Početna
Četvrtak, 27.Lipnja 2019 (15:22:47) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mueller - posjetite nas u Galeriji Poreč
Rise Up Poreč - Poreč Music Festival

Moj prijatelj ima psa! - što je to športska radna kinologija

Zanimljivosti, 22.05.2015. (07:37) Piše: Rinaldo Kvesić
Aport preko jednog metra
Aport preko jednog metra

Kako sam i obećao, uz pomoć onog prijatelja koji ima psa, još jedan intervju koji vas može navesti da ozbiljno razmislite o aktivnoj i obostrano korisnoj vezi sa čovjekovim najboljim prijateljem:

Športska radna kinologija (ŠRK)

Predstavljanje: Marinko Alić Sudski vještak za kinologiju, kinološki sudac, instruktor, markirant, izbornik reprezentacije ŠRK u razdoblju 1997- 2002 god. Vlasnik tvrtki "Carolina dogs" i “Carolo Canis" d.o.o. koje od 1991. djeluju u kinologiji

O ŠRK

Športska radna kinologija pogled je na kinologiju prvenstveno kao sport definiran podizanjem uzajamnog odnosa između vodiča i psa koji natječu ili polažu ispite po zadanim programima, propisanim od međunarodnih ili nacionalnih kinoloških asocijacija. Temelji se na kontroliranom upravljanju nekim od nagona pasa I njihovoj prilagodbi sportskim natjecanjima.

Korijeni vježbi koje se izvode u sportskoj kinologiji povijesno potiču iz vojno - policijske uporabe pasa, no razvojem društva i kinologije oblici školovanja pasa postali su kako oblik kontrole karaktera pasa, tako i sport osoba svih starosnih generacija. Športska radna kinologija preteča je svih sportskih aktivnosti sa psima. Neke pasmine, da bi mogle biti biti korištene u uzgoju, u obavezi imaju polaganje ispita školovanosti sportskih pasa kao oblik potvrde karaktera poželjnog za prijenos na potomstvo. Bavljenje sportskom radnom kinologijom kod pasa ispunjava životnu potrebu za komunikaciju s čovjekom i razvoj vlastitih nagona, koji se u pravilu zatome uz opušten život uz čovjeka, dok za ljude vezane uz psa u radu znače kretanje, umjetnost razvijanja tehnika da pas radi i nudi sportski više, natjecanje sa prirodom i drugim ljubiteljima ove grane kinologije.

Koje su to discipline ŠRK?

Ispiti školovanosti pasa propisani su nacionalnim i međunarodnim programom koji se temeljno zasnivaju na tri discipline: trag, poslušnost i obrana.

Provode se u više stupnjeva (ovisno o razini školovanosti psa), uz koje su, ovisno o razini ispita, utemeljena i razna testiranja (npr. test socijaliziranosti psa) ili specijalistički ispiti (tragački ispit).

Vježbe TRAGA temelje se na prirodnoj superiornosti psa nad čovjekom, jer njuhom mogu razaznati veći spektar mirisa te ih čovjek od pamtivijeka koristi u raznim oblicima (lov, psi spasioci u ruševinama i sl.). Tragovi se polažu na tlo, po unaprijed poznatom kriteriju, izgledu i načinu izrade. Svi tragovi prije izrade moraju postići određenu vremensku starost da bi vodič sa psom krenuo u izradu (rješavanje) traga. Starost tragova do izvođenja psa na izradu vježbe kreće se od 20 minuta do nekoliko sati. Pas na precizno definiranoj putanji slijedi trag vlastitim njuhom sa što manjim uplivom vodiča, pri čemu na tome tragu mora pronaći ostavljene predmete. Dužine i starost traga određeni su pravilnikom o polaganju ispita, kao i težinom (gradacijom npr. IPO 1 IPO 2 itd.) ispita.

Vježbe poslušnosti utvrđuju vodljivost i upravljivost psa od strane čovjeka, kao i psihofizičke, radne i kondicijske sposobnosti određenog psa u izvođenju ispitom propisanih vježbi. Sadrže sve elemente vodljivosti (hodanje uz nogu s povodnikom i bez, vježbu sjedi, vježbu lezi s pozivom psa..) kao i vježbe slobodnog donošenja predmeta, ili uz savladavanje određenih prepreka. U izvođenju tih vježbi na cijeni su brzina i preciznost, no iznad svega i pozitivan, otvoren odnos između vodiča i psa.

Aport preko jednog metra
Napad

Vježbe obrane sportskim psom u svom primarnom obliku imaju za zadaću istaknuti karakter psa, iskazati ga u punom obliku uz nedvojbenu kontrolu ponašanja. Vježbe obrane izvode se uz pomoć stručne osobe – markiranta, koji u izvedbi vježbi simulira osobu opasnu za vodiča i psa. Markirant oponaša zamišljenog neprijatelja koji tokom ispita točno provodi radnje u kojima ga vodič sa psom nastoji zaustaviti. Psi markiranta u izvedbi ove vježbe ne smiju ugristi nigdje osim za zaštitnu opremu, ne smiju iskazivati neposluh prema vodiču i u svakoj predviđenoj situaciji djelovati energično i moćno. Psi koji u ovoj vježbi iskažu neposluh ili neko neželjeno ponašanje trenutno se diskvalificiraju.

Kome bismo preporučili ŠRK?

