Početna
Četvrtak, 19.Srpnja 2018 (23:08:45) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Abba real tribute band u Poreču

Zvjezdarnica u Višnjanu: otkriveno deset novih nebeskih tijela

Tehnologija/znanost, 13.09.2017. (10:07)
Zvjezdarnica na Tičanu (arhiva)
Zvjezdarnica na Tičanu (arhiva)

U Zvjezdarnici Višnjan doznajemo da im je iz Centra za mala tijela Međunarodne astronomske unije (IAU, International Astronomical Union) stigla potvrda o otkriću deset novih asteroida u Sunčevu sustavu. Radi se o nebeskim tijelima veličine oko jednog kilometra smještenih u sazvježđu Vodenjaka, a otkrili su ih učenici i mentori Višnjanske škole Astronomije održane od 12. do 26. kolovoza ove godine u sklopu ekukacijskih programa projekta Zajedno smo jači.

Voditelj zvjezdarnice Korado Korlević zahvalio je pojedincima i tvrtkama na pomoći toj ustanovi i njenim znanstveno-edukacijskim programima, a promatranje otkrivenih nebeskih tijela bit će ponovljeno radi njihovog preciznog lociranja i izračuna putanje.

Otkrivena su nebeska tijela bezopasna za život na Zemlji, ali se na teleskopu zvjezdarnice na Tičanu svejedno obavljaju modifikacije i nadogradnja novom opremom kako bi u budućnosti mogla služiti za praćenje potencijalno opasnih, kaže Korlević za parentium.com navodeći kako je zanimljivo da su čak 5 od 10 novih tijela otkrili učenici, kojima je takva vrsta rada motivacija za buduću karijeru u znanosti. Osim toga, asteroidi su nam dugoročno od velikog značaja, jer ćemo na njima u budućnosti moći rudariti sirovine, zaključio je voditelj zvjezdarnice Višnjan.Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda