Početna
Ponedjeljak, 16.Srpnja 2018 (00:41:45) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Vana i Bruno u Kašteliru

Noć Perzeida na Tičanu 11. kolovoza od 21 sat

Poreština, 09.08.2017. (13:53)
Gordana Ruso, Romina Sinosich i Korado Korlević na predstavljanju ovogodišnje Noći Perzeida
Gordana Ruso, Romina Sinosich i Korado Korlević na predstavljanju ovogodišnje Noći Perzeida

Domaći i strani posjetitelji zvjezdarnice Tičan moći će u petak, 11. kolovoza 2017. petnaestu godinu zaredom uživati u jedinstvenoj Noći Perzeida, poručili su danas na tiskovnoj konferenciji voditelj Astronomskog društva Višnjan prof. Korado Korlević, direktorica TZ Višnjan dr. sc. Romina Sinosich i koordinatorica programa Gordana Ruso.

-Meteori koje ćemo imati prilike vidjeti tokom te noći zapravo su tragovi čestica zaostalih kao posljedica dugačke eliptične putanje kometa „Swift-Tuttle“ koja se proteže od prostora blizu Zemljine putanje do iza orbite Plutona, i to već više od 2.000 godina, rekao je prof. Korado Korlević. -Tijekom srpnja i kolovoza putanja tih čestica križa se sa putanjom Zemlje. Čestice koje dopiru do gornjih slojeva atmosfere stvaraju lako vidljiv i kratkotrajni svjetleći trag. Njihovo ishodište ili radijant je u zviježđu Perzeja, odakle se raspršuje po cijelome nebu. Tragovi meteora katkad mogu biti i u bojama – ovisno o sastavu čestica, tako da, primjerice zeleni trag, ostavljaju one od metala.

Direktorica TZ Romina Sinosich rekla je kako se radi o spektaklu koji osigurava jedinstven doživljaj i tijekom godina je postao prava turistička atrakcija, dok zvjezdarnica na Tičanu kao mjesto promatranja zvijezda padalica dodatno potiče osjećaj mistike i romantike. -Turistička zajednica itekako podupire Noć Perzeida kao dodatnu turističku vrijednost ovoga kraja. Njome se nastavlja uspješna suradnja sa Astronomskim društvom Višnjan na zajedničkom cilju - popularizaciji programa koji s godinama postaju sve atraktivniji široj publici gostiju, ali i motiv dolaska, rekla je Sinosich.

Koordinatorica programa Gordana Ruso pozvala je zainteresirane ljubitelje astronomije i prirode da posjete Tičan u Noći neostvarenih želja. Program se sastoji od razgleda zvjezdarnice, promatranja teleskopom i golim okom te predavanja sa znanstveno-popularnom tematikom.

-Ponesite sa sobom prostirke ili dekice kako bi vam bilo čim udobnije i toplije, nešto za utažiti žeđ i glad do sitnih noćnih sati te puno, puno želja, zaključak je današnje konferencije za medije u Višnjanu. Program počinje u 21 sat.

Organizator manifestacije je Astronomsko društvo Višnjan, uz potporu i suorganizaciju Turističke zajednice Općine Višnjan. Pokrovitelji su TZ Istarske županije te turističke zajednice Poreč, Tar-Vabriga, Vrsar i Funtana. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234
HAK Auto-klub Poreč
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Tequila beach bar Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore