Početna
Četvrtak, 15.Studenog 2018 (16:38:23) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda Poreč - Vaidya dr. Adwait Tripathi 12--17.11.2018.
Crofish 2018.

Moj prijatelj ima psa! - tjeranje

Zanimljivosti, 20.03.2015. (10:02) Piše: Rinaldo Kvesić
Proljeće je tu. Sa svakim danom sve je jače prisutno, pogotovo meni koji sam svaki dan u šetnji sa Pahuljom. Jedan dan me šamara vjetrom, drugi dan me kupa suncem a treći dan me čapiva fjaka. Upravo takav, neki fjakasti dan je bio prekjučer kad sam primijetio crvene kapljice po podu u kuhinji, na mjestu gdje se do maloprije veselo vrzmala moja Pahulja.

Odmah sam je pozvao i počeo joj viriti pod rep kojim je odmah počela veselo mahati kao da želi od mene skriti činjenicu da se počela tjerati. Znao sam da će taj dan doći, no kako se ponašati u ovakvim trenucima, jer nije baš da gorim od želje da mi u stanu, u zgradi na katu, donese na svijet čopor štenaca koji bi nam se zasigurno toliko uvukli pod kožu dok su mali da se ne bismo mogli rastati od njih i svi bi nas ubrzo počeli zvati "ona luda fameja sa puno breki".

Kao i obično, svaki put kada mi se u glavi upali lampadina koja signalizira da mi nešto nije jasno u vezi tog čudesnog psećeg svijeta, odmah zakazujem termin s onim prijateljem koji ima psa. Obzirom da nam se lijepo vrijeme vratilo pa možemo zasjesti na terasu našeg omiljenog ugostiteljskog objekta, tako je i razgovor u vezi ovih ozbiljnih stvari koji se tiču spolnog života moje psice zakazan još isti dan. Sve mu je bilo jasno čim sam prozborio da se Pahulja tjera.

Više-manje rekao mi je sljedeće: "Treba biti pošten prema psu i upitati samoga sebe da li će to stvorenje služiti za priplod. Ukoliko je odgovor potvrdan, onda se treba pitati i dalje, od toga zbog čega baš ta jedinka i što to sve nosi u budućnosti, od donošenja na svijet pasa koje mnogi žele dok su mali i slatki a poslije većina njih završi na ulici, u azilima ili prihvatilištima. Obzirom da ti ne želiš imati na savjesti nezbrinute pse koje bi tvoja Pahulja mogla donijeti na svijet, a da joj je ovo tek prvo tjeranje, najpametniji je potez pričekati da to tjeranje prođe i nakon toga, nakon što hormoni odrade svoje u tijelu mlade psice, dogovoriti sterilizaciju sa veterinarom.

Na taj ćeš način u budućnosti biti mirniji i što se tiče higijene u stanu za vrijeme njenog ciklusa i što se tiče čopora pasa koji će ti se uskoro pojaviti u životu". Dok je to izgovarao, pobjegao mu je osmijeh, a meni nije bilo jasno o kakvom on to čoporu pasa govori. Kao da mi je pročitao misli nastavio je nakon gutljaja pijače: " Ubrzo će, privučeni mirisom tjeranja tvoje kuje, muški psi iz okoline, a pogotovo oni od neodgovornih vlasnika koji lutaju slobodno po gradu i okolini, početi pokušavati doći do nje zbog jednostavnog poriva- zova prirode. Jedna kap koja kapne za vrijeme tjeranja postaje svojevrsna pozivnica za sve mužjake u okolini. Nemoj se iznenaditi kada i tebe budu počeli slijediti, čak i kada ona ne bude s tobom. Jednostavno je taj miris toliko jak da su zbog njega spremni skakati s visine, trčati za automobilima i satima čekati na kiši. Kada se stvari stišaju, negdje nakon tri tjedna nakon prve kapi krvi, a iscjedak nestane, tada možeš smatrati da je opasnost od neželjenih štenaca prestala. No i tada budi oprezan, pogotovo ukoliko primijetiš da ju i dalje prate baštardini gurajući joj nos pod rep ili ju pokušavaju naskočiti.

Za doma joj u pet shopu nabavi gaće u koje stavljaju jednokratni ulošci- da je lakše čistiti. Najkritičniji period je negdje od desetog do petnaestog dana od početka ciklusa, ali to nije pravilo. Tada posebno moraš paziti da ju neki ne naskoči, pa ako ju i samo par minuta izgubiš iz vida, stoga ju ne puštaj i nastoj da vam šetnje budu kratke – tek toliko da obavi svoje. Ne brini, nadoknadit ćete sve to kada ciklus prođe.

Da bi šetnje bile lakše, postoje i sprejevi koji maskiraju miris pozadine, no ni oni nisu svemogući, stoga u vrijeme tjeranja opreza nikad dosta. Ukoliko udvarači budu nepodnošljivi, ne gubi živce, nisu oni jadni krivi jer im je zamirisalo, sjeti se samo kada smo bili mladi" . Nakon ove opaske obojica smo prasnuli smijeh, zbilja ni nama nije bilo jednostavno u kasnim pubertetskim i adolescentskim danima, kada je ljubavni zov znao tjerati na lude stvari. Kada je nama, "razumnim" bićima to znalo praviti probleme u svakodnevnici, kako li je tek psima, kojima nagoni i instinkti graju puno veću i jaču ulogu u svakodnevnici...Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Mirtex International d.o.o.
Pogrebne usluge Silentium