Početna
Ponedjeljak, 13.Srpnja 2020 (02:45:40) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Funtanjanke prve na državnom prvenstvu mladih glazbenika u Zadru

Kultura, 13.12.2004.
(Izvor:Mx/mg)Nije tajna da je niz porečkih sportova i sportaša u velikom zamahu. Ono što je široj javnosti možda manje poznato jest da u Poreču i okolici imamo i niz mladih perspektivnih muzičara. Svoju su vrijednost još jednom pokazali na 42. Hrvatskom natjecanju komornih sastava za učenike i studente koje se održalo u Zadru od 9. do 12. prosinca. Među najuspješnijima bile su sestre Maria (12) i Anamaria (11) Bilandžić iz Funtane
koje su osvojile prvo mjesto na klaviru u kategoriji do 12 godina. S njima smo vodili i jedan kratak razgovor, čiji vam sadržaj prenosimo.
Maria i Anamaria kažu da su započele sa vježbanjem prije otprilike dvije godine, vođene jednostavno ljubavlju za glazbom i radujući se mogućnosti da zajedno sviraju. Dokaz da su taj izazov shvatile vrlo ozbiljno leži u činjenici da su odlične učenice, kako u muzičkoj školi «Slavko Zlatić» u Poreču, tako i u osnovnoj školi, što nije nimalo lako, budući da uz redovne školske obaveze moraju vježbati klavir i po nekoliko sati dnevno. Maria je uza sve to i uspješna sportašica, nositeljica smeđeg pojasa u karateu. Maria ima želju za učenjem još jednog instrumenta, violončela, dok je Anamaria već pokazala i skladateljske sposobnosti.
Pored svih tih obaveza i dužnosti, ostaje im vrlo malo slobodnog vremena za druženje i igru sa svojim vršnjacima. Roditelji ih u potpunosti podržavaju, odlaze sa njima na takmičenja i trude se financijski popratiti njihove potrebe. Kćerke svoju zahvalnost najbolje pokazuju svojim trudom a i rezultatima. Uz roditeljsku podršku, djevojke posebno ističu i zasluge profesorice Suzane Ursić iz Vrsara (na slici sa Mariom i Anamariom)koja je od prvog dana u njima uočila potencijal i talent. Profesorica Ursić predaje već četrnaest godina u muzičkoj školi. Naglašava kako su naše prvakinje dosad najbolje u svojoj klasi. Treba istaknuti i to da je Maria u godinu dana svladala gradivo za dvije školske godine.

Lani su zauzele prvu i drugu nagradu na vrlo jakom međunarodnom natjecanju između škola iz gotovo svih jadranskih županija i susjedne Crne Gore, što im je poslužilo i kao dodatni veliki motiv za nastup na nedavnom takmičenju u Zadru. Ističu da su put i nastup bili poprilično naporni, naročito u svjetlu činjenice da su izravno iz auta zasjele za klavir kako bi odradile nastup koji je vremenski ograničen, a kronološki redoslijed izvođača točno unaprijed određen. Natjecalo se osamdeset parova iz čitave Hrvatske, a peteročlani žiri ih je ocjenjivao po kriterijima za odrasle. Maria i Anamaria su u toj zahtjevnoj konkurenciji uspjele zaslužiti prvo mjesto.
Radi se o uistinu velikom uspjehu na kojem im od srca čestitamo, te im želimo da tako i nastave, na sreću i ponos svojih najmilijih kao i svih nas!

Sestre Anamaria i Maria Bilandžić iz područnog odjela Vrsar-Funtana, nastavnica Suzana Ursić, osvojile su drugu nagradu i najbolji su glasovirski duo u I. kategoriji.

Glasovirski duo: Karla Fatorić i Filip Tomaško iz OGŠ-e Poreč, nastavnica Sanja Radetić Fatorić, osvojili su treću nagradu u I. kategoriji.

Glasovirski duo: Boris Knežević i Vedran Žiković, nastavnik Jerko Crljenko, osvojili su drugu nagradu i najbolji su glasovirski duo u II. kategoriji.

U disciplini neklasičnih komornih sastava u I. kategoriji duo harmonika: Federica Vivoda i Doris Brajković, nastavnice Vilijana Šugar i Ana Šterpin, osvojile su drugu nagradu.

U disciplini tria u I. kategoriji, trio flauta: Sonja Stojnić, Jelena Njegovan i Monika Vladišković, nastavnica Samanta Stell, osvojile su treću nagradu.
Trio gitara: Stephanie Stelko, Arian Santrač i Patricia Počanić, nastavnik Vlade Brzović, u istoj kategoriji postigao je vrlo visoke bodove i dobio priznanje za sudjelovanje.

Već samo sudjelovanje i nastup učenika na Državnom natjecanju, velik je uspjeh i poticaj svim učenicima i njihovim nastavnicima za daljnji rad, a osvojene nagrade još su jedna potvrda da grad Poreč ima puno talentirane i vrijedne djece koja već tradicionalno postižu sjajne rezultate i osvajaju nagrade na Državnom natjecanju.

Komorno muziciranje u ranoj dobi glazbenog obrazovanja, kao što je osnovna glazbena škola, izuzetno je zahtjevno jer treba uskladiti dvije ili tri mlade osobe, različitog karaktera i temperamenta. Porečki učenici i njihovi nastavnici svojim entuzijazmom i radom pokazali su ljubav i zadovoljstvo zajedničkog muziciranja, a rezultati ni ovaj put nisu izostali.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium