Početna
Četvrtak, 16.Kolovoza 2018 (02:20:37) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Lanterna Summer Nights

"Oltremare" povezao Poreč s Venecijom i Krfom

Kultura, 13.09.2017. (09:14)
(Izvor:Glas Istre)Link

"Oltremare" je naziv nove skupne izložbe otvorene preksinoć u Maloj galeriji porečkog Pučkog otvorenog učilišta na kojoj su svoje kiparske i slikarske radove izložili Porečanka Amina Konate Visintin te gosti iz Italije i Grčke Andrea Valleri, Sofia Valleri i Ilias Valaris.

Pred brojnom publikom zadovoljstvo izložbom izrazila je dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, koja je pozdravila sve prisutne zajedno s predsjednikom Zajednice Talijana Ugom Musizzom koji je predstavio ovaj hvalevrijedan zajednički umjetnički projekt.

Likovni eksperiment

"Oltremare" predstavlja izložbu i kulturno putovanje na rutama Serenissime, a prikazana djela nastala su kao plod različitih ekspresija. Naime, autori su povezani prijateljstvom, svojim nacionalnim identitetima koji podrazumijevaju više nacionalnosti, poput venetske, istarske ili grčke, što u konačnosti svjedoči o zajedničkoj bizantskoj kulturi. Djela prikazana na izložbi prikazuju se kao koherentna cjelina pretežito neopopartističkog i novoekspresionističkog izričaja, ona evociraju prošlost, ali svojim značenjem i formom nadilaze tehničko citiranje. Kako je nadalje istaknuto na otvaranju izložbe, radove krasi istraživanje i likovni eksperiment kao plod zajedničkog uvjerenja a nove vrijednosti potječu iz ponovnog otkrivanja arhetipova koji prate smisao postojanja.

Kako je rekao povjesničar umjetnosti Marino Baldini, mjesta u kojima se izložba predstavlja luke su kulturalnog tijeka, a umjetnici slijede takvu rutu poput mornara. Njihovi su radovi prije Poreča predstavljeni na otoku Lazzaretto Nuovo u Veneciji i zatim na staroj tvrđavi na otoku Krfu.

Kulturna suradnja

Uz Zajednicu Talijana, čiji je predsjednik zahvalio sponzorima koji su projekt omogućili, suorganizatori izložbe su ovdašnje Pučko otvoreno učilište, te organizacije Isola del Lazzaretto Nuovo – Tezon Grande iz Venecije i La fortezza vecchia di Corfu' (Stara tvrđava na grčkom otoku Krfu). Na otvaranju su gostovale i članice vokalne skupine Brajde Dorijana Čitar i Denis Mikatović Jugovac koje su zapjevale na tanko i na debelo. (T. KOCIJANČIĆ, snimio Andi BANČIĆ)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Mirtex International d.o.o.
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore