Početna
Utorak, 18.Prosinca 2018 (17:13:47) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Advent u Poreču 2018.
Night Express u Montani

Moj prijatelj ima psa! - tečajevi poslušnosti

Zanimljivosti, 15.05.2015. (08:20) Piše: Rinaldo Kvesić

Cijela priča oko spasilačkih i potražnih pasa od prošlog petka bila mi je super zanimljiva, no ipak je to malo preteško za Pahulju i mene. Odlučio sam poslušati savjet onog prijatelja koji ima psa i obaviti još koji razgovor sa ljudima koji su aktivni sa svojim psima i možda pronaći nešto za sebe.

Tečajevi poslušnosti

Predstavljanje:

Moje ime je Željka Vrančić i voditeljica sam tečajeva poslušnosti za vodiče i pse u Klubu za obuku službenih i sportskih pasa ''Zagreb'' iz Zagreba. U svijet aktivne kinologije ušla sam 2004. nabavkom Američke stafordske terijerke Zare. Odmah smo se uključile u tečajeve poslušnosti u Klubu i nakon pola godine redovitog vježbanja, s vrlo dobrim uspjehom smo položile ispit A0 za psa pratioca. Potom smo krenule na tečaj agilityja, pa nastavile s treninzima i 2007. postale viceprvakinje Hrvatske u agilityju u svojoj kategoriji. Ozljede su nas, nažalost, udaljile s agility terena, a ja sam sve svoje slobodno vrijeme počela posvećivati edukaciji za voditelja tečajeva poslušnosti i 2012. sam postala licencirani instruktor HKS-a po programu A0 ispita. Kroz stažiranje i vođenje tečajeva odškolovala sam velik broj vodiča i pasa koji su s uspjehom položili spomenuti ispit, te se uključili u razne sportske kinološke discipline i na to sam vrlo ponosna. Danas redovito držim tečajeve poslušnosti u Klubu i sa svojom kujom treniram rally obedience.

O tečajevima:

Na tečajeve poslušnosti dobrodošli su svi psi, bez obzira na veličinu, starost ili pasminu. Svi vlasnici pasa koji žele imati dobro odgojene, prijazne i socijalizirane četveronožne prijatelje mogu s punim povjerenjem upisati tečajeve poslušnosti i kroz neko vrijeme stvoriti kvalitetan odnos sa svojim psom. Vlasnici pasa će nakon tečajeva biti zadovoljni jer imaju pouzdane kućne ljubimce s kojima mogu ići svugdje, a psi će također biti zadovoljni jer će kroz učenje biti zadovoljene njihove potrebe za mentalnom, ali i fizičkom stimulacijom.

Kome bi preporučili tečajeve poslušnosti?

Tečajeve bih preporučila baš svakome vlasniku psa. Osim što u sklopu tečaja vlasnik uči psa lijepom ponašanju i radi na njegovoj socijalizaciji, i on sam puno uči o psu kao vrsti, o prehrani i zdravlju svog ljubimca, o govoru tijela, a svime time bolje upoznaje svog četveronožnog prijatelja, što mu u budućnosti omogućuje ugodnije, mirnije i opuštenije provođenje vremena sa njime, ali i pravovremeno prepoznavanje eventualnih problema, čime može na vrijeme krenuti u njihovo rješavanje.

Iziskuje li održavanje i pohađanje tečajeva posebnu opremu ili uvjete?

Obzirom da ne iziskuje nikakvu posebnu opremu, već samo nešto slobodnog vremena i dobre volje te nešto prostora (livada, prazno parkiralište, dvorana), tečajevi poslušnosti su uistinu prihvatljivi za svakog psećeg vlasnika. Ono što je u sklopu svakog treninga bitno imati su ogrlica i radni povodnik (povodnik duljine 3 m), te omiljena pseća igračka i pseće poslastice, kao puno strpljenja. Sve ostalo prepušteno je mašti vodiča, pa je tako moguće koristiti razne predmete (socijalizacija na vizualne i auditivne podražaje), ljude (socijalizacija na ljude - sa štapom, šeširom, u kolicima, na štakama, koji šepaju, djecu…), pse i druge životinje (socijalizacija i lijepo ophođenje sa drugim psima, prema mačkama, pticama …).

Za pripremu psa za A0 ispit potrebno je imati skrivalište (revir), zastavice za oznake na terenu i visinsku prepreku. Uvježbavanje same sheme ispita dolazi tek nakon što su svi segmenti savladani pojedinačno, pa je zapravo za svakodnevne treninge dovoljno ono što ionako nosimo van kad šećemo svog psa: ogrlica, povodnik, hrana i igračka te malo slobodnog prostora gdje možemo vježbati. Vrijeme potrebno za trening prepušteno je vodiču i treba ga prilagoditi zahtjevima i potrebama samog psa, ali bi idealno bilo u sklopu svake šetnje odvojiti nešto vremena za trening. U početku manje, a kad se količina vježbi i zahtjevi povećaju, više.

Natjecanja:

Tečajevi poslušnosti završavaju A0 ispitom kojeg je moguće položiti sa uspjehom rangiranim od dovoljan do izvrstan.

Osvrt:

Tečajeve poslušnosti bih preporučila svakom vlasniku psa, jer odgojen i socijaliziran pas jest ugodan pratitelj i dobrodošao je na mnogim mjestima. Osim toga, učenjem psa vježbama poslušnosti, poboljšava se odnos psa i vodiča, a kako je pas socijalno, društveno biće, uživati će u vježbanju i onome što slijedi nakon uspješno izvršenog zadatka, a to su omiljena poslastica, maženje ili igra sa svojim čovjekom.

Nakon ovog razgovora poželio sam već sutra upisati tečaj poslušnosti sa svojom psicom, no brzo sam se ohladio jer ga poli nas u Poreču ni. Pitao sam onoga prijatelja koji ima psa zašto se takovo ništo ne dela tote' a on mi je odgovorio kako je pokušavao dogovoriti neke aktivnosti u kinološkom društvu, no nedostajalo je sluha za nešto novo.... eh da....Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Mirtex International d.o.o.