Početna
Utorak, 26.Siječnja 2021 (10:55:40) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Proračun u 9 mjeseci u plusu od 11.5 milijuna kuna

Iz Grada Poreča, 22.10.2014. (14:43)
Predsjednik GV Adriano Jakus i gradonačelnik Edi Štifanić na konferenciji za medije
Predsjednik GV Adriano Jakus i gradonačelnik Edi Štifanić na konferenciji za medije

Danas su gradonačelnik Edi Štifanić i predsjednik gradskog vijeća Adriano Jakus održali konferenciju za medije na kojoj su predstavili rezultate rada gradske uprave u proteklih 9 mjeseci, iznijeli podatke o stanju gradske blagajne, ostvarenim projektima i onima koji su u tijeku ili u planu.

Proračun u 9 mjeseci u plusu od 11.5 milijuna kuna

Ukupni prihodi Grada u prvih šest mjeseci bili su 59.2 milijuna kuna, rashodi 50.9 milijuna, što znači da je ostvaren višak prihoda od 8.3 milijuna kuna. Dobar trend se, rekao je Štifanić, nastavio i tijekom iduća tri mjeseca pa su ostvareni prihodi iznosili 103.6 milijuna kuna, što je 12% više u odnosu na lanjska 92 milijuna. Uz 92.4 milijuna kuna rashoda u 9 mjeseci višak prihoda iznosi 11.5 milijuna kuna. Takav pozitivan trend Štifanić očekuje da će se nastaviti i do kraja proračunske godine, pa ćemo imati proračunski višak.

-Grad je sad likvidan i na vrijeme plaća sve kredite za kapitalne investicije, rekao je gradonačelnik

Velika ulaganja u komunalnu infrastrukturu

U komunalnom odjelu trenutno su dosta velike aktivnosti koje se tiču izgradnje komunalne infrastrukture, ali ne samo nje. Gradi se cesta od rotora Varvari do Košambre. Investitor su Hrvatske ceste, a Grad je pokrio troškove rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i projektne dokumentacije. Sredinom sljedećeg tjedna bit će obavljen tehnički pregled i cesta puštena u funkciju.

Iako će biti službeno puštena u promet, ta prometnica neće biti u funkciji jer odmah po završetku tehničkog pregleda (za desetak dana) kreće rekonstrukcija ceste od Žatike do Košambre. Vrijednost investicije je 3.5 milijuna kuna bez PDV-a, a 80% troškova financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jer cesta vodi do stanice za pretovar otpada. Završetak radova očekuje se sredinom 12. mjeseca, kad će Poreč dobiti još jedan ulaz u grad.

Tu priča o izgradnji cesta ne staje, jer su Hrvatske ceste kao investitor raspisale natječaj za izgradnju južne dionice državne ceste D75 kroz grad na području od Molindrija do hotela Diamant. Izvođač je odabran na natječaju (zajednica ponuditelja sa Cestom Pula kao nositeljem), vrijednost investicije je 13 milijuna kuna + PDV. Početak radova predviđen je za sredinu studenog i trajat će oko šest mjeseci. Uz samu rekonstrukciju ceste "dogodit će se" rotori Plava i Zelena laguna, čime će ta turistička naselja dobiti nove ulaze, što će dodatno smanjiti prometne gužve.

U petak je u planu otvaranje ponuda za cestu od rotora Žatika do hotela Diamant, sa još jednim rotorom za naselje Poreč jug. Procijenjena vrijednost radova je oko 7.5 milijuna kuna + PDV, a rok izgradnje je 75-90 dana.

Projektiranje i izgradnja plaža

Uskoro će biti raspisan natječaj za projektiranje dviju plaža od hotela Park prema hotelu Materada, kako bi se Grad mogao kandidirati za sredstva Fonda za razvoj turizma kroz koji su ovoga ljeta financirane plaža na Brulu i ona kod hotela Zagreb.

Bit će nastavljeni i radovi na sjevernom dijelu plaže Materada prema uvali Sv. Martin, koju su i domaće stanovništvo i turisti vrlo dobro prihvatili. -Zbog toga čim veći dio područja želimo imati pod plažama, rekao je gradonačelnik Štifanić novinarima.

