Početna
Utorak, 26.Siječnja 2021 (10:51:18) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
LIDL - prijavite se za sezonski posao

Prvi „Pet tjedan – Tjedan kućnih ljubimaca“ u Poreču od 27. do 31. listopada

Iz Grada Poreča, 24.10.2014. (15:14)
(Izvor:Grad Poreč)Link
Prvi „Pet tjedan – Tjedan kućnih ljubimaca“ u Poreču od 27. do 31. listopada
Prvi „Pet tjedan – Tjedan kućnih ljubimaca“ u Poreču od 27. do 31. listopada

Službeno otvaranje proširenog skloništa za životinje, plaže za pse, kao i razni edukativni i zabavni programi, predavanja i druženja – sve će se to u Poreču odvijati od 27. do 31. listopada, tjednu kada se obilježava prvi „Pet tjedan – Tjedan kućnih ljubimaca“ višednevni program namijenjen vlasnicima kućnih ljubimaca, ali i svim građanima. Program zajednički organiziraju Grad Poreč – Parenzo, Veterinarska bolnica Poreč, Gradsko društvo Crvenog križa Poreč i Zdravi grad Poreč, a održava se u mjesecu kada se obilježava Međunarodni dan zaštite životinja.

Cijeli su program na konferenciji za novinare održanoj 24.listopada 2014. u maloj vijećnici Grada Poreča – Parenzo, najavili zamjenica gradonačelnika Nataša Basanić Čuš, direktor Veterinarske bolnice Poreč mr.sc. Branko Jurić i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Poreč Vesna Janko Finderle.

Središnji događaj je službeno otvorenje novih prostora skloništa za napuštene životinje u Veterinarskoj bolnici Poreč, u ulici Mate Vlašića 45, gdje je, uz već postojeće kapacitete od deset boksova, izgrađeno mjesta za još novih osam čime će se povećati kapacitet skloništa. Svečano otvorenje zakazano je u ponedjeljak, 27. listopada u 9 sati, a uslijedit će obilazak i stručno predavanje dr.sc. Alberta Marinculića sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Ovaj projekt financirao je Grad Poreč, koji je time nakon Pule, postao drugi grad u Istri koji ima registrirano sklonište za napuštene životinje. Grad Poreč već godinama sustavno skrbi o zbrinjavanju napuštenih životinja, iz čega je proizašla i potreba za proširenjem kapaciteta skloništa, što je ujedno i zakonska obveza jedinica lokalne samouprave. Osim toga, Grad sufinancira i program sterilizacije uličnih mačaka, kontrole populacije galebova i drugih aktivnosti u brizi za životinje, ali i podizanju kvalitete i unaprjeđenju života građana - od sprječavanja širenja zoonoza, bolesti koje se šire sa životinja na ljude, kao i broja prometnih nesreća koje uzrokuju napuštene životinje. O svemu tome, kao i o svemu vezanom za držanje kućnih ljubimaca i njezi i brizi za njih, imat će prilike doznati svi zainteresirani u danima koji će uslijediti, jer u utorak, srijedu, četvrtak i petak, Veterinarska bolnica Poreč, ujedno druga takva bolnica u Hrvatskoj, imat će Dane otvorenih vrata i predavanja za sve građene, te organizirane grupe porečkih vrtića i škola, a bit će tu i susreta s uzgajivačima.

Jurić je rekao kako će tom prilikom prezentirati i rezultate suradnje Grada i Veterinarske bolnice na području zaštite životinja.

-Naša je misija skrbiti i liječiti kućne ljubimce kao da su dio naše obitelji i pri tome pružiti usluge najvišeg standarda temeljene na izvrsnosti i profesionalnosti. Sretni smo jer ćete ovim putem zaviriti u naše prostore, a pri tome iskoristiti sve što pružaju ovi Dani, rekao je Jurić.

Basanić Čuš je kazala kako životinje, posebno u ulozi kućnih ljubimaca na poseban način obilježavaju živote čitavih obitelji, posebno djece i osiguravaju svojim vlasnicima brojne dobiti. No, nažalost postoje i napuštene životinje, o kojima njihovi vlasnici nisu više spremni odgovorno brinuti.

-Zajednica pak u kojoj ljudi i životinje žive treba brinuti o jednima i drugima. Grad Poreč u odnosu na životinje ostvaruje svoje zakonske obaveze prema Zakonu o zaštiti životinja. Grad Poreč financira sterilizaciju mačaka lutalica, njihovo cijepljenje protiv bjesnoće i čipiranje, kontrolu populacije galebova, te organizira edukacije o kulturi čuvanja kućnih ljubimaca i tiskanja letaka. Upravo zbog brige stručnih timova Grada Poreča i suradničkih organizacija u odnosu na životinje i njihove vlasnike obilježava se prvi Pet tjedan – Tjedan kućnih ljubimaca u Poreču, za koji će se nastojati da postane tradicionalno događanje, kazale je Basanić Čuš.

Vesna Janko Finderle najavila je program u utorak od 10.30 sati na Trgu slobode, gdje Gradsko društvo Crvenog križa Poreč organizira prezentacije i edukacije za sve zainteresirane građane i djecu iz dječjih vrtića. Veterinari volonteri održat će prezentaciju prve pomoći za kućne ljubimce, a bit će govora o kulturi građana i ponašanju prema tuđim i napuštenim životinjama. Osim toga, bit će riječi i o zaštićenim životinjama u nas i u svijetu, kao i o tome u čemu sve životinje mogu biti korisne. Gosti će biti službeni radni psi i njihovi voditelji – djelatnik Policijske uprave Istarske sa psom specijaliziranim za traženje eksploziva i droge, djelatnici Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Rijeka i DVD-a „Plamen“ Višnjan sa psima za traženje nestalih osoba, dok iz Umaga dolazi vlasnica sa psom vodičem za slijepe osobe. Svaki će vodič u par riječi predstaviti svog radnog kolegu – psa, te njegove vještine i radne zadatke. Tom će prilikom Zdravi Grad Poreč dijeliti letke koji je osmislio i tiskao zajedno s Gradom Porečom s informacijama o kulturi čuvanja kućnih ljubimaca i načinu donošenja odluke o uzimanju psa.

U petak 31. listopada u 10 sati uz predstavnike Grada Poreča, bit će i službeno otvorena prva porečka gradska plaža za pse, na novouređenom dijelu plaže ispod hotela Valamar Zagreb, gdje su pozvani i svi vlasnici sa svojim ljubimcima koji vole kupanje.

Svi programi na otvorenom u slučaju kiše odgađaju se za idući dan, a detaljan program nalazi se u tablici.

KlikniMobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč