Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (20:10:28) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Motovun Film Festival live report. Day 1/ Part 2 (by Marin Grgeta)

Kultura, 27.07.2004.
(Izvor:Marin Grgeta)Jedna od brojnih zanimljivosti ovogodišnjeg MFF-a je ustanovljavanje zemlje-partnera. Ove je godine to Dalmacija, na veliko oduševljenje regionalista svih boja i oblika... Infatti, naš Nino-Župan je svoj pozdravni govor završio sa: "Živjelo bratstvo Dalmacije i Istre!" – to možete čuti još samo u Motovunu... U tom će kontekstu biti više događanja. Jučer smo, uz ostalo, imali priliku vidjeti izložbu legendarnog ilustratora Ferala Alema Ćurina i prvi dio snimke akcije "Premještanja bolske plaže Zlatni rat u Motovun".

Partnerstvo se obilježava i nizom odličnih kratkih "foršpana" prije filmskih projekcija.

Jučer smo stigli pogledati dva sjajna filmska uratka: "Proljeće, ljeto, jesen, zima, proljeće" korejskog redatelja Kim Ki-Duk –a i "Čuvar stanice" američkog redatelja Thomasa McCarthy-a. Riječ je o dva višestruko nagrađivana filma koja su pokupila najbolje kritike. Uostalom, poznato je da Motovun Film Festival pokušava pokupiti sve najbolje od van-hollywoodske produkcije i da najčešće u tome uspijeva.

Korejski film je rađen iz perspektive Zen-Budizma, i treba imati strpljenja na taj ga način i gledati. To je vrlo "spor" film, koji na upečatljiv način govori o nekim velikim životnim istinama, procesima i proturječjima (koja to možda i nisu). Godišnja doba su, ustvari, stara metafora životnih razdoblja, s tim da "peto" godišnje doba, tj. novo proljeće, ustvari, početak jednog drugog životnog ciklusa. Svaki dio filma počinje simboličkim otvaranjem vrata. Radnja se događa u plutajućem budističkom samostanu na jezeru te u okolici jezera. Glavni likovi su stari svećenik ("učitelj") i njegov učenik čiju životnu priču pratimo. Ako vam se ukaže prilika, svakako pogledajte! Na slici možete vidjeti kakva je gužva vladala na trgu za vrijeme te projekcije, a prisustvovali su i svi ugledni uzvanici tako da je to, ustvari, bilo "pravo" otvaranje festivala. Taj je film to svakako zaslužio!

"Čuvar stanice" je zasigurno jednostavniji film, no zato ne manje dobar. Nije slučajno nagrađen na uglednom Sundance festivalu, a umjetnički direktor MFF-a Rajko Grlić ustvrdio je da je to najbolje što je uspio naći od američkog filma van Hollywooda u protekloj godini.

Glavni lik je čovjek patuljastog rasta. Umire mu najbolji prijatelj koji mu u nasljedstvo ostavlja napuštenu željezničku stanicu u pustoši Newfoundlanda. Vlakovi su njegova jedina životna preokupacija i strast. Oni su mu, u biti, utočište koje je pronašao od života koji ga ne mazi i koji je pun omalovažavanja i predrasuda na njegov račun. Novi susjedi ga uspijevaju izvući iz oklopa i u njemu ponovno bukta razočaranje i patnja, ali istovremeno osjeća da je ponovno živ i izlazi iz stanja hibernacije. Sebe smatra običnim, dapače dosadnim čovjekom i strašno ga, s pravom, ljuti način na koji ga ostali gledaju. Nakon niza poteškoća, i za njega dolaze bolji dani... Tema je ustvari nepravednost i težina ljudskog života, ali istovremeno i "čudo" da je on uvijek vrijedan življenja, bez obzira na sve.
I danas je na programu niz zanimljivih filmova, a informacije je najbolje da potražite na službenoj web stranici festivala, www.motovunfilmfestival.com. Bez obzira na filmove, zabava je zajamčena!


Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Frigoservis Šime - klima uređaji