Početna
Utorak, 18.Prosinca 2018 (17:12:44) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Advent u Poreču 2018.
Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč

Moj prijatelj ima psa!

Zanimljivosti, 15.08.2014. (08:52) Piše: Rinaldo Kvesić

Onaj moj prijatelj koji ima psa, o kojemu sam vam pisao prošli tjedan, ovih dana mi se nije javljao na telefon. Neobično mi je to bilo jer se inače čujemo nekoliko puta dnevno, što zbog dela, što zbog "vannastavnih aktivnosti". U današnje doba kada je biti povezan mobilno, virtualno, digitalno ili analogno potreba, a ne luksuz, osjećaj je bio čudan - kao da su mi po drugi put prerezali pupčanu vrpcu.

Ipak je tu riječ o mom jako dobrom prijatelju, jednom od onih koji su uvijek tu da pomognu a koji ne traže mnogo zauzvrat, niti vas glava boli od njih. Sretoh ga dan-dva nakon tog (nemilog i stranog) nekomuniciranja i upitah ga o čemu je riječ, na što mi on kratko odgovori da je imao problema s telekomunikacijskom kompanijom kod koje ima pretplatu. Čudno mi je to bilo za njega, a nije mi se činio niti previše raspoložen za dublju analizu situacije, pa pokušah okrenuti razgovor na temu na koju je slab: "Nego, kako ti je brečić?" upitah ga, pomalo šegavo, a on mi uputi poluozbiljan pogled i reče nekako sjetno: "nije to brečić, to ti je lik iz bajke!".

U trenutku pomislih da on nije imao problema s telekomunikacijskom kompanijom nego da je tih par dana skoknuo do kakvog internog "Woodstock" partija, ali on nastavi ozbiljnim i sjetnim tonom, nakon gutljaja bire, dakako:

"Sasvim običan dan, mijenjaju se pokretne slike na ekranima oko nas i svakim danom sve više propuštamo jer nismo iskoristili akcijske ponude. Sklupčan u kutu, na mjestu koje je sam izabrao, 'lik iz bajke' svako toliko otvori oči i ponjuši zrak oko sebe. Meni zvoni mobitel, pa stiže poruka, mail, fb, watsup, a laptop ispred mene.

'Radim', sada sam u fazi kada imam posla sa svojom vrstom i iako je sve jasno - ništa jasno nije. Pišemo si, čitamo si, dogovaramo se, ogovaramo se. 'Lik iz bajke' strpljivo čeka na naš dogovor, i ja to znam. Možda nisam svjestan da sam potpisao ugovor na 24 mjeseca sa mobilnim operaterom, pa tu i tamo stigne koja opomena, ali sam svjestan da ugovor koji sam potpisao s 'likom iz bajke' traje na neodređeno vrijeme, da svakodnevno ispunjavamo obaveze jedan prema drugome, godinama. Svaki ugovor nosi prava i obaveze, i svi nas cukaju za rukav da ispunimo svoje obaveze, a o pravima nitko ništa. No 'lik iz bajke' je drugačiji, on gura prava u prvi plan, na dnevnoj bazi. Svakodnevno mi naglašava moje pravo da udahnem svježi zrak šetajući ga, moje pravo da se igram s njim, moje pravo da mu zapovjedim da sjedne i moje pravo da se osjećam velikodušno kada ga nagradim za tu poslušnost. Moje pravo da odmorim ruke umorne od tipkovnice i touchscreena dok ga tapšam i tetošim, moje pravo da uronim svoj pogled u njegov u trenucima mira i spokoja. 'Lik iz bajke' je 'najdrugačiji' od svih koji su mi nudili ugovornu obavezu još od prvog dana, korisnička podrška je sjajna, uvijek je tu - na raspolaganju 24/7. Ne oklijeva u pružanju podrške, kada zapnem u ovom cirkusu od života u svojoj točci na vrhu trapeza, daje mi znakove da je sve OK i da je sve što trebam napraviti je sjetiti se tko sam i što sam i koliko vrijedim i dignute glave nastaviti svoj ples na žici, kao da se ništa ni dogodilo nije.

'Lik iz bajke' računa na mene, a ne šalje račune. Iako ga vežem dok ga koristim u javnosti, imam osjećaj da je on puno jače vezao mene. Osjećam to iz dana u dan, svaki put kada potražim 'izlaz u slučaju nužde' dok kolotečina i ljudska doktrina dopiru do grla. Sat, dva sa 'likom iz bajke' očiste sustav, uploadaju softwer i provjetre hardwer. Posebno je to stvorenje, taj 'lik iz bajke'!"

Izrekavši sve ovo u jednom dahu, kao da je riječ o očenašu, i valjda zatečen mojom začuđenom facom, rutiniranim pokretom ruke on naruči još jednu turu i prebaci temu na Euroligu, Rijeku, Dinamo i Hajduk.

Sve mi je jasno, ali onaj dio o cirkusu i trapezu ne kapin'...

RinaldoMobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Porsche Istra
Mirtex International d.o.o.