Početna
Srijeda, 27.Svibnja 2020 (00:37:41) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Novi incidenti u Savudrijskoj vali

Istra, 01.10.2004.
(Izvor:Mx)U Savudrijskoj vali u četvrtak dogodile su se nove provokacija u režiji slovenskih ribara, njihova inspektora za ribarstvo i slovenske pomorske policije. Naime, kako nam je potvrdio vlasnik broda "Joni", savudrijski ribar David Bajok, oko 11.30 sati slovenski ribarski inspektor u pratnji slovenskog policijskog patrolnog čamca oznaka P-111 na čak dvije milje južnije od crte razgraničenja, dakle bjelodano u hrvatskim teritorijalnim vodama, pristao je uz njegov brod opomenuvši ga da se nalazi u slovenskim vodama, odnosno u vodama pod nadzorom slovenske policije i neka izvoli napustiti tu poziciju.
Vidjevši što se događa, hrvatski policijski čamac doplovio je do našeg ribara, nakon čega je slovenski inspektor napustio to mjesto dok je slovenska policija ostala do 14 sati na spomenutoj lokaciji. Tom je događaju prethodila intervencija Hrvatske pomorske policije kada su tri slovenske ribarice koje su također ribarile na dvije milje južnije od crte razgraničenja opomenute nakon čega su se vratile u slovenske vode.
Svjedokom ovog najnovijeg incidenta u Savudrijskoj vali bio je i podpredsjednik Ceha ribara Bujštine Danilo Latin koji je svjestan da su incidenti u režiji slovenske strane najava njihovih nedjeljnih parlamentarnih izbora. Komentirajući najnoviji prijedlog slovenskog ministra vanjskih poslova Ive Vajgla o zaključivanju sporazuma o izbjegavanju incidenata na cijelom prostoru kopnene i morske granice s Hrvatskom, Latin je pozvao Hrvatsku vladu da tijekom razmatranja takve "velikodušne" ponude na nju nikako i ni u kom slučaju ne pristane te da je sukladno tomu ne potpiše.
Hrvatska strana ima dovoljno zakonskih okvira kroz koje može i treba omogućavati i provoditi razgraničenje sa Slovenijom kako na moru, tako i na kopnu. Pritom valja imati na pameti kako nam parafirani sporazum Račan-Drnovšek treba biti dovoljna pouka za rješavanje problema u odnosima i pregovorima sa Slovenijom. Svaki dodatni sporazum samo Hrvatskoj može otežati put do krajnjeg rješenja pitanja granice sa susjednom Slovenijom — upozorava Latin. Pritom je podsjetio kako je razgraničenje između Hrvatske i Slovenije jasno i glasno definirano međunarodnom konvencijom o pravu mora i primjenom zaključaka Badinterove komisije priznate od OUN-a, EU-a i Vijeća Europe.


Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji