Početna
Ponedjeljak, 21.Rujna 2020 (14:27:26) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Jutro s HNS-om

Poreština, 08.01.2005.
(Izvor:Marin Grgeta)U subotu ujutro ispred porečkog Lacop-a, Mladi HNS-a Istre organizirali su akciju «Jutro s HNS-om», u okviru koje su dijelili propagandne materijale Stjepana Mesića i «Koalicije Istra», te anketirali građane (posebno mlade) o političkim stavovima mladih, slobodnom vremenu i mogućnostima unapređenja aktivnosti za mlade. U akciji su sudjelovali mladi porečki aktivisti Maja Antičević, Željko Bubičić, Dejan Bodetić i Eduard Džoni.
[slika1]U kraćem razgovoru koji smo vodili, Bubičić se najprije zahvalio građanima na velikoj potpori aktualnom predsjedniku Mesiću 2. siječnja, te je pozvao sve da ponovno izađu na drugi krug za osam dana, te da svoj glas, razumljivo, daju Mesiću. Naš je sugovornik istaknuo da je anketa koju provode (rezultati će biti objavljeni na web stranici www.hns.hr/istarska) uvod u konkretne aktivnosti koje pripremaju za slijedeće razdoblje gdje će se boriti za interese mladih građana Istre. Mladi HNS-a drže da položaj mladih u Istri nije onakav kakvim se prikazuje, naprotiv, on je vrlo težak: ima puno nezaposlenih, mladi rade samo sezonski ili u inozemstvu, većina onih koji odlaze iz Istre na studij ne vraćaju se nakon njegovog završetka, većina živi sa roditeljima u svojim tridesetim i četrdesetim godinama, čak i sa svojim vlastitim obiteljima, za izlaske «žicaju» none i noniće… Bubičić je istaknuo da je novi politički i gospodarski program HNS-a usmjeren prvenstveno na jačanje srednje klase i ublažavanje klasnih razlika, budući da smatraju da je srednja klasa motor i nositelj razvoja. Te su teze posebno artikulirane u njihovom Programu za građane ujednačenih šansi. Bubičić smatra da je u Istri pedesetak bogatih obitelji, dok velika većina jedva krpa kraj s krajem, što ocjenjuje krajnje zabrinjavajućim. I inače su u Hrvatskoj razlike između bogatih i siromašnih drastične. Primjerice, ističe predsjednik Mladih HNS-a Istre, razlika u GDP-u per capita između najbogatijih i najsiromašnijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj jest 19:1, dok je u susjednoj Sloveniji taj omjer 6:1, pa Mladi HNS-ovci drže da je cilj barem dostizanje te razine. U tom je kontekstu njihov plan aktivnosti za 2005., a i dalje, snažno usmjeren na borbu za ublažavanje tih razlika te za izjednačavanje šansi u školovanju i zapošljavanju.
Na kraju nam preostaje pohvaliti neumorni aktivizam nekolicine mladih porečkih HNS-ovaca, koji svakodnevno pokazuju što znači boriti se za svoje ideale i raditi za ostvarenje svoje koncepcije općeg dobra. Kamo sreće kad bi se i drugi mladi (a i oni manje mladi) ugledali na njihov primjer.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6