Mob:
Početna
Srijeda, 17.Siječnja 2018 (13:40:53) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK

Porečka slikarska kolonija okupila umjetnike iz Austrije, Francuske, Španjolske, Slovenije i Hrvatske

Kultura, 13.09.2017. (14:12)

Jubilarna, 35. slikarska kolonija Riviera ove je godine okupila šest renomiranih umjetnika koji će tijekom sedmodnevnog boravka u ugodnom ambijentu hotela Valamar Riviera stvarati svoja nova umjetnička djela. Ovogodišnja je kolonija počela u subotu 9. rujna, a trajat će do 16. rujna.

Porečka slikarska kolonija pokrenuta je 1983. godine, a tijekom 34 godine brojni su se svjetski umjetnici odmarali u Poreču te uz sunce, more i urbanu ljepotu porečkih ulica i trgova tražili inspiraciju za svoje slike i skulpture. Na slikarskoj koloniji sudjeluju umjetnici iz Austrije, Francuske, Španjolske, Slovenije, i Hrvatske, a među njima su austrijska akademska umjetnica Renate Krammer, članica brojnih kulturnih projekata i inicijativa kao što su Museum Frauen Circus i Kunstverein Kärnten te njezin sunarodnjak Alois Neuhold koji iza sebe ima izložbe u Frankfurtu, Zagrebu, Ljubljani, Bruxellesu, Pragu, Tallinnu i mnogim drugim europskim gradovima.

Na koloniji sudjeluju i Adrián Segura, španjolski umjetnik s francuskom adresom čiji se radovi nalaze u brojnim galerijskim i virtualnim zbirkama, a izlagao je na osamdesetak samostalnih i grupnih izložbi u Španjolskoj i svijetu te Rafa López, professor na fakultetu Primijenjenih umjetnosti u Sevilli i dobitnik mnogih nagrada i priznanja.

Uz njih, tu su i slovenska umjetnica Klementina Golija, čije je radove publika mogla vidjeti na brojnim izložbama u Europi, među kojima je i ona u madridskoj galeriji Desiree Lieven te mlada umjetnica iz Hrvatske, Margarita Rakić koja je sudjelovala u izradi ilustracija za edukativnu slikovnicu Ljušture pričaju te vodila likovnu radionicu Bicikliranje recikliranje u sklopu novigradskog festivala Arterija.

Od ove godine umjetnička voditeljica programa je dr. sc. Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja Lapidarium iz Novigrada, koja zamjenjuje dugogodišnjeg voditelja i prijatelja Slikarske kolonije umjetnika Đanina Božića. (dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Sabina travel - Poreč
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
DiD Poreč - generalni zastupnik Allianz osiguranja i A-Z Fondovi
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda