Početna
Petak, 17.Kolovoza 2018 (03:17:56) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Poreč Open Air - James Brown Tribute Band

Izložba Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo, 1988. – 1991. u Dnevnom boravku Rojca

Kultura, 12.09.2017. (11:47)

U petak, 15. rujna u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca u Puli otvara se izložba Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. - 1991., temeljena na višegodišnjem istraživačkom radu Grupe Borovo (Sven Cvek, Snježana Ivčić i Jasna Račić) o klasnim sukobima u Kombinatu Borovo predratnih godina.

Njihovo istraživanje pod nazivom Kontinuitet društvenih sukoba 1988.-1991.: kombinat Borovo prikaz je, na primjeru jedne tvornice, društveno-političke klime s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, vremena društvenih i ekonomskih reformi te početaka iščezavanja društvenog vlasništva, kao i prvih eksplicitnih nacionalističkih težnji koje će, u konačnici, eskalirati ratnim sukobima.

Upravo je format izložbe, uslijed svoje vizualne naravi, omogućio zorno prikazivanje i mapiranje učestalosti različitih onodobnih fenomena poput štrajkova ili čekanja i "uparivanje" istih s određenim političkim kontekstima, s ciljem pokušavanja detektiranja veza između događaja koji su doveli do destrukcije jedne od najuspješnijih tvornica u Jugoslaviji i događaja koji su rezultirali krvavim sukobima i rastakanjem same Republike. (iz teksta Mirne Rul)

Izložba je postavljena u rujnu prošle godine u Galeriji Nova u Zagrebu, a na postavu u Puli, uz istraživački tim, surađivale su članice zadruge Slobodna domena, Barbara Majnarić i Katerina Duda. Nakon izložbe u Dnevnom boravku Rojca, Kome treba poduzeće? do kraja godine gostovat će u Vukovaru i u Splitu.

Izložba će biti otvorena do 30. rujna, a u petak i subotu, 29. i 30. rujna izložbu će biti mogue pogledati uz vodstvo autorskog tima.

Više o istraživanju na web stranici borovo1988.radnickaprava.org. (dp)

Izložbu organiziraju Centar za mirovne studije i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju uz suradnju Saveza udruga Rojca u Puli. Projekt se provodi kroz mrežu Clubture uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba - gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade “Kultura nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.Mobilna verzija članka

Oglasi

Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234
Tequila beach bar Poreč
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč