u Beogradu, uz sudjelovanje predstavnika zemalja jugoistočne Europe. Temeljni je cilj projekta podizanje svijesti o potrebi organiziranije zaštite mozaičke baštine okupljanjem i suradnjom stručnjaka. (V. BEGIĆ)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
DiD Poreč - generalni zastupnik Allianz osiguranja i A-Z Fondovi
Sabina travel - Poreč
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi