Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (01:34:17) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Dogradonačelnica povodom Dana Sv. Florijana primila članove vatrogasne zajednice

Iz Grada Poreča, 05.05.2014. (13:56)

Sveti Florijan zaštitnik je vatrogasaca, pa je obilježavanje tog dana bila prigoda da dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović u maloj gradskoj vijećnici danas primi predstavnike lokalne vatrogasne zajednice predvođene predsjednikom Područne vatrogasne zajednice Poreč Mariom Lakovićem, zapovjednikom JVP CZP Poreč Adrijanom Jugovcem i njegovim zamjenikom Denisom Matoševićem, predsjednikom Upravnog vijeća Linom Dobrilom, upraviteljem Šumarije Poreč – Hrvatske šume d.o.o. Zoranom Brščićem, te zapovjednicima i tajnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Poreštine.

Čestitajući im blagdan i gradsku nagradu 30. april koju su upravo dobili, dogradonačelnica je podsjetila na dugogodišnju tradiciju vatrogastva na Poreštini koja seže u daleku 1893. godinu kad je 23. siječnja organizirana prva protupožarna služba, odnosno DVD Poreč. Države su se mijenjale, ali vatrogasci su uvijek vršili svoju važnu funkciju brinući o sigurnosti stanovništva i njegove imovine. Odlukom Skupštine općine Poreč 16.03.1972. osnovana je profesionalna vatrogasna jedinica koja je sa djelovanjem počela od 1. siječnja 1975. i zapošljavala sedam osoba. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, od 1. travnja 1994. jedinica je prešla u nadležnost MUP-a. To je trajalo šest godina, a 2000. godine su sve općine Poreštine osnovale Javnu vatrogasnu postrojbu – Centar za zaštitu od požara Poreč.

-Danas naša vatrogasna postrojba ima 15 opremljenih vozila od kojih je sedam nabavljeno u proteklih nekoliko godina, a oprema se kontinuirano obnavlja, u što se ulažu značajna sredstva. Treba naglasiti da videonadzor pokriva preko 70% površine teritorija Poreštine, a sustavom upravlja Centar za zaštitu od požara Poreč. Sustav je vrlo učinkovit pa od trenutka uočavanja požara do intervencije prođe najmanje moguće vrijeme.

-JVP ne bi mogla tako efikasno obavljati svoje aktivnosti bez partnera poput Hrvatskih šuma, naročito tijekom ljeta, a važna je i činjenica da u lokalnim općinama postoje i dobrovoljna vatrogasna društva na čije se ljudstvo i opremu uvijek može računati kad je to potrebno da bi se zaštitili građani i imovina.

-Želim vam uspješan nastavak rada i nadam se da ljeto neće biti kao ono 2012. godine, nego ipak puno povoljnije, jer što vi manje posla imate, to je bolje za sve nas, rekla je dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović.

Zapovjednik JVP Poreč Adrijano Jugovac zahvalio je Gradu na dodijeljenoj nagradi i rekao kako će način rada postrojbe i dalje biti jednak kao do sada. -Iako je JVP glavni oslonac vatrogastva na Poreštini, prisutnost kolega iz dobrovoljnih vatrogasnih društava je vrlo značajna a operativnost bi bez njih bila bitno manja, rekao je Jugovac.

Na Poreštini osim JVP postoji i šest DVD-a sa kojima ljudstvo broji od 60 do 70 vatrogasaca, a to je snaga koja u datom trenutku može jako puno napraviti. Svi su djelatnici zdravi i dobro osposobljeni za intervencije.

JVP je u protekloj godini imala 202 intervencije, što je 200 manje nego godinu dana ranije. 129 intervencija bilo je na području Poreča, u Funtani 7, Vrsaru 18, Sv. Lovreču 14, Višnjanu 8, Kašteliru-Labincima 2, Vižinadi 9 i Taru-Vabrigi 15. Radilo se o tehničkim intervencijama, gašenju požara na građevinama i prijevoznim sredstvima, ali i ostalim aktivnostima poput osiguranja javnih manifestacija itd.

Dobrovoljna vatrogasna društva također obavljaju važne aktivnosti, naročito u preventivnom djelovanju, od uobičajenih unutar svojih objekata i na održavanju opreme, radili su i na proširivanju i čišćenju lokalnih puteva, probijanju šumskih prosjeka, obavještavali javnost o tome kad je dozvoljeno a kad nije paljenje vatre na poljoprivrednim površinama. Uz svu prevenciju radili su i na ophodnji i motrenju svog područja te sudjelovali i na intervencijama, ukupno 11 njih direktno i na 35 osiguranja manifestacija. Sveukupno je bilo angažirano 186 članova sa utrošenih 715 sati dobrovoljnog rada.

Niti bez pomoći Hrvatskih šuma intervencije vatrogasaca ne bi bile tako uspješne, jer njeni djelatnici svake sezone opslužuju jedno motrilačko mjesto, a imaju i deset operativaca koji se mogu angažirati na gašenju požara.

Jugovac je na kraju svog izlaganja zahvalio upravnom vijeću na kvalitetnom radu i kreiranju kvalitetnih programa, kao i područnoj zajednici koja objedinjuje rad vatrogasaca, a naročito gradovima i općinama koji ga prate financijski. -Vjerujem da ćemo i dalje nastaviti raditi kao do sada, jer je kvalitetno vatrogastvo u interesu cijeloga društva, zaključio je Jugovac

Predsjednik Vatrogasne zajednice Mario Laković podsjetio je kako su jedinice lokalne samouprave dužne izdvajati određena sredsta za financiranje zaštite od požara. Sredstva su se do sada relativno dobro prikupljala, a najveći dio troši se na aktivnosti JVP-a koji sredstva, iako nedovoljna za rad na aktualnom nivou, dobiva iz državnog proračuna. Drugi dio sredstava troši se na osnovana dobrovoljna društva.

Laković je na dobrom radu posebno čestitao dobrovoljcima iz Višnjana i Kaštelira čija društva zasad najbolje funkcioniraju. DVD-i u Sv. Lovreču, Vrsaru i Taru-Vabrigi su u fazi razvoja, opremanja i obuke članova te ocijenio kako će i ona uskoro biti solidno opremljena te davati dobru podrušku javnoj vatrogasnoj postrojbi.

Vižinada još nije dovršila proces osnivanja DVD-a, a Funtana nije ni počela, na što je, obzirom na blizinu Poreča, zakon ni ne obvezuje, rekao je Laković.

Vatrogascima je njihov dan i nagradu 30. april čestitao i dopredsjednik gradskog vijeća Mario Ritoša.

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno