Početna
Petak, 29.Svibnja 2020 (17:30:24) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

Manji kupci iz Italije počeli kupovati istarsku ribu

EU, 09.08.2013. (14:50)
(Izvor:Glas Istre)Link
(Andreas KANCELAR)
(Andreas KANCELAR)

Iz Italije su u Hrvatsku počeli dolaziti manji kupci u potrazi za svježom ribom. U to nas barem uvjerava Michael Tasić, upravitelj ribarske zadruge Istra iz Poreča. Prije ulaska u EU, kada se riba prodavala samo velikim igračima, takvo što, naravno, nije bilo moguće zbog velikih troškova i komplicirane papirologije pri izvozu, odnosno uvozu ribe i ribljih prerađevina.

No, to s druge strane ne znači da zadruge posluju bolje. Tasić se žali da je ribarski sektor, kao i ostali sektori u hrvatskom gospodarstvu, dočekao nespremno ulazak u Uniju. Država, kaže, nije na vrijeme donijela zakonsku regulativu, tek se sada organiziraju razni seminari, a još je uvijek puno nepoznanica na koje ribarima nitko ne nudi odgovor. Tasić navodi samo neke primjere, poput toga smiju li ribari direktno prodati svoj ulov primjerice talijanskom kupcu.

- Umjesto papirologije oko izvoza, sada imamo drugih problema. Zakon o PDV-u je donesen 20 dana prije ulaska EU. Programeri još nisu uspjeli sve prilagoditi pa ne znamo kako novim kupcima iz Italije izdati račune. Postoji problem i s transportnim dokumentima. Dolaze manji kupci iz Italije. Svi bi sada ovdje kupovali, po mogućnosti ne za gotovinu, već na povjerenje. Idu sami kod ribara koji im prodaju ulov, a nitko ne zna može li se to, niti itko išta kontrolira. Nitko nam ne zna ništa reći. U fazi smo upoznavanja s načinom poslovanja u Uniji, nabraja Tasić.

Ne želi nam otkriti cijenu po kojoj trenutno prodaju ribu uglavnom u Italiju. Kaže da je to postala osjetljiva tema zbog konkurencije (veletrgovaca, op. n.). Uglavnom, ističe da se sada lovi muzgavac i trlja, a novost je sve veći izvoz školjkaša, koje se donedavno nije smjelo izvoziti u EU. "Ribari su počeli intenzivnije izlovljavati školjke, poput kapešanti, kaneštrela, oštriga. Ulovi su solidni. Bolje je u svakom slučaju nego lani", kaže Tasić. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

Više pročitajte u tiskanom izdanju Glasa Istre.Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Frigoservis Šime - klima uređaji