Energetsko certificiranje rasvjete

U tijeku je natječaj za energetsko certificiranje rasvjete čiji je cilj stjecanje uvoda u stanje javne rasvjete. Potom će biti raspisan natječaj kojim će se najboljem ponuditelju dati da rekonstruira javnu rasvjetu, a plaćanje troškova tog projekta bilo bi osigurano iz uštede električne energije.

Aktivnosti Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša

U upravnom odjelu za prostorno planiranje i zaštitu okoliša pred donošenjem su UPU naselja Bolnica i UPU dijela naselja Kukci. Oba plana čekaju suglasnost, pa u Gradu očekuju njihovo usvajanje u studenom ili prosincu.

UPU Mali Maj, Veli Maj i UPU dijela naselja Žbandaj na javnu raspravu idu u studenom, dok početkom prosinca slijedi javna rasprava o UPU Červar Porta.

Projektna dokumentacija za golf Plava i Zelena laguna bit će kandidirana za sredstva Fonda za razvoj turizma, kako bi se moglo krenuti u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, prvenstveno sa RH.

Legalizacija punom parom

UO za prostorno uređenje i gradnju intenzivno radi na legalizaciji. U prvih devet mjeseci ove godine riješena su 1.552 predmeta (34% svih predmeta), a Štifanić je uvjeren da će do kraja godine biti riješeno 50%.

-Da je dobro što smo na poslovima legalizacije zaposlili 5-6 osoba govori podatak da smo od naknade za nezakonito izgrađene zgrade do sada uprihodovali 2.116 milijuna kuna, dok su bruto plaće djelatnika zaposlenih do kraja 2015. svega 464.000 kuna bruto, rekao je Štifanić zahvalivši djelatnicima odjela na dobro odrađenom poslu.

Uskoro potpisivanje ugovora za izgradnju škola i dvorana

U Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom svakako je najvažnija aktivnost izgradnja škole po modelu javno-privatnog partnerstva. Prvi natječajni krug kojeg vodi Centar za energetiku i praćenje investicija (CEI) je završen, pa su u drugi krug ušle dvije tvrtke koje gradonačelnik smatra solidnima. Zbog procedure novinarima nije smio reći o kojim se tvrtkama radi, ali neslužbeno smo doznali da je jedna strana, a druga domaća. Potpisivanje ugovora o izgradnji sa odabranim ponuditeljem očekuje se kroz devedesetak dana.

Sanacija temelja i kapilarne vlage u Zavičajnom muzeju Poreštine još je jedan projekt u tijeku. Na red je stigao odabir izvođača, procijenjena vrijednost radova je pola milijuna kuna. Radovi bi trebali započeti sredinom studenog, a rok za njihovo dovršenje je 90 dana.

Stigla sredstva za poduzetnički inkubator

Ministarstvo poduzetništva odobrilo je sredstva za poduzetnički inkubator u Žbandaju, odnosno 70% od ukupno 806.000 kuna predviđenih za poduzetnike koji se bave IT i kreativnom tehnologijom. Proveden je javni natječaj, a u tijeku je žalbeni rok. U Gradu potpisivanje ugovora očekuju za dvadesetak dana, a završetak radova u ožujku sljedeće godine.

Aktivnosti u narednom periodu

Prva od dvije planirane aktivnosti jest prijava na "Mjeru 7" (temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima) kako bi se izgradila kanalizacija u Baderni i Fuškulinu, za izgradnju nerazvrstanih cesta i dječjih igrališta. -Do sada se grad kao JLS na te natječaje nije mogao javljati, ali sada može, jer se odnosi na naselja sa manje od 5.000 stanovnika kakvih u sastavu grada imamo jako puno, rekao je Štifanić izrazivši uvjerenje da će u tim aktivnostima biti uspješni. Planirano je da natječaji budu raspisani sredinom ožujka do kad će se Grad dobro pripremiti.

Druga aktivnost na kojoj će u Gradu inzistirati jest dodatno intenziviranje rada na legalizaciji objekata. -U tome vidimo puno prostora za prihode, naročito od kazni i komunalnog doprinosa, o čemu ćemo razgovarati i sutra na sjednici Gradskog vijeća, zaključio je Štifanić.

Jakus: bez poreza na terase od studenog do ožujka

Predsjednik gradskog vijeća Adriano Jakus za sutrašnju je sjednicu najavio nekoliko mjera koje, kako je rekao, za cilj imaju olakšanje života građana, obrtnika i poduzetnika.

Tako je kroz Odluku o izmjeni i dopuni odluke o komunalnom doprinosu smanjili početni ulog za fizičke osobe sa 20.000 kuna na 5.000 koji se uz jednokratnu uplatu može dodatno smanjiti za 10%, dok će se ostatak podijeliti na rate.

-Prije nekoliko godina smanjili smo porez na terase za 15% tijekom ljetnih mjeseci, a sad ćemo biti među prvima koji će najmoprimce osloboditi najma za terase tijekom pet zimskih mjeseci (studeni-ožujak), rekao je Jakus, a najvažnijim kod te odluke smatra činjenicu da Grad neće ostati bez značajnih sredstava, dok će poduzetnicima biti omogućeno da rade i tijekom zime, rekao je Jakus.

Dozvolit će se rad zelene tržnice radi prodaje božićnih drvaca, cvijeća za blagdan Svih svetih, što je do sada bilo nepokriveno gradskom odlukom, a tri će točke dnevnog reda biti na temu planske dokumenntacije, jer je to preduvjet da se grad može razvijati zajedno sa okolnim područjima.

Mjere za poduzetnike

-2013. godina završila je sa pola milijuna viška prihoda, a iz izlaganja gradonačelnika vidi se da se taj trend nastavlja i ove godine, što me izuzetno veseli, rekao je Jakus, podsjetivši na program mjera za poticanje poduzetništva za koje je Grad početkom godine objavio poziv. Potpore se dodjeljuju kroz 11 mjera objavljenih na gradskom portalu, ali odaziv nije bio dobar, pa su svi zainteresirani još jednom pozvani da se jave. Iako su programi namijenjeni prerađivačkoj djelatnosti, mogu se javiti i  oni koji ispunjavaju uvjete. a bave se drugim djelatnostima (osim trgovine i ugostiteljstva). Potpore se dodjeljuju u vidu kredita, bespovratnih potpora i subvencija, sufinanciranjem sudjelovanja na specijaliziranim međunarodnim sajmovima, izložbama i ostalim manifestacijama. Program se zatvara krajem studenog ove godine.

U sklopu poticajnih investicija, Grad nudi olakšice gospodarstvu: umanjenje komunalnog doprinosa 10% za jednokratno plaćanje komunalnog doprinosa, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa za investitore koji grade na području Poduzetničke zone Buići-Žbandaj. Tu je i povrat 40% komunalnog doprinosa za hotele kojima je adaptacijom kategorija podignuta na 5 zvjezdica, kao i za novogradnju, 20% za četiri zvjezdice i umanjenje komunalnog doprinosa za investiore koji grade na području UPU-a Servisna zona Poreč područje 3. Mjere se mogu koristiti do 31.12.2014. godine.

-Svjestan sam toga da nas čeka još puno posla, ali vrijeme ne gubimo, a iz ovog što je gradonačelnik danas nabrojao vidi se da je pokrenuto puno projekata. Jednako tako, bit će ih i iduće godine, pa slobodno možemo reći da se ponašamo sukladno našem sloganu "Poreč koji radi", rekao je Jakus.

-Spremni smo za izazove, ne govorimo napamet nego potvrdu imamo u investicijama i realiziranim projektima koji premašuju vrijednost od pola milijarde kuna, zaključio je konferenciju za medije predsjednik gradskog vijeća zahvalivši svima koji doprinose razvoju grada i najavivši doček Nove godine na Trgu slobode uz Severinu i bogat program.Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Pekara Tre Fiori - Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji