Početna
Utorak, 18.Prosinca 2018 (17:10:59) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Advent u Poreču 2018.
Night Express u Montani

Moj prijatelj ima psa! - atopični dermatitis

Zanimljivosti, 17.04.2015. (07:00) Piše: Rinaldo Kvesić

Kao da sam zadnji put urekao Proljeće i sve pojave i nuspojave koje idu pod ruku s njime. Jučer se moja psica Pahulja počela toliko češati da si je stvorila kraste po dijelu tijela gdje se "životinjski" izgrebala. To češanje je trajalo i noćas jer sam ju, brižnu, čuo kako se češe i dok sam išao tamo gdje i car ide pješke tijekom noći. Da ne bi došlo do dodatnih komplikacija sa dlakom i kožom koja joj je inače u super stanju, a i s obzirom da jede vrhunsku hranu koja joj zasigurno nije izazvala reakciju, ostao sam u čudu zbog ovakvog razvoja situacije. Po starom dobrom običaju, jutarnju kavu sa onim prijateljem koji ima psa sam usmjerio u ovome smjeru, umjesto da, kao i ostali normalan svijet, raspravljamo o Mandžukiću, razbijenoj glavi i tome zbog čega ga "Sokol nije volio" (čitaj: sudac Mažić) .

Nakon što sam izbiflao na brzinu o čemu se radi i odlučnom gestom uzeo račun sa stola dajući mu do znanja da u zamjenu za savjet ja plaćam kavu (bolje nego biru polepodne), ja sam zašutio a on je počeo:

"Alergeni su sitne čestice koje, kada u organizam dospiju disanjem, apsorpcijom kroz pore na koži ili kroz hranu, u organizmu izazivaju reakcije kojima nas tijelo upozorava da mu nešto jednostavno ne paše. Kod atopičnog dermatitisa radi se o uzrocima iz okoline koji dospijevaju u organizam disanjem ili kroz kožu (atopični, u prijevodu bez određenog mjesta na kojem se ispoljava, a dermatitis -kožni zdravstveni problem).

Uglavnom, reakcija na te alergene je upalno stanje kože koje za sobom povlači svrab i češanje kod psa. Ubrzo nakon češanja, na mjestima gdje se pas teže češe, pokušava si svrab olakšati i zubima (grickanjem i lizanjem). Na mjestima koja su upaljena uslijed češanja vidljivi su prvi znakovi promjena u vidu iziritirane kože i dlake koja je promijenila boju zbog pljuvačke i lučenja loja, jer organizam želi zaštititi svoj najveći organ - kožu - od samoga psa koji ju oštećuje češanjem iziritiran svrabom uzrokovanim djelovanjem alergena.

Nama vlasnicima u oko upadaju neprestano češanje, grickanje i lickanje, a ako se ranice prouzročene tim psećim aktivnostima još i inficiraju ili navuku još i kakvu bakteriju ili čak gljivicu, na takvim mjestima su evidentne promjene boje kože ili dlake. Najčešće se svrab javlja na šapama, preponama, ispod pazuha ili na ušima. Nekada psi ne rade ništa drugo nego se samo češu, toliko im to može biti iritantno.

Ti se sigurno sada pitaš kako liječiti atopični dermatitis?

Prije svega bi trebalo potražiti stručnjaka veterinara koji će isključiti druge bolesti i ustvrditi da je riječ baš o atopičnom dermatitisu.

Drugi korak bio bi pokušati utvrditi koji je uzrok reakcije, odnosno o kojem se alergenu radi: je li riječ o grinjama ili peludnom prahu (alergeni koje pas udahne) ili nekim alergenima koji su ušli kroz kožu (trava, neka biljka, ili čak kemijska supstanca iz okoline). Na početku pokušaja utvrđivanja uzroka krvne bi pretrage uvelike mogle biti od koristi, kao i uzimanje strugotina kože.

Alergeni koji su izazvali reakciju (ustvari pretjeranu reakciju, jer bi tijelo i imunitet psa trebali moći podnijeti takve utjecaje iz okoline) nekad se mogu izbjeći, a nekada i ne, pogotovo ako je riječ o grinjama, peludi ili prašini. Tada jedino ostaje da pokušamo smanjiti broj grinja i količinu prašine u nastambi gdje pas obitava te izbjegavati aktivnosti sa psom u doba dana kada je koncentracija peludi najviša. Što se trave, biljaka i drugih vanjskih agensa tiče, možemo ih izbjegavati.

Terapija kortikosteroidima (iako sam osobno protivnik iste ukoliko je to ikako moguće) može smanjiti upalu i olakšati psu. Veoma je bitno da je veterinar taj koji daje terapiju. U kombinaciji s nekim drugim lijekovima može se smanjiti doza kortikosteroida, a antibiotici će se pobrinuti za infekcije. Temelj pravilnog funkcioniranja organizma, a tako i imuniteta, trebala bi biti zdrava ishrana - pa bi i u ovom slučaju moglo biti od pomoći da se organizmu da potpora u tom smislu. Atopični dermatitis se u pravilu vraća - pogotovo kada su unutar psećeg organizma u tijeku hormonalne promjene ili se imunitet smanji zbog inih razloga, stoga je bitno znati prepoznati ga na vrijeme i učiniti potrebne korake za prevenciju, od ranog odlaska veterinaru do pokušaja pojačavanja imuniteta u psa."

Obzirom da mi je već govorio o imunitetu i da mi je jasno kako je nedavno imala hormonalne promjene uzrokovane tjeranjem, sada mi je situacija daleko jasnija. Znao sam da ovi topli dani i velika koncentracija alegena u zraku moraju ostaviti posljedice na moj takujin.Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Pogrebne usluge Silentium