ŠRK je prvenstveno za osobe koji svoj život sa psom žele provoditi aktivno i dinamično, a pri tome sve “začiniti“ sa malo natjecateljskog duha. Ljepota ovog oblika kinologije je u tome što nema granice kod vodiča, kako starosne tako ni tjelesne (nemali broj ljudi koji su bili i tjelesno hendikepirani natjecali su se u ŠRK). Bavljenje športskom radnom kinologijom može vas odvesti u visoki ritam treninga, ali ga možete i održavati sukladno mogućnostima vodiča i psa. Smisao svega je u tome da uživate u umjetnosti motoviranja psa da za vas čini njemu urođene stvari, a da u tome oboje uživate. Popularne pasmine u ovom obliku školovanja kod nas su Belgijski ovčar – Malinoa, Njemački ovčar, Rotweiler, Doberman, ali znaju se pojavljivati i druge sportske pasmine kao npr. veliki Šnaucer itd. U sportskoj radnoj kinologiji sudjeluju i psi bez rodovnica, kao i neke druge pasmine, jer jedino je važno osjetiti koliko vaš pas može pružiti i u tome pronaći sebe i vlastitog psa, pa će svaka vježba biti uspjeh, a nebo granica uzajamnog veselja u radu s vašim ljubimcem.

Posebni zahtjevi

Za osnovno bavljenje ŠRK-om dovoljno je nešto malo opreme (povodnik, aporteri...), a sve ostalo dolazi uz složenost radnji koje ovise o razini školovanosti psa. Tako vam je na samim počecima dovoljna tek obična livada da uđete u svijet traga i poslušnosti. Kako ćete napredovati, tako će i potreba za organiziranim poligonom i opremom rasti. U višim fazama ispita trebamo i neke prepreke, skrivališta i opremu za markiranta. Tu svakako trebamo potražiti stručnu pomoć i dobro organizirani klub, jer u takvim društvima dobit ćemo stručnu pomoć kako u vlastitom radu sa psom, tako i u onom dijelu u kojemu ovisimo o drugima (markirant, tragopolagač i sl.).

Količina i dužina treninga ovisi o mnogo faktora. Dok smo početnici,treninzi traju kraće i učestaliji su kroz dan, a kako napredujemo kroz program školovanosti psa, vježbe postaju duže i složenije, pa se neke odvijaju na dnevnoj, a neke i na tjednoj bazi. Naravno, kad smo pred nekim ciljem (natjecanje, ili polaganje ispita) svog bismo psa već trebali dovoljno poznavati da način i intenzitet treninga prilagodite njegovim psihofizičkim mogućnostima, u cilju da na završnom događaju od njega dobijete najbolje. Ako ste novi u ovom segmentu kinologije, dobro je imati uz sebe iskusnu stručnu osobu da vam bude od pomoći.

Natjecanja

Natjecanja u ŠRK su nacionalnog ili međunarodnog karaktera, a postoje i svjetska prvenstva, kako pasminska tako i za sve pasmine. Na nacionalnim prvenstvima natječe se po više razina i složenosti radnih ispita, dok se na međunarodnim i svjetskim prvenstvima sve odvija po najvišem stupnju školovanosti psa. Nacionalna prvenstva odvijaju se u par utakmica na kojima se sumira ukupni rezultat natjecatelja te ostvaruje plasman na nacionalnom nivou, dok kod svjetskih prvenstava postoji samo jedna utakmica, koja se svake godine održava u nekoj drugoj zemlji, a plasman neke zemlje se određuje ekipno i pojedinačno.

Da bi se predstavljalo boje vlastite zemlje, uz izuzetnu školovanost vlastitog psa moraju se proći i odgovarajuće kvalifikacije.

Aport preko jednog metra
Reprezentacija

U mnogoljudnijim zemljama sa velikim brojem sudionika u ŠRK, natjecatelji nekada moraju proći i više razina kvalifikacija do ulaska u reprezentaciju, dok je u Hrvatskoj to ipak nešto lakše, iako ne i manje zahtjevno. Hrvatska ima puno zapaženih rezultata i visokih plasmana da bi nešto drugo do izvrsnost bila kriterij.

Osvrt na ŠRK

Rad sa psima je vježba tijela i uma, možda i ne toliko tjelesno zahtjevna koliko inspirativna da svog psa navedete činiti ono što želite, a da njegova povezanost s vama ne izgubi nit njegovog zadovoljstva u tome što radi. Kinologija u svakom svojem obliku povezuje ljude. Dok ste na izložbama ili lovu, druženja su povremena, ali čim “zagrebete“ površinu rada sa vlastitim psom, već ste svakodnevno okruženi ljudima koje ista želja i cilj motiviraju. Bolje, više, brže, preciznije!

Ono što čovjeka u radu sa psom neizmjeno ispunjava jest trenutak potvrde vlastitog uspjeha gdje ćete, ako izgovorite riječi “Ja sam napravio ovo ili ono", učiniti veliku nepravdu onome kome trebate biti zahvalni na tome što je razumio sve vaše želje, pokude i pohvale, raspoloženja i drugo te vam pomogao da savladate i posljednju stepenicu na putu do uspjeha, bili to položen ispit ili osvojeno svjetsko prvenstvo. Čovjek ima umijeće i razum, a pas talent i prirodne predispozicije, i samo su zajedno ekipa na putu do uspjeha. Samo se uz neizmjerno poštovanje i zajedništvo u sportskoj radnoj kinologiji može postići uspjeh.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno
Baš kao skuter, samo bolji i na struju!
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda