Početna
Četvrtak, 28.Svibnja 2020 (02:54:05) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

VRATITE NAM DJEČJI PARK!

Poreština, 15.07.2004.
(Izvor:dp)U 19:00 sati u novouređenom Parku Olge Ban održan je organizirani skup roditelja i djece nezadovoljnih izgledom i funkcijom parka pod geslom "VRATITE NAM DJEČJI PARK!".

Gradu je dano 30 dana da se odredi prema njihovim zahtjevima a nakon toga imaju namjeru krenuti u potpisivanje peticije građana.
Službeno je na skup pozvan samo gospodin Milan Markežić iz Mjesnog odbora "Joakim Rakovac" koji je bio prisutan.

Skup je trajao nešto više od trideset minuta a za to smo vrijeme doznali mnogo raznih stavova građana od kojih ni jedan nije pozitivan. Roditelji, djeca, bake i djedovi su ljuti što je nestalo igralište, što je šljunak neadekvatan djeci, što je igralište svedeno na, po njima sramotnih 200 m2 u odnosu na 4000 m2 ukupne površine parka. Pitaju se zašto su posječena stabla te gdje je završila drvena skulptura, za koju je rečeno da leži odbačena u dvorištu gradskog komunalnog poduzeća.
Roditelji tvrde i da je za uređenje parka utrošeno previše novaca i da njime uglavnom mogu biti zadovoljni turisti a nikako djeca, te da se, prema svemu sudeći, radi o lovu na bodove za još jedan Turistički cvijet. Bilo je i grubih, ljutih insinuacija poput one da "se uzima provizija od onih preko puta pa se namjerno nije ugradilo igračke" (misli se na zabavni park preko puta, gdje se pet minuta zabave plaća 12 kuna po djetetu).

Neki su roditelji na glas pitali kad će doći do prosvjeda, očito ne vjerujući da će od ovog skupa išta pozitivno biti, na što im je rečeno da će prosvjeda biti ukoliko to roditelji sami odluče.
Navedene su još brojne stvari koje su po mišljenju roditelja nedostaci parka, poput predebelog sloja neadekvatnog šljunka po kom se jedva može gurati kolica, nedostatka privatnosti (nekad su tu žene bez srama dojile djecu što sad, kako kažu, nikako ne mogu), opasnosti od brda zemlje po kom se djeca igraju, bacaju i prljaju odjeću te nadasve opasnost od izlijetanja djece na vrlo prometnu cestu.

U nastavku članka donosimo integralni tekst Otvorenog pisma kog su roditelji adresirali na nekoliko adresa: Gradonačelniku Poreča, Predsjedniku Vijeća, Poglavarstvu grada, Županu i MO Joakim Rakovac.

OTVORENO PISMO


Štovana gospodo,
roditelji grada Poreča nezadovoljni su novim izgledom Parka Olge Ban koji je desetljećima bio dječje igralište i sastajalište mnogih generacija ovog grada. Koristila su ga mala djeca s roditeljima i nonićima, djeca porečkih vrtića, osnovnih škola i mnogi turisti u ljetnim mjesecima.

Ukras "starog" parka bila su razigrana djeca!

Pretjerana sadnja raznovrsnog bilja, besmisleni brežuljci i popločane staze oduzeli su djeci mjesto za igru.

Razočarani smo i nezadovoljni položajem gdje je predviđeo postavljanje novih igračaka. Osim što je sramotno malen u odnosu na cijeli park (tj. 200 kvadratnih metara u odnosu na prijašnjih 4000 kvadratnih metara) je najlošiji izbor zbog toga što je cijeli dan izložen suncu i nalazi se tik do prometne ceste.

PITAMO SE:

 • Kako je Grad tako olako odlučio pretvoriti najveći i najfrekventniji dječji park ovog grada u park-cvijetnjak, te tko i kojim pravom odlučuje o važnim stvarima bez javnih rasprava?
 • Je li financijski opravdano utrošiti nevjerojatno veliki iznos proračunskog novca za uređenje jednog parka, kad za osnovne potrebe vrtića, škola, parkova, sportskih klubova itd. često nema sredstava?
 • Zašto su ovom gradu bitni samo "turistički cvjetovi" a ne "mladi cvjetovi - naša djeca"?


 • TRAŽIMO:

 • DA SE VEĆA POVRŠINA PARKA PONOVNO OSPOSOBI ZA DJEČJU IGRU!
 • DA SE ZBOG SIGURNOSTI DJECE OKO CIJELOG PARKA POSTAVI OGRADA!
 • DA SE UKLONE NEPOTREBNI I ZA DJECU OPASNI ZEMLJANI BREŽULJCI I DA TAJ PROSTOR BUDE SLOBODAN ZA NESPUTANU IGRU!


 • Mislimo da bi bilo pošteno da gradski čelnici, koje plaćaju porezni obveznici, uvaže potrebe i želje svojih građana.

  Očekujemo udovoljavanje našim zahtjevima u roku od 30 dana, nakon kojeg pokrećemo peticiju građana.

  VRATITE NAM DJEČJI PARK!!!

  Zakinuti i razočarani roditelji i djeca grada Poreča

  Poreč, 15.07.2004.  Mobilna verzija članka

  Oglasi

  Frigoservis Šime - klima uređaji
  HAK Auto-klub Poreč
  Cafe bar Soggiorno
  Porsche Istra
  Